Comunicat de Presă și Invitație la Conferința de Presă

Proiect Cultural Internațional Muzicienii români cântă ACASĂ

Orașul Iași se îmbogățește cu o nouă perspectivă culturală. Proiectul Cultural Internațional Muzicienii români cântă ACASĂ își începe călătoria cu prima ediție ce va avea loc în perioada 19-21 februarie 2018.

Inițiat de doamna lect.univ.dr. Mihaela Gârlea (profesor de canto jazz și muzică ușoară la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), proiectul Muzicienii români cântă ACASĂ urmărește să conecteze artiștii ieșeni de pretutindeni cu publicul din orașul natal. Prin susținerea venită din partea unor parteneri precum Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Asociația „Prietenii Muzicii Moderne”, Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, British Council, Ateneul din Iași, Centrul de Promovare Turistică și Școala de Muzică „Ina Cristea”, proiectul a prins viață.

Artiști precum Ion Baciu Jr. (care a avut numeroase concerte de jazz în toată lumea), Martiniana Antonie (mezzosoprană cu un evoluție fulminantă în lumea operei), pianistul Ionel Streba (profesor de pian la Conservatoire de Montreuil, în Franța), frații Marius și Florin Mantale (primul studiază la Royal Conservatoire of Scotland, iar cel de-al doilea la Conservatorium Maastricht, Olanda), Ioan Streba (clarinetist și profesor de jazz în Franța), Ciprian Costin (compozitor stabilit în S.U.A.), Mălina Ciobanu (violonistă, studiază la Barenboim–Said Academy în Berlin), trombonistul Robert Cozma, (studiază la Hochschule für Musik din Nürnberg) și mulți alții reprezintă sursa de inspirație în construcția ideii acestui proiect.

„Școala românească de muzică a fost dintotdeauna o rampă de lansare pentru muzicieni. Mulți dintre cei care au studiat în România în primii ani sau întreaga perioadă de școlarizare (inclusiv universitate), datorită talentului lor, a muncii depuse, a implicării și harului profesorilor de specialitate, ajung să studieze în colegii, universități, instituții prestigioase din Europa și din lume. Unii dintre ei se întorc acasă, dăruind mai departe elevilor, studenților români, iar alții sunt angajați în universități sau școli din străinătate, rămânând adoptați de țările respective. Dorul de casă, amintirea copilăriei, a anilor de liceu, a tinereții petrecute în băncile școlilor românești sunt motive sufletești profunde și sursa dorinței de a reveni ACASĂ. Ateneul din Iași va fi partener permanent în demersul nostru, prin amabilitatea domnului director Andrei Apreotesei, fapt ce va contribui decisiv la menținerea unei înalte ținute artistice a proiectului pe care îl considerăm ca fiind al orașului Iași”, Mihaela Gârlea.

Primul artist invitat în Proiectul Cultural Internațional Muzicienii români cântă ACASĂ este pianistul Ionel Streba (despre care puteți afla mai multe aici ). Cu ocazia venirii lui în această perioadă în Republica Moldova pentru a susține un concert cu Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, va fi și la Iași pentru a susține două recitaluri de pian cu repertorii distincte, precum și un curs de pian.

Conferința de Presă ce va avea ca obiect lansarea oficială a proiectului va avea loc în ziua de 20 februarie, ora 11, la Ateneul din Iași.

Program Ediția I Muzienii români cântă ACASĂ:
19 februarie, orele 16.00-20.00 Atelier de Artă pianistică în Aula BCU
20 februarie, orele 9-13 Atelier de Artă pianistică în Aula BCU
orele 13-14 Recitalul cursanților
20 februarie, ora 19 Recital de pian – Ionel Streba în Sala Mare, Ateneul din Iași
ora 20 Dialog cu artiștii în Sala Mare, Ateneul din Iași
21 februarie, ora 18 Recital de pian – Ionel Streba în Sala Eduard Caudella, Casa Balș, Universitatea Națională de Arte George Enescu
ora 19.00 Dialog cu artiștii în Sala Eduard Caudella, Casa Balș, Universitatea Națională de Arte George Enescu

 

Vă invităm să diseminați informația și să ne sprijiniți în promovarea proiectului, a artiștilor și a partenerilor ce aduc un plus de valoare artistică urbei noastre și vă așteptăm la concerte!

Author