„Mihnea: Ema, eu în primăvară împlinesc 5 ani! Tu când ești născută? În ce anotimp?

Eu: Sunt născută toamna.

Mihnea: Aaaa…Și câți ani faci?

Eu: 29!

Mihnea: Îmbătrânești! Credeam că faci 24!

Eu: De ce?Par mai tânără?

Mihnea: Da, ești frumoasă! Ai părul pink… parcă și altfel, pe lângă pink…mai multe culori! E frumos!”.

Ne aude între timp Matei, unul dintre gemeni care intervine cu o replică care mi-a adus soare în suflet și anume:

„Matei: Ești o regină!”

Completează același Mihnea : „Da, ești o regină frumoasă, am să-ți fac cadou de ziua ta o coroană de aur.”

Matei: Și eu un tron cu un băț…din ăla de care au reginele de pe tron!

Eu: fără replică. Am zâmbit vizibil…Păcat ca ei nu mi-au auzit inima cât de tare râdea.”

Urmând ca până la ziua mea să port coroană de regină din rotodiscuri colorate din plastic făcute de toți copiii prezenți în această zi la grădiniță. Știți cum se numește asta? Dragoste pură. Adevărată. Curată. Veșnică.

Copiii nu mint. Asta știm cu toții. Dar astăzi lăsați-mă să cred cu desăvărșire pentru a mă bucura pe deplin de aprecierile și cuvintele primite.

Și dacă nu spun copiii adevărul, apoi cine???

Căutăm mereu soluții de îmbunătățire a relației cu copilul…dar, uite! Calea cea mai potrivită este chiar ea, iubirea, care apropie și mângâie suflete.

Ce face o educatoare? Se aud des astfel de întrebări. Se joacă cu copiii, mare chestie, ar spune unii. Da, nu doar că se pune în mintea lor, ci și influențează sufletele pline de sensibilitate ale atâtor copilași. O educatoare are doar două mâini, dar niciodată nu uită să aplaude cu ele sau să îmbrățișeze. Da, doar o pereche de ochi, de parcă ar avea patru. Ochi să vadă pe copil așa cum este el în realitate, pentru a-i vedea și înțelege sufletul, pentru a-l percepe corect și nu pentru a-i pune etichete. Ce mai deține o educatoare? Vă spun eu: buze. Ele sunt pentru a le zâmbi sincer și pentru a oferi vorbe dulci, chiar și încurajări. Inimă are? Chiar una mare! Dacă nu faci această meserie cu dăruire și nu reușești să înșirui iubire, du-te și lucrează la birou, la bancă. Fă-te secretară, dar nu educatoare. Să fii educatoare e nevoie să fii indrăgostită de copii. Și nici mintea ageră să nu lipsească plus geanta plină de cărți pentru a împărți poveți.

 

Mi se spune: „Tu dai în mintea copiilor. Ești din lumea lor. Parcă ai arcuri.” Da! Este foarte important să mă ridic deasupra tuturor, în același timp să fiu precum ei. Să fiu capabilă să fac o groază de lucruri într-un timp record și să nu mă simtă niciodată obosită. Să răspund afirmativ mereu atunci când sunt întrebată: „Teacher, vii să te joci cu noi?” Rolul de model îl deține educatoarea în relația cu copilul. Personalitatea copiilor se regăsește în increderea de sine a cadrului didactic, echilibrul psihic, capacitatea de comunicare și simțul frumosului. Menirea educatoarei este de a-l face pe copil să-i fie partener.

sursa foto: galerie personală

Author