Am aflat întâmplător despre proiectul „Capace cu suflet” și mi s-a părut interesant să faci o faptă bună, cu gândul la mediul înconjurător, printr-un gest atât de simplu. Anca Tătaru, omul din spatele proiectului pornit în anul 2014, strânge capace din plastic și le vinde mai departe. Cu banii obținuți îi ajută pe alții, astfel încât toți cei care contribuie la colectarea capacelor ajuns să fie un soi de superoi. Iar la Cluj ajung capace din Alba, Arad, Baia Mare, Bistrița, Brăila, Brașov, București, Cluj, Constanța, Iași, Oradea, Prahova, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Tulcea.

„În cadrul proiectului colectăm capace de plastic de tip HDPE și PP și le vindem. Strângem doar capace deoarece raportul volum/ greutate (și respectiv, pret) este optim și pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile mai voluminoase. Suma de bani primită pe ele este multiplicată de persoane care doresc să ramana anonime și apoi donaăm tot, treptat, înspre diverse mici cauze sugerate chiar de persoanele implicate în proiect. Sumele nu sunt foarte mari pentru că primim destul de puțini bani pe ele, dar vorbim, totuși, de bani din chestii care ar ajunge la gunoi, iar multiplicate devin mai semnificative.”, spune Anca.

 

            Printr-un gest care nu ne costă nici timp, nici nimic altceva, putem face ceva wow. Cam așa am văzut eu inițiativa prea puțin cunoscută în Iași. Recunosc, până acum n-am dat prea mare importanță mediului, însă chestia mișto care m-a atras, de ce să mint?, a fost tocmai latura caritabilă. Totuși, consider că ne putem crea un obicei din a strânge capace și ușor-ușor poate deveni un stil de viață și, de ce nu, un soi de responsablitate pentru fiecare dintre noi.

„Legat de destinația donației, noi am ales să funcționam astfel: strângem capace, le vindem și apoi donăm banii înspre una sau mai multe cauze. În modalitatea aleasă de noi donatia înlocuiește o donație individuală și cumva simți că ai contribuit la o mică faptă bună. Majoritatea oamenilor colectează capacele fără o anumita cauză în minte pentru că oricând vom găsi pe cineva care ar avea nevoie. Astfel se va dona mai mult decât doar banii rezultați din capacele strânse pentru un caz anume.”, adaugă Anca Tătaru, reprezentantul Asociației Capace cu Suflet.

 

                După toți anii de până acum, în care au reușit să strângă 11.500 kg de capace (22 000 lei donați pentru aproape 14 cauze), obiectivul setat pentru 2021 e destul de ambițions, nu mai puțin de 10 tone de capace. Surprinzător e că targetul a fost deja depășit și încă nu s-a încheiat anul.

Cum se implică revista InSociety?

• păi… ne-am propus să promovăm intens campania și să căutăm și alte locații în care ieșenii pot aduce capacele pe care le strâng. Evident, totul se întâmplă având alături agenția INTRO Media Agency. Când vom avea mai multe capace, adică saci, le trimitem noi la Cluj, cu ajutorul unor prieteni și a companiei de transport CYP TEAM Romania- Germania.
• suntem deschiși să colaborăm cu orice locație din Iași, unde oamenii pot aduce capacele.

Cum te poți implica?

• Adună capace de la sticle de plastic, sticle de la lapte sau iaurt, șampon, gel de duș, creme, spray-uri, borcane de Nutella sau orice alt tip de capac similar etc și când ai mai multe, adu-le la una dintre locațiile partenere cu care pornim la drum în această campanie:

 

Dacă îți place ce fac cei de la Capace cu Suflet și vrei să îi susții, poți redirecționa pânaă la 3.5% din impozitul datorat Asociației Capace cu suflet, pe spațiul virtual ANAF sau accesand link-ul acesta: https://redirectioneaza.ro/asociatiacapacecusuflet

 

 

 

Author