La doar câțiva pași distanță de statuia domnitorului A.I.Cuza amplasată în centrul civic al Iașului, timpul are puterea de a se opri în loc pe strada 14 Decembrie 1989 și, preț de câteva minute, în fața unei vitrine, te îndeamnă la visare, la o lume a poveștilor în care credeam că putem ajunge doar prin intermediul filmului, desenelor animate sau cărților. Acesta a fost, de fapt, gândul de la care au pornit în aventura antreprenoriatului Marina și Marius Curcudel. Se întâmpla în preajma Crăciunului din 2014, pe vremea când cei doi îndrăgostiți, astăzi soț și soție, erau în căutarea decorațiunilor pentru casă și brad care să redea perfect atmosfera celui de-al treilea Crăciun petrecut împreună. Oarecum dezamăgiți de ceea ce au găsit pe piață, s-au gândit: „ce-ar fi dacă… am deschide o florărie?”. Din acel moment și până astăzi s-au scurs sute de proiecte, evenimente, multe zâmbete și mulțumiri primite, dar și momente mai puțin plăcute peste care au trecut cu bine împreună. Puțini știu cât suflet, muncă, emoție, și creativitate se află dincolo de „vitrina magică”. În atelierul de creație din spate e mereu forfotă. Mulțumirea clienților și satisfacția că i-au sensibilizat sunt cea mai mare împlinire pentru cei patru „magnifici” din familia Darlington, un fotograf cu care colaborează și alți doi colaboratori. Spun familie căci e cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie pe scurt modul în care înțeleg toți să colaboreze.

„Niciodată nu s-a pus problema unei relații șef-angajat. Noi ne dorim să contribuim pozitiv la formarea fiecăruia dintre cei cu care am lucrat, în sensul în care nu credem că e oportun pentru niciuna dintre părți să rămână pentru totdeauna aici.”, spune Marina. Dimpotrivă, „Darlington înseamnă o structură în procesul de evoluție a fiecăruia dintre cei care au fost alături de noi. Responsabilitatea și seriozitatea sunt două dintre constantele fără de care nu poți avea succes. Aici înveți foarte multe. Suntem oamenii care cred în vise și întotdeauna îi vom susține pe cei care vor mai mult, riscă și își doresc, de ce nu, să ducă Darlington mai departe chiar și la nivel de emoție.”, a completat Marius.

Darlington acționează la nivel senzorial. Numele are o poveste în care se îmbină pasiunile celor doi: pasiunea pentru frumos a Marinei, partea sensibilă și „drăgălașă” (darling), iar „ton”-ul vorbește despre pasiunea pentru muzică a lui Marius. Se susțin reciproc în tot, se completează și au, touși, un mic regret- acela că nu mai au timp suficient pentru ei, ca și cuplu, chiar dacă sunt mai mereu unul în preajma celuilalt prin ceea ce fac.

„Stația cu flori din Fundație a fost printre primele proiecte care au atras atenția. Era un loc cu multe elemente de cultură și frumos, un loc al oamenilor, de care ei să aibă grijă. Călătorii puteau uda florile și asculta muzică, fiind extrem de încântați de idee. Ba mai mult, o doamnă care locuia în zonă, dacă noi nu ajungeam să îngrijim florile (mergeam cam o dată la două zile), cobora și avea grijă ca totul să arate impecabil. Din păcate, oamenii sunt răi. După câteva zile, florile au început să dispară, stropitoarea a fost furată, deși am recurs și la ideea de a o lega cu sârmă. Devenise un coș de gunoi, motiv pentru care am decis să renunțăm la ideea de a mai avea stația.”, își amintește Marina.

                       Sensibilitatea și bunătatea îi caracterizează, puțini fiind aceia care știu că Marina, la vârsta de 24 de ani, urma să fie promovată la compania Provident unde lucra după ce își încheia orele de lucru la Omniasig (ava două joburi) pentru că era singurul agent care ducea dulciuriși jucării copiilor familiilor de la care trebuia să colecteze ratele pentru creditele contractate. Nimeni nu mai făcuse astfel de fapte până atunci, însă pentru Marina reprezentau firesul, contribuția sa pentru o lume mai bună la care încă mai speră.

„Oamenii nu văd decât ceea ce e frumos la exterior. Puțini cunosc că în spatele unui antreprenor sunt nopți nedormite, controale ale statului, răbdare și putere să te bați pentru activitatea ta. Transpunem o parte din sufletul nostru, dar răutatea oamenilor e din ce în ce mai mare!”, adaugă Marius.

                        Ar da viață mai multor proiecte dacă timpul nu le-ar fi inamic, mai ales într-un domeniu în care creativitatea nu poate veni la „foc automat”. Clienților le cer doar să aibă încredere în ei și să li se impună să să li limiteze ideile. Marina și Marius pun preț pe comunicarea și înțelegerea dintre membrii echipei, de aceea zâmbesc sincer când spun că momentele în care se adună toți și povestesc sunt cele mai frumoase, puțini fiind aceia care știu că atunci când în Darlington intră un membru nou, acesta este îmbrățișat de către toți, o formă de a i se arăta afecțiunea și ideea de familie. Starea de bine se transmite mai departe și e un sentiment aparte atunci când feedback-ul e cel mult așteptat. Principala condiție la angajare la Darlington? Să nu mai fi lucrat niciodată în domeniu. Surprinzător? Nu, spune Marina, care ne explică că totul se simte, ei fiind cei care îi formează pe colegi. Nu trebuie să vină cu idei preconcepute sau să aibă studii de design. Cu răbdare, totul e posibil, important fiind să îți placă să vorbești cu oamenii, dar și cu… florile. „Urmărim ca fiecare să-și prezinte clienților produsele confecționate, să le povestească cum s-au inspirat, ce trăiri i-a încercat în procesul de creație. Fiecare e creator, iar povestea produsului finit e deseori fascinantă și încărcată de emoție”, completează Marina.

Pe 24 decembrie, în seara de Ajun, în spatele ușii pe care va scrie „close”, membrii familiei Darlington vor lua împreună masa de Crăciun, vor închina cu mulțumire pentru ceea ce a fost și cu entuziasm pentru ceea ce anul care vine le va aduce.

 

Author