„Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul” a lui Robin Sharma e o carte care ar trebui citită de oricine vrea să scape de sub jugul unei existențe care-l ține mereu ocupat, care doar îi creează impresaria unei vieți fericite; când colo lucrurile stau taman pe dos. Scrisorile talismanelor pe care Jonathan are misiunea de a le strânge din diferite colțuri ale lumii sunt învățăminte care n-au cum să nu ne pună pe gânduri. Dacă nu reușesc să ne schimbe, măcar ridică niște semne de întrebare. Jonathan e trimis în această misiune de unchiul pe care-l văzuse o dată în viață, „unchiul cu Ferrari”. Va înțelege pe parcurs de ce a fost el „alesul” lui Julien…

PUTEREA AUTENTICITĂȚII

              Primul talisman vine la pachet cu o scrisoare despre… PUTEREA AUTENTICITĂȚII. Aici găsiți și un articol mai vechi, scris într-o notă similară cu ideea de a fi ceea ce dorești a fi, căci în viața n-ai obligația de a fi pe placul celorlalți și nici să le dai explicații.

ÎMBRĂȚIȘEAZĂ-ȚI TEMERILE

                    A doua scrisoare a talismanelor pe care Jonathan, ales de unchiul Julien să le strângă de peste tot din lume și să i le aducă, este despre temeri. „Îmbrățișează-ți temerile!” e despre nevoia de a evada dintr-o stare de confort care doar pe moment ne face să ne simțim bine, însă devine o capcană cu cât ne adâncim în această zonă de confort. „Zona noastră de confort e cel mai nesigur loc în care am putea să trăim.”, e afirmația care pe mine m-a pus pe gânduri… am căutat mult zona mea de confort, am găsit-o și la ceva timp mi-am dat seama că n-aduce nicio provocare, ci o senzație de plafonare. Viața e despre riscuri asumate azi, nu într-o zi viitoare, incertă. Da, e foarte probabil să nu ne iasă cum ne-am dorit, dar măcar am încercat. E ca-n vorba aia cu „Ce se întâmplă când nu riști? Nimic!”.

TRĂIEȘTE CU BUNĂTATE

                   A treia scrisoare e despre bunătate. „Putem schimba lumea în bine, om cu om”. Dacă am fi cu adevărat sinceri unii cu ceilalți, lumea ideală ar deveni realitate. Cât despre bunătate, ce mai e bunătatea azi?

 

FĂ MICI PROGRESE ZILNIC

                 De câte ori nu ni s-a întâmplat să renunțăm? Să ne enervăm că lucrurile nu ne ies acum sau nu ne ies deloc… cert e că-n orice activitate, cu cât lucrezi zilnic, te ții de acel lucru, cu atât vei deveni tot mai bun, vei excela. Nimeni nu s-a născut învățat, iar când îți dai interesul, n-are cum să nu iasă bine.

 

PENTRU A DUCE CEA MAI BUNĂ VIAȚĂ A TA, FĂ CEA MAI BUNĂ MUNCĂ PE CARE O POȚI FACE

             O nouă scrisoare secretă a călugărului care și-a vândut Ferrari-ul vorbește despre pasiunea și dăruirea pe care ar trebui să le punem în munca pe care o facem în fiecare zi… M-a întrebat cineva, la o întâlnire de business, cât aș fi dispusă să investesc pentru a face cu adevărat ceea ce îi place, astfel încât să am un confort propriu. Sincer, din toată sală, fix cel mai nepotrivit om au ales ca să răspundă la această întrebare… și zic asta pentru că eu am lucrat întotdeauna numai ce mi-a plăcut și, așa cum am zis și atunci, și de aș avea toți banii din lume, tot aș continua să scriu, să fiu creator de conținut scris/ copywriter/ specialist comunicare. Ah, cu siguranță aș duce proiectul www.insociety.ro la un alt nivel, asta da! Pentru că da, îmi simt munca o vocație pe care am avut norocul să o descopăr fix la momentul potrivit. Ideea e că indiferent de munca pe care o faci, dacă o faci cu emoție și pasiune, se vede. Și așa cum deseori avem tendința de a ne uita chiorâș la unele munci, s-ar putea să ne dăm seama că fără acele munci, viața sigur ar avea o altă direcție. Așadar, să reținem mesajele extrem de fine pe care le transmit scrisorile călugărului pentru care, până să lase viața haotică și fără alte împliniri decât cele financiare, vedea totul ca oricare alt individ. Până în clipa în care a înțeles că e timpul să facă o schimbare și să urmeze cu adevărat sensul vieții.

ALEGE-ȚI CORECT INFLUENȚELE

               Scotocim în continuare printre „Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul” și dăm peste învățămintele despre oamenii care ne înconjoară… oh, câte ar fi de zis aici! Să știți că atunci când citiți cartea filă cu filă, sensul acestor învățăminte e și mai bine evidențiat… adică nu par simple vorbe, ci vin la pachet cu o nouă aventură, într-un alt colț de lume, cu lecții la care protagonistul principal nu s-ar fi gândit până în acel moment. Au fost vremuri în care era important să fim înconjurați de mulți oameni. Nici nu conta dacă au făcut ceva sau nu, important era ca ei să fie acolo. Se spune că dacă stai într-un grup de oameni de afaceri, tu vei fi următorul. Explicația e simplă: vei fi motivat să fii la fel, să ții pasul. Sigur că influențele pot fi bune sau rele, de noi depinde ce alegem.

 

CELE MAI SIMPLE PLĂCERI ALE VIEȚII SUNT ȘI CELE MAI MARI BUCURII ALE ACESTEIA

                   Tot din sacul cu scrisori ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul… viața, deși pare că e despre agoniseli, nu-i așa. Numai că de multe ori e prea târziu să ne dăm seama că am ignorat micile bucurii și ne-am cufundat de-a binelea în cu totul și cu totul alte lucruri. Emoțiile ne sunt diferite pentru că suntem diferiți. Nu există „așa e bine!” fiindcă e strict chestiune de percepție. Ceea ce-i bun/ frumos pentru mine poate fi tocmai pe dos pentru altcineva. Și e firesc să fie așa… numai că atunci când ajungi să sapi în sufletul tău înțelegi multe.

SCOPUL VIEȚII ESTE SĂ IUBEȘTI

               Următoarea scrisoare e despre iubire… nici n-are sens să adaug prea multe. Fiecare îi dă iubirii un sens propriu. Iubim diferit, însă important e să iubim sincer și fără așteptări. Doar să iubim. Și să iubim în prezent, că viitorul nu-i decât o simplă proiecție de care ne agățăm când avem nevoie de motive pentru a explica de ce nu facem un lucru acum. Las aici un articol despre prezent.

REPREZINTĂ CEVA MAI PRESUS DE TINE

                Ultima scrisoare secretă a călugărului care și-a vândut Ferrari-ul este despre fiecare dintre noi și ceea ce facem pentru noi și pentru societate.

Author