Problema „decorului furat” nu e numai la români întâlnită, așa cum am tinde să credem, ci dimpotrivă. Floriști consacrați, precum Christian Tortu, Gregor Lersch sau Preston Bailey au atras atenția în repetate rânduri asupra înjumătățirii sau însușirii aranjamentelor florale special confecționate pentru un eveniment. Nu întotdeauna ni se cuvine tot ceea ce place ochiului propriu. Din contră, uneori, poate fi o dovadă lipsită de respect față de gazdele evenimentului. Am vrut să aflăm mai multe despre subiect și am apelat la prietenii noștri de la Darlington, croitoria de flori din centrul istoric al Iașului. Concluziile le-am pus în rândurile ce urmează.
Florile… ce mărturii eterne, parte din viața noastră, mai ales atunci când vine vorba despre evenimente… Un aranjament floral cu suficientă imaginație creat poate armoniza întregul decor, devenind punctul de atracție principal. Atunci când vorbim despre o nuntă, totul trebuie să fie în acord cu tema și preferințele mirilor pentru ca bunul gust și rafinamentul să epateze pe tot parcursul serii ce nu poate fi decât de neuitat. Culorile preferate, ținutele vestimentare, decorul sălii și aranjamentele florale sunt câțiva dintre factorii eșențiali pentru ca amintirea evenimentului să fie de neuitat. Detalii se stabilesc împreună cu organizatorul de evenimente, omul care trebuie să pună în aplicare ceea ce își doresc mirii, în funcție de buget, preferințe, pasiuni etc. După ce s-au pus la punct detaliile, se trece la aplicarea efectivă a dorințelor… totul pentru ca mirii să fie mulțumiți la final, iar oaspeții încântați de clipele petrecute împreună. Se-ntâmplă, totuși, de multe ori, ca în mirajul evenimentului, la plecare, unii dintre petrecăreți să fie „harnici” să zicem, și să îi scape pe miri de „povara” debarasării decorului poveștii pe care au trăit-o vreme de câteva ceasuri… de fapt, petrecăreții nu ajută, ci îi împovărează pe miri la și mai multe cheltuieli, în cazul în care aceștia nu au stabilit de la început cu organizatorul nunții că nuntașii pot lua acasă și altceva decât mărturia acasă. Nu se întâmplă întotdeauna ca mirii să achiziționeze și recipientele sau diferite accesorii care înfrumusețează aranjamentul floral, ceea ce generează o pagubă pentru miri, ceea ce e de nedorit.
„Tendințele ultimilor ani iau în calcul tot mai mult varianta închirierii aranjamentelor florale de pe mese, aceasta fiind o variantă mult mai economică decât cea a achiziției. În acest caz, vorbim despre timp, în primul rând, dar și de cost, întrucât aranjamentele, acele mixuri între flori naturale, de hârtie, artificiale și verdeață naturală, accesorii distincte, cum ar fi penele, mărgelele sau orice alt accesoriu care are în vedere tematica aleasă, există deja în atelierul floriștilor.”, ne-a spus Marina, managerul Darlington.
Aranjamentele au evoluat ca structură și aspect. Se urmăresc trenduri internaționale, iar de cele mai multe ori, pe lângă flori naturale, floristul asigură, prin detalii fine, lucrate manual, garanția unor aranjamente „ochioase”, fără veo diferență estetic sesizabilă între natural și artificial, atât de neacceptat în urmă cu ceva vreme. Aici apare, de fapt, „deranjul”- în momentul în care, fără să-și dea seama că decorul nu are doar flori naturale, nuntașii cer să ia acasă decorul. Din bun simț, simpatie și mulțumire pentru prezență, mirii n-au cum să-și le refuze oaspeților inclusiv astfel de dorințe, ceea ce înseamnă că la final, costul decorulu va crește în funcție de cuantumul „cadourilor” spontane oferite. Nu vorbim despre costuri suplimentare în cazul unor accidente care se mai întâmplă, atunci când floristul înțelege și, de cele mai multe ori, nu ia în calcul potențiala pagubă creată din cauza unor situații neprevăzute!
Deci, înainte de a cere, asigurați-vă că totul e deja plătit. Sau… sulimentați darul mirilor pentru a fi fair-play. Sau… cereți unui florist să vă realizeze un decor propriu, care poate încadra perfect spațiul în care urmează a fi amplasat pentru un aspect vizual de efect.