Profesorul Lucia Munteanu (cu care noi am stat de vorbă într-un interviu pe care-l găsiți aici), printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, a  anunțat că la celebrarea a 165 de ani de la înființare a Școlii Normale „Vasile Lupu”, în colaborare cu dna director, profesor Mihaela Ungureanu, pregătește un volum omagial în care dorește să surprindă gândurile, emoțiile, experiențele și amintirile celor care rămân „normaliști”, fie că au optat sau nu pentru o carieră didactică. Textele „culese” vor fi transpuse în paginile unei cărți care va rămâne în amintire pentru totdeauna.

„Dragi normaliste şi dragi normalişti,

Fie că s-a numit Şcoala Preparandală de la Trei Ierarhi, fie Şcoala Normală Vasiliană de la Trei Ierarhi, fie Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, Şcoala Normală „Vasile Lupu“ sau Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi, ca în prezent, şcoala noastră împlineşte peste câteva luni, în anul 2020, 165 de ani de existenţă, adunând în memoria ei activă sute şi sute de generaţii de educatoare, învăţătoare şi învăţători, crescuţi în spiritul datoriei nobile şi sfinte de a-i învăţa pe micii şcolari tot ce este fundamental pentru evoluţia afectivă, morală şi intelectuală a viitorului om matur.

Cine dintre noi nu se gândeşte cu recunoştinţă şi nostalgie la blânda educatoare, la doamna sau domnul învăţător?! Sau este acesta un mit care nu-şi mai găseşte locul în zorii mileniului al treilea?

Elevii, părinţii şi profesorii normalişti susţin aceste idealuri şi, în ciuda prelungirii „reformei“ în educaţie, continuă să întărească tradiţia normalistă, care înseamnă, înainte de toate, exact ceea ce spunea un mare profesor şi director al şcolii noastre, Constantin Meissner, acum o sută de ani, în timpul primului război mondial şi în timp de mare criză:

„O singură soluţie este pentru toate nevoile: educaţia; numai educaţia este în stare să realizeze prefaceri sufleteşti, regenerări, ridicarea culturală şi morală a individului şi, prin el, a întregii noastre naţii.“

Cum am procedat şi în anii din urmă, ca membre ale colectivului de editare a unui volum omagial, Doamna directoare prof. Mihaela Ungureanu şi cu mine, vă rugăm să contribuiţi la sumarul acestuia, cu studii, articole, evocări, cercetări personale sau de grup referitoare la complexul proces al educaţiei în primii ani de viaţă. Până la finalul acestei toamne, aştept materialul fiecăruia în parte, mulţumindu-vă foarte mult şi asigurându-vă de întreaga noastră afecţiune plină de respect.”, a scris dna profesor Lucia Munteanu pe Facebook.

sursa foto: www.doxologia.ro

Author