Cum ar fi ca atunci când mergi la bibliotecă să poți împrumuta și o poveste, nu doar o carte? Proiectul cu Biblioteca umană există deja de mai bine de 20 de ani în Danemarca, fiind rapid împrumutat de zeci de state de pe tot mapamondul. Inclusiv în România există o Bibliotecă Vie. Chiar dacă la început au fost mulți care au dat ochii peste cap și nu și-au imaginat că Biblioteca Umană nu va avea succes, oamenii au fost chiar entuziasmați de șansa de a sta la povești cu oameni necunoscuți.

Proiectul datează din anul 2000. Ce înseamnă și cum funcționează Biblioteca umană/ The Human Library

Proiectul Menneskebiblioteket, care înseamnă Biblioteca umană în limba daneză, dă șansa oamenilor de a aborda diferite subiecte care îi macină. The Human Library înseamnă că poți vorbi deschis cu un specialist în discriminare socială, drepturile omului, depresie și alte subiecte de interes general. Pe lângă asta, chiar poți împrumuta oameni care fac parte din categoria celor stigmatizați, dar nu numai. Astfel, luând contact direct cu povestea, reușești să înțelegi mult mai prin forfota prin care trec acei oameni. Și așa, lumea devine mult mai empatică și cu un nivel de compasiune mai ridicat față de tot ceea ce este în jur.

Inițiativa de a avea o Bibliotecă umană a aparținut lui Ronni Abergel, în anul 2000. Acesta a plecat de la premisa să oamenii au nevoie să socializeze. Aceste interacțiuni, discuții susținute unu la unu sau în cadrul unor grupuri generează încredere. Oamenii învață să asculte, să-și exprime un punct de vedere și să aibă încredere unii în alții. Astfel, reușesc să se cunoască și să-și dea seama că fiecare are de oferit o lecție chiar și atunci când te aștepți mai puțin.

A.R.T. Fusion e asociația care a implementat și în România proiectul „Biblioteca vie”

„Biblioteca vie” îți oferă prilejul de a citi o carte-om. Stai la povești cu cineva pe care îl vezi pentru prima dată. De regulă, sunt oameni care, pentru o mare masă a populației, sunt catalogați în anumite feluri. Posibilitatea de a sta de vorbă cu o persoană stigmatizată e șansa de a te face să-ți schimbi percepția.

Totuși, nu doar persoanele stigmatizate de-a lungul timpului pot fi cărți-vii, ci și acei oameni care au trecut peste barierele societății și piedicile întâlnite și pot fi motivaționali pentru alții prin propria poveste, oameni care au reușit. E vorba despre acei oameni care, prin puterea exemplului, te pot face să ai mai multă încredere în tine și te pot ajuta să-ți găsești curajul și toate resursele de care ai nevoie pentru a-ți duce la îndeplinire orice vis.

„Au fost identificate prin două moduri principale: fie prin invitația directă către persoane din jurul nostru care au fost discriminate sau asupra cărora există prejudecăți la nivelul societății, fie prin contactarea organizațiilor care lucrează cu diferite grupuri vulnerabile pentru a ne pune în legătură (…) acesta este un vis măreț (n.r. Biblioteca Vie permanent) la care putem aspira în România. În primul rând, am avea nevoie de un spațiu care să ne găzduiască în mod constant, o echipă de bibliotecari/e care să se poată dedica numai acestui departament și o armată de cărți vii. Cu toate acestea, cred că și organizarea de Biblioteci Vii de mai mult de șapte, opt ori pe an ar ajunge la un număr considerabil mai mare de cititori și cititoare, iar impactul ar fi pe măsură”, spune Ana Maria Ilie de la A.R.T. Fusion, într-un articol publicat pe https://www.redbull.com/ro-ro/biblioteca-vie-in-romania .

Cum funcționează să împrumuți o carte-om

În Danemarca, de exemplu, există un catalog cu titlurile poveștilor care așteaptă să fie „răsfoite”. Se prezintă pe scurt și experiențele acestora, astfel încât tu, cititor, să-ți dai seama cât mai bine despre subiect și să stabilești ce carte-om vrei să citești. Apoi, mergi într-o sală unde ai la dispoziție 30 de minute pentru a stat la aceeași masă cu cartea-om pe care ai ales-o. Ai multe variante de titluri, povești dintre cele mai diverse, de la copii la sportivi de performanță, oameni de etnie, politicieni, medici, oameni din diferite comunități etc. În definitive, toți suntem povești…

În Iași, Fundația Bethany a implementat proiectul „Biblioteca vie”

Proiectul a avut mai multe ediții și, din câte înțeleg de pe pagina lor, scopula fost acela de a-i pune pe adolescenți față în față cu cei care au reușit, oameni din diferite domenii și profesii. Nu știu dacă mai este sau nu în derulare, ultimele informații găsite pe site datează din anul 2020.

„Componenta de orientare vocațională a „Bibliotecii Vii” va pune accent pe dezvoltarea personală și orientarea tinerilor în viața profesională de mâine, pentru a-i ajuta să ia deciziile cele mai potrivite privind educația și dezvoltarea profesională, acest lucru fiind posibil prin prezența unor reprezentanți din mediul de afaceri ieșean, care vor îndeplini rolul de Cărți Vii”, se arată pe https://bjiasi.ro/stiri-si-evenimente/sediul-central-evenimente/biblioteca-vie-atelier-de-educatie-nonformala1/ .

Inclusiv Asociația A.R.T. Fusion a ajuns la Iași cu proiectul „Biblioteca vie”, acum ceva ani în urmă.

 

sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/two-best-friends-drinking-coffee-good-books_11208700.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=487fd9b0-e601-4fbf-979a-b53806f5475f

Author