Nu mi-am imaginat că echipa de majorete Dallas Cowboys e un business în sine. Totul e industrie. Una de câteva milioane de dolari pe an. Totul e tradiție. Totul e despre muncă multă, responsabilitate, sacrificii. Și dacă vezi documentarul America’s Sweethearts, disponibil pe Netflix, înțelegi de ce.
Majoretele de la Dalas Cowboys nu sunt doar niște majorete și atât. Rolul e mai mult decât cel de pe teren, din timpul meciurilor disputate acasă. Sunt implicate în comunitate, sunt modele pentru alte generații, sunt adevărate staruri. Iar selecția se face anual și nu poți fi majoretă Dallas Cowboys decât maxim cinci ani. An de an, alt lot. Nimeni n-are garanția că rămâne. Trebuie să dovedești că meriți să fii acolo, că meriți să fii majoretă Dallas Cowboys.
Una dintre majorete a făcut cu ochiul la cameră. Așa a început povestea. Era anul 1975
Gwenda Swearingen, așa se numește majoreta Dallas Cowboys care avea să scrie istorie pentru majoretele echipei. La un meci de acasă, din anul 1975, ea se bucura pe margine, dansa, agita pompoanele. La un moment dat, una dintre camere se oprește și o filmează atent. Ea face cu ochiul. Și de-atunci, totul s-a schimbat.
Majoretele Dallas Cowboys nu vin pentru bani, consideră că e un privilegiu să fie parte din echipă
Vrei să devii una dintre America’s Sweethearts din pasiune, nu pentru bani. Mulți ani, aproape că nu primeau niciun ban. Era un privilegiu. Nu ești o simplă majoretă, ești un veritabil ambasador. Iar treaba asta motivează sute de fete în fiecare an să vină la preselecții. Cam peste 500. Nimeni nu are garantat locul în echipă. O veterană poate oricând să piardă în fața unei debutante. Nu contează că mama ta sau oricare altă rudă din familie a făcut parte din echipă, nu ești deloc favorizată pentru treaba asta.
Există o etapă de preselecții. Juriul decide cine sunt cele care ajung în cantonament. Nici nu vă imaginați cât de atenți sunt la toate detaliile, unele dintre cele mai nesemnificative pentru ochiul unui simplu spectator. În cantonament, trec și printr-o serie de schimbări. Li se poate schimba culoarea părului, tunsoarea. Ele trebuie să arate impecabil. Apoi, fac antrenamente. După o anumită perioadă de timp, se renunță la o parte din ele. Rămân cele mai bune. Cele care se armonizează perfect. Se fac eliminări până rămân 36 în formație.
Gândiți-vă că trebuie să fii aptă din toate punctele de vedere ca să fii majoretă Dallas Cowboys. Trebuie să știi cum să nu fii vulnerabilă în fața a peste 90 000 de oameni din tribune și știind că ai toate camerele pe tine. Devii un brand, faci parte dintr-o familie și devii un simbol de responsabilitate, eleganță, farmec și atitudine voioasă.
Toate au și alte joburi cât se poate de normale. Zilnic merg la serviciu, apoi la antrenamente. Niciuna nu simte oboseala
Sunt puține majorete Dallas Cowboys care fac doar asta. Nici n-ar putea altfel, întrucât banii pe care îi primesc nu sunt mai mulți decât un salariu pe care îl are cineva care vinde într-un magazin. Au studii superioare și profesii chiar dificile. De exemplu, lidera echipei din 2023, an care e subiectul documentarului America’s Sweethearts, este asistent medical. Altele lucrează în vânzări, contabilitate, juridic. Nu sunt simple fete îmbrăcate sumar, în costumașe minuscule, atrăgătoare.
Există reguli clare nu doar pentru ele, ci și pentru jucători sau fani. N-ai voie să atingi majoretele. Crezul lor în Dumnezeu
Din momentul în care semnezi contractul și devii majoretă Dallas Cowboys, îți asumi să respecți mai multe clauze. De exemplu, nu ai voie să te implici emoțional cu vreun jucător al echipei. Ai obligația de a participa la acțiunile plătite și neplătite din comunitate- cum ar fi vizitele la căminele de bătrâni și alte acțiuni sociale.
Majoretele sunt bine protejate. Ca fan, nu ai voie să le atingi. De asta, la evenimentele la care acestea participă, fanii țin în mână o minge în momentul în care fac poze cu majoretele Dallas Cowboys. În plus, pe teren, nu ai voie să atingi majoretele și să devii intruziv, indiferent că ești fotograf, cameraman sau oricine altcineva din staff. Iar în documentarul America’s Sweethearts e relatat un episod în care una din majorete e atinsă pe fund de un fotograf. Imediat a fost retrasă de pe teren, i s-a acordat suportul psihologic de care avea nevoie. A fost chemată poliția, autorul a fost identificat, ea a făcut plângere. Toate colegele au încurajat-o.
Nu e singurul incident. Lidera povestește cum, la un moment dat, era urmărită la propriu de un individ. Peste tot. Așa a început să fie anxioasă. Până a vorbit cu o colegă de echipă și aceasta i-a spus să creadă în Dumnezeu. S-a lăsat în voia Lui. Și-a zis că dacă e să se întâmple ceva, așa a fost să fie. Și de atunci, s-a liniștit. Nu e singurul caz prezentat în film în care puterea lui Dumnezeu este în prim plan. Multe dintre ele au o credință puternică în Dumnezeu, vorbesc cât se poate de deschis despre El și pun totul pe seama Lui. Tot datorită Lui consideră că au reușit să-și vadă visul împlinit, acela de a fi majorete Dallas Cowboys.
Toate majoretele se susțin reciproc. Sunt ca o familie. Nu există ca una să sufere și celelalte să stea și să asiste pur și simplu. Își spun ce au pe suflet, povestesc deschis totul. Se creează o relație de prietenie destul de solidă.
Nu contează drama din spate, trebuie să fii pe teren
Când ești majoretă Dallas Cowboys, îți intri în rol. Nimeni nu trebuie să știe că sufletul ți-e la pământ cât timp ești pe teren. De exemplu, în film e relatată povestea Victoriei, una dintre majoretele veterane. Mama sa a fost majoretă Dallas Cowboys. A crescut în lumea asta, așa că a visat să îi calce pe urme. Dar n-a intrat din prima în formație, a mai trebuit să se pregătească un an până să fie admisă. Tatăl ei era unul dintre fotografii oficiali ai echipei. Așa a și cunoscut-o pe mama sa.
Cu timpul, tatăl ei nu a acceptat că îmbătrânește. A căzut într-o depresie puternică din cauză că nu mai putea avea același ochi pentru fotografie și a pierdut lupta cu toate aceste gânduri negre. Victoria știa că tatăl său nu mai e. Ea era pe teren. Se uita în punctul în care ar fi trebuit să fie și el, cu obiectivul foto, acolo, pe teren. Ce a făcut ea? Deși i s-a spus că e în regulă să nu intre pe teren, că e de înțeles, a ținut să fie la meci. Și nu oricum, ci interpretând imnul prin semne.
Meciul de Ziua Recunoștinței și dansul care reunește majoretele din toate timpurile
Meciul din Ziua Recunoștinței e unul dintre cele mai așteptate meciuri. În momentul în care clubul a decis să joace un meci într-o zi cu așa însemnătate pentru americani, primul gând a fost că nu va veni nimeni. Și așa au gândit un adevărat show, cel mai urmărit după Super Bowl. În fiecare an, la pauza meciului, este invitat un artist. Sunt peste 90 000 de oameni în tribune și alte câteva zeci de milioane de privitori de acasă.
De Crăciun, de exemplu, la un meci, s-au reunit toate majoretele Dallas Cowboys. Cea mai mică, 19 ani. Cea mai în vârstă, 72 de ani. Toate în același loc, pe teren. Două sute de foste majorete și 36 de majorete din formația anului 2023. Un adevărat spectacol. Toate aceste majorete dansând împreună. Cine s-ar fi gândit?
Dallas Cowboys e o afacere spectaculoasă. Stadionul este unul fabulos. Cel care deține business-ul a spus că știa doar cum va arăta stadionul, dar habar n-avea de unde v-a lua banii. A reușit. Toată familia sa lucrează la clubul Dallas Cowboys. Spune că loialitatea i-a adus acolo unde sunt astăzi. Când vezi așa industrie, n-ai cum să rămâi indiferent și ai să privești cu alți ochi majoretele americane.
sursa foto: captura foto trailer oficial