Totul despre „Femeia independentă” sau cine este Daniela Irimia, tânăra antreprenoare care a reușit să creeze o comunitate a femeilor pentru care imposibilul există doar în DEX

Totul despre „Femeia independentă” sau cine este Daniela Irimia, tânăra antreprenoare care a reușit să creeze o comunitate a femeilor pentru care imposibilul există doar în DEX

Daniela Irimia a reușit să transpună perfect în cartea „Femeia independentă. Descoperă-ți puterea și fericirea” nu doar noțiunea de femeie independentă, ci chiar un ghid de supraviețuire modernă pentru femeia modernă, pe care o ajută să parcurgă drumul de la autocunoaștere, prin creșterea stimei de sine și dezvoltarea de abilități sociale, pana la indepedenta financiară. Într-o societate cu mult evoluată față de vremurile în care femeile nu aveau drepturi și nu făceau altceva decât să aibă grijă de gospodărie, femeia rămâne, potrivit statisticilor, ușor stigmatizată într-un portret nuanțat în preconcepții și etichete. De fapt, de la această nevoie de repoziționare a femeii în societate a pornit Daniela proiectul www.femeiaindependenta.ro, o „cafenea” virtuală, în care își dau întâlnire femeile asumate, curajoase, implicate nu doar în familie, ci și în viața socială, un loc în care doamnele se simt mai libere să discute despre emoții, sentimente, valori, nevoi, exersează și sunt încurajate, iar atunci când sunt pregătite, vor aplica în viața lor, în toate relațiile lor.

„Avem nevoie de femei fericite și puternice pentru ca ele să poată crește apoi copii fericiți și puternici. Eu cred cu tărie că femeia este un arhitect al societății, însă nu poți oferi ceea ce tu nu ai din plin-iubire, respect, apreciere, empatie, blândețe, flexibilitate, curaj.”, susține Daniela Irimia.

 

Daniela Irimia și-a dorit să creeze site-uri pentru companii, fiind înconjurată de programatori la facultatea de Cibernetică și informatică economică, prima facultate absolvită. S-a concentrat pe companii și a urmat și facultatea de Marketing și management pentru a putea oferi servicii complete celor interesați să investească resurse într-un sector digital nici pe departe atât de dezvoltat ca astăzi. Așa s-a aventurat în drumul antreprenorial, început în sufrageria apartamentului închiriat din Berceni. N-avea bani de investit, iar nevoia i-a fost motor pentru a avea curaj, pentru a fi creativă și a găsi soluțiile ideale pentru a face bani. A vândut agenția de marketing online în 2016, la scurt timp după ce a născut și și-a dat seama că prioritățile i s-au schimbat. Daniela și soțul nu doar că s-au gândit să plece din România, ci chiar s-au mutat în 2013 în Spania, pe Costa del Sol. Au rezistat doar patru luni, însă își doresc să mai încerce încă o dată, poate cu mai mult noroc, în 2020. Nu se știe niciodată…

„Scuze găsim foarte ușor. Motivația intrinsecă, curajul și perseverănța sunt 100% ale noastre și suntem responsabili direct de ele. Însă nu avem curajul să ne asumăm asta, așa că revenim la scuze. Frustrările sunt inevintabile în orice afacere. Dacă investești bani, esti frustrat că riști să pierzi banii. Dacă nu ai bani, ești frustrat că trebuie să muncești mult mai mult până la rezultate. Cu siguranță, este mai uțor începi o afacere și cu ceva bani pe lângă cunoștințe, abilități, motivație, curaj și perseverentă. Observați, însă, că banii sunt o mică parte și garantez că nu cea mai importantă.”

„Femeia independentă” nu e nici pe departe un concept ambiguu pentru Daniela, din contră, îl definește cât se poate de clar încă de l începutul convesației noastre- „din punctul meu de vedere, femeia independentă este cea care trăiește conform propriilor ei valori. Asta presupune ca ea, femeia, să se cunoască, să se aprecieze, să își cunoască drepturile și nevoile, să fie blândă cu ea și să aibă grijă de ea pentru că noi suntem 100% responsabile de bunăstarea și fericirea noastră.” Ba mai mult, Daniela a mărturisit că de mică se visa șefă, deci independentă a fost de când se știe, iar de imaginea copilăriei, la o incursiune rapidă și imediată, îi sunt legate de jocurile din spatele blocului, vacanțele cu părinții și de cum stătea cu nasul în cărți atunci când mergea la bunici.

„Feminismul modern îl definesc ca pe o asumare totală a femeii, a ceea ce este ea cu adevărat. Diferită de bărbat, unică în felul ei, însă puternică și feminină, curajoasă să își folosească inteligența și vocea, să știe să îți poarte singură de grijă și să poată fi fericită și împlinită cu ea însăși. Îmi doresc ca femeile să nu se mai sacrifice pentru nimic, nici pentru copii, nici pentru bărbați sau părinți! Femeia poate fi un model pozitiv, un lider pe care ceilalți să și-l dorească în apropiere pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face pentru alții.”

 

Chiar dacă se pregătea să plece în concediu, am reușit să o „descos” pe Daniela nu doar despre subiecte de business, dezvoltare personală, ci și despre cine este și cum gândește cea care se află în spatele proiectului www.femeiaindependenta.ro. Așa aveam să aflu că o relaxează marea, și-a cunoscut soțul pe un site de dating, în 2008, că „Antifragil”, scrisă de Nassim Nicholas Taleb, este cea mai recentă carte citită și că portofelul nu-i lipsește niciodată din geantă. De la părinți a învățat să iubească necondiționat, să fie cu bun simț și să fie chibzuită cu banii. Crede că frustrarea unora apare atunci când aceștia nu fac ceea ce e important pentru ei, ci ceea ce vor alții. O inspiră și provoacă, deopotrivă, fiul ei și îi e dor de perioada în care avea 23-25 de ani, de libertatea de atunci când avea tot timpul din lume. La ce nu ar putea renunța niciodată? „La valorile mele”, răspunde Daniela, femeia-antreprenor și mama care vrea să-i fie prieten și mentor propriului copil, nu doar părinte, adică să fie exact cum au fost cu ea și părinții săi, cei care nu i-au îngrădit libertatea de a alege, nu i-au impus nimic, ci doar au sfătuit-o. Face asta împreună cu soțul ei, prima persoană la care ar apela în cazul în care ar fi într-un impas, el fiind „calm și înțelept, și puternic, și echilibrat, și inteligent, omul în care are încredere și la bine, dar și la greu”.

Alexandra Gugiuman, revista InSociety: Cu experiența de acum, ce nu ai mai face dacă ai avea din nou 21 de ani și ai fi proaspăt absolventă a unei facultăți?

Daniela Irimia:  Hmmm… nu aș schimba nimic. Ah, ba da. M-aș distra mai mult și poate că aș munci mai focusat, eficient și eficace.

Ne e teamă să fim pe cont propriu, să facem ceea ce ne place?

Daniela Irimia: Da, ne e teamă, nu avem curaj, nu ne cunoaștem DE CE-urile… Ne lipsește curajul pentru că nu ne cunoaștem valorile sși nevoile, pentru că am fost educate ‹‹capul plecat, sabia nu-l taie››, pentru că nu am avut modele în familie și societate.

Personal, în ce anume îți găsești motivația chiar și atunci când simți că nu mai poți?

Daniela Irimia: Când simt că nu mai pot, iau o pauză și mă întreb din nou „eu, de ce fac asta?”. Mă întorc la valori și nevoi și, în funcție de răspuns, decid dacă mai fac sau nu ceea ce făceam. Eu am un tipar motivațional interior, sunt omul care funcționeaza pe bază de obiective, întotdeauna ale mele! Dacă un obiectiv este cu adevărat important pentru mine, nu renunț, oricâte piedici apar pe drum.

Dacă ar fi să avem un cocktail al succesului, ce ai pune în el?

Daniela Irimia: Despre ce fel de succes vorbim? Pentru mine, succesul înseamnă să trăiesc în armonie cu valorile mele, să am timp și bani să mă bucur de viață și de oameni. Pentru mine, un om de succes este acela care trăiește o viață cu sens, o viață prosperă și oferă prosperitate și în jurul lui.

Proiectul „Femeia independentă”, site-ul și cartea. Cum a pornit totul și cum a fost primit de către public?

Daniela Irimia: De la nevoia mea de a vedea mai multe femei curajoase, fericite și împlinite. Eu abordez un subiect care, în România, nu are așa mare priză la public. Până la urmă, este dorința mea de a întâlni mai multe femei independente. Nu înseamnă că, în realitate, sunt atât de multe femei care vor acest lucru sau care au curajul să își asume în întregime viața pe care o au. Am publicul meu nișat și sper ca în timp să se propage mesajul și să nu mai fim o „specie rară” de femei. Cartea se cumpără binișor, primesc feedback foarte bun și asta mă face cu adevărat fericită și îmi dă speranța că societatea în care trăim mai are o șansă la dezvoltare.

Cum a fost drumul până la cartea de dezvoltare personală?

Daniela Irimia: A fost drumul meu. A fost, mai întâi, procesul meu de autocunoaștere și dezvoltare personală. Au fost mii de cărți citite, sute de cursuri la care am participat, dar și pe care le-am susținut pentru alții. Sunt cei peste zece ani de antreprenoriat, cei peste 14 ani de lucru cu oamenii, sunt momentele mele de neliniște, eșecurile și succesele mele.

„În cartea ‹‹Femeia independentă›› am pus experiența mea, metode și tehnici de autocunoaștere și dezvoltare personală adaptate pentru femeile din România. Pentru că, spre deosebire de carțile de la americani, cartea mea este de aici, trăită și experimentată în cultura noastră, cu educația și credințele limitative pe care le-am primit in comunism și imediat după. Multe dintre acestea încă se perpetuează și îmi doresc să scăpăm de ele.”

 

 

Avem nevoie de cărți motivaționale într-o societate în care tot mai mulți par nu doar debusolați, ci inclusiv dezamăgiți?

Daniela Irimia: Depinde ce înțelege fiecare prin cărți motivaționale. Eu nu agreez cărțile cu „vorbe goale”, unde încurajăm că oricine poate fi orice, de genul că poți să devii bogat și slab, și frumos doar dacă gândești pozitiv și citești zilnic citate motivaționale. Astea da, fac mai mult rău decât bine pentru că ne mințim singuri. Pentru a prelua controlul vieții nostre, să ne găsim busola interioară și de-abia apoi mulțumirea de sine și prosperitatea, este nevoie de muncă, de munca de autocunoaștere, de acceptare, de dezvoltare de abilități, acțiune zilnică și învățare continuă.

„Cărțile motivaționale au sens abia când ești deja obosit de atâta muncă și mai ai nevoie de ceva motivație și inspirație, cum că și alții au reușit și că poti, că ești pe drumul cel bun chiar dacă tu nu vezi încă luminița de la capătul tunelului. Însă ordinea logică este automotivație– muncă, motivație și inspirație din exterior.”

Psiholog sau coach?

Daniela Irimia: Depinde de nevoia fiecăruia. Dacă vrei să rezolvi probleme din trecut, mergi la psihoterapeut. Dacă nu ai „frâne” din trecut și vrei doar un partener în drumul tău spre un mâine mai bun, atunci apelezi la coach.  Dar până acolo, dă-ți cât mai des întâlnire cu tine însuți.

Sunt femeile intimidate de bărbați sau invers? De ce?

Diana Irimia: Ambele variante pot fi valabile în funcție de context și de persoanele implicate. Dacă e să ne referim la întreaga societate, majoritatea se încadrează în prima categorie. Femeile tind să fie submisive, temătoare, umile. Eu sunt trainer și intru în contact cu sute, dacă nu chiar mii de persoane într-un an. Și lucrez cu oameni educați, din companii mari, și chiar și acolo situația este cam la fel. De acolo a apărut dorința mea de a ajuta mai mult femeile, să le îndrum să își recâștige independența.

De ce acest „război” între femei și bărbați?

Daniela Irimia: Războiul acesta există de mii de ani pentru că omul cavernelor nu avea nevoie de empatie ca să trăiască. Supraviețuiau cei mai puternici fizic și aceia erau bărbații. Femeile aveau grijă de perpetuarea speciei prin îngrijirea copiilor și păzirea casei, iar bărbații vânau și hrăneau femeile și copiii. Mulți bărbați și acum trăiesc cu prejudecata că ei sunt mai puternici (deși, în ziua de azi, nu mai ai nevoie de mușchi ca să supraviețuiești), iar rolul femeii este „la cratiță și acasă, cu copiii” . Povestea este mult prea lungă și, din păcate, nu cred că se va termina vreodată. Ce putem face noi este sa micșorăm zonele „de război”.

Din moment ce femeile vor să demonstreze bărbaților că le sunt egale, nu crezi că își pierd acea sensibilitate aparte și chiar feminitatea?

Daniela Irimia: Prima eroare în dezvoltarea noastră este dorința de a demonsta celorlalți ceva și, cu atât mai rău, de a demostra că ești altceva decât ceea ce ești! Eu nu sunt egală cu nimeni și nu mă compar cu vreun bărbat. Asta mi se pare o mare absurditate. Femeile care aleg să demonstreze că sunt „bărbate” nu pierd doar sensibilitatea și feminitatea, ci se pierd pe ele însele. Din acest motiv, eu fac frecvet trimitere către autocunoaștere și dezvoltare personală. O stimă de sine puternică este esențială pentru a fi o femeie independentă, o femeie unică și puternică în felul ei!

„Sunt o femeie independentă de mulți ani. Totuși, nu am schimbat nicio roată la mașină, nici măcar nu îmi alimentez singură masina pentru că nu suport mirosul de benzină. Nu vreau să fac ceea ce nu îmi face plăcere, ceea ce nu pot să fac bine. Pot să fac și treburi de bărbați, însă nu vreau. Și aici este marea diferența. Eu pot, însă nu vreau, în timp ce prea multe vor să facă ceea ce nu pot.”

Cursul de educație financiară n-a fost primit așa cum te-ai fi așteptat. De ce? Te-a demotivat acest aspect?

Daniela Irimia: Asta nu a fost o surpriză. Suntem pe locul 124 într-un clasament global al educaţiei financiare, dintr-un total de 143 de ţări analizate. Noi nu investim în educație în general, darămite să plătim pentru un curs de educație financiară…? Nu m-a demotivat, eu fac educație financiară sub diverse forme din 2006 -2008, când eram consultant financiar. Scriu despre bani din 2013 pe www.gandeste-pozitiv.ro . Eu îmi văd de drum și ă bucur de independența mea financiară. Nu poți să convingi un om că poate deveni prosper dacă el nu își dorește acest lucru.

Care ar trebui să fie primii 5 pași pe care trebuie să îi facă un tânăr care vrea să își deschidă o afacere? Ce ar trebui să știe înainte de toate?

Daniela Irimia: 1.Să își răspundă la întrebarea „DE CE vreau o afacere?”. 2. Să își răspundă la întrebarea „DE CE… răspunsul de la întrebarea 1?”. 3. Să își răspundă la întrebarea „DE CE … răspunsul de la întrebarea 2?”. 4.Să își răspundă la întrebarea „DE CE… răspunsul de la întrebarea 3?”. 5. Să își răspundă la întrebarea „DE CE… răspunsul de la întrebarea 4?”. După ce face exercițiul acesta, va ști sigur dacă va face sau nu o afacere care să reziste, să îi aducă bucurii și bani, și împlinire, și promovări, și dezvoltare personală și profesionaă. Când îți este foarte clar DE CE-ul, găsești resursele necesare pentru a realiza ce îți propui.

Ce i-ai spune unui tânăr licean, aproape de momentul în care va lua drumul maturității?

Daniela Irimia: Oh, grea întrebare. Cred că i-aș spune să își urmeze visul și să aibă încredere în el. Să învețe și să riște.

Ești o persoană care se adaptează ușor schimbărilor?

Daniela Irimia: Da, mă adaptez ușor și chiar îmi plac schimbările. Pentru mine, se aplică „singura constantă în viață este schimbarea”. Eu funcționez în sprinturi. Am momente foarte aglomerate, urmate de momente de relax total. Acesta este stilul meu și îmi priește așa. Sunt oameni care trăiesc într-o previzibilitate enormă și sunt ok cu asta. Pentru unii, viața poate fi simplă cu programul de lucru de la 9.00 la 17.00 și weekend-uri în familie, în timp ce pentru alții, viața este simplificată atunci când lucrează concentrat.

Antreprenorial vorbind, sunt femeile mai lipsite de adrenalină decât bărbații?

Daniela Irimia: Nu știu… Au apetența mai scăzută pentru risc, în general, motiv pentru care sunt mai pține femei antreprenor decât bărbați.

Care a fost cel mai dificil moment de până acum?

Daniela Irimia: Primele zile după ce am născut și am fost nevoiți să stăm în spital, cel mic pe tratament și eu certându-mă cu medicii care nu îmi spuneau concret ce are și când plecăm acasă. De-abia în ajunul Crăciunului am ajuns acasă.

Dar cel în care ai simțit că nu mai poți de bucurie?  

Daniela Irimia: Când am născut și mi-am auzit copilul plângând. Am plâns cu el.

Dacă ar fi să definești România, care ar fi definiția? Dar dacă ar trebui să o asimilezi cu un cuvânt…? 

Daniela Irimia: Nu pot, nu știu, nici nu vreau să mă gândesc prea mult la asta… îmi face rău în momentul acesta. Sunt prea tristă și revoltată…

sursa foto: arhivă personală Daniela Irimia