În Europa, state precum Germania sau Marea Britanie au deja programe prin care decontează ședințele de terapie, iar de curând, președintele Franței a anunțat că și francezii vor beneficia de gratuitatea serviciilor psihologice. Acestea urmează să fie decontate de la bugetul de stat. Decizia vine după ce în primăvară, Franța începuse deja să „ramburseze cu 100% îngrijirea psihiatrică pentru copii, pe baza unei reţete de la medicul de familie sau şcoală, un psihiatru, personalul spitalului, astfel încât 10 şedinţe vor fi rambursate integra”, potrivit hotnews.ro. Se pare că astăzi, după aproape doi ani de pandemie, 20% dintre francezi sunt afectați de depresie, iar numărul celor care s-au gândit să se sinucidă aproape că s-a dublat, lucru de-a dreptul îngrijorător pentru Emmanuel Macron, președintele Franței, care a declarat că „nu am vrut să vedem importanța sănătății mintale și ne-a explodat în față faptul că sănătatea o cuprinde și pe aceasta. Consecințele pandemiei sunt la fel de tangibile în domeniul sănătății mintale.”

            Nici România nu stă tocmai bine la capitolul sănătate psihică, mai ales în urma pandemiei. Recent, medicii de la Spitalul Socola au atras atenția că riscul suicidal a crescut cu 13% la noi în țară. Ba mai mult, dependențele de alcool sau droguri ori decompensările psihotice și ale afectivității sunt cu 40-50% mai multe.

            „Analizând perioada de după martie 2020, putem spune că, la început, infecția cu SARS-CoV-2 a afectat psihicul uman generând simptome din spectrul anxietății și al depresiei, atât din cauza insuficientelor informații primite, cât și ca urmare a inadaptării în izolare. Insomniile, starea de angoasă, incertitudinea, frecventele atacuri de panică, precum și somatizarea au fost printre primele motive pentru care oamenii au solicitat examinare psihiatrică în urgență la Camera de Gardă a Institutului, dar și în ambulatoriile de specialitate. Concomitent cu acestea, dependențele de alcool și droguri, decompensările psihotice și ale afectivității au înregistrat o creștere de aproximativ 40-45% față de anul anterior, cu precizarea că 8 luni din anul 2020 la Institut s-au prezentat doar urgențele psihiatrice”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași (comunicat de presă complet aici)

***Despre mersul la psiholog am mai scris, iar aici las experiența mea: https://insociety.ro/lifestyle/m-as-bucura-sa-stiu-ca-si-tu-mergi-la-psiholog/***

 

sursa foto: pinterest.com

Author