Oamenii vor bani. Oamenii care n-au bani vor bani pentru că oamenii care au bani ar vrea timp. E paradoxul lumii prezentului în care alergăm după ce n-avem și uităm, de multe ori, că butonul de STOP e la noi. Decizia ne aparține. Și dacă muncim până la epuizare încât ajungem să ne dorim timp, dar și dacă nu muncim suficient cât s-avem acel trai liniștit. Și când spun liniștit, nu mă refer la un trai în care te scalzi în bani, ci mai degrabă la acel trai în care ai un confort pe care ți l-ai dorit. Și-aici, când vine vorba de confort, fiecare are propriul standard și propria definiție. Cred că mai degrabă e vorba de echilibru. Inclusiv financiar, căci n-are sens să fim ipocriți să spunem că nu ne plac banii. Ne plac, dar în acea măsură în care ne fac să n-avem griji și ne ajută să ne bucurăm de ei. Cum? Fiecare știe…

                        Am dat întâmplător peste acest video care explică șapte lucruri pe care oamenii săraci aruncă banii în mod deloc chibzuit. Sunt concluziile lui Warren Buffett. Nu-s un adevăr absolut, dar sunt un punct de plecare dacă intenția e să înțelegem de ce nu trebuie să tânjim la lucruri pe care nu ni le permitem într-un mod firesc și fără sacrificii. În plus, la tot ce e acolo, eu aș mai adăuga ceva: viciile. Și chiar și-un banal viciu precum fumatul, dacă faci calculele, s-ar putea să îți pui mâinile în cap.

Jocurile de noroc

Oho, iar la noi, în România, mirajul jocurilor de noroc depășește cote alarmante. Una e să iei un bilet la loto, care-i un chilipir și alta e să stai în fața păcănelelor de dimineață până seară, în speranța că vei câștiga. Nu intru în motivele care-i fac pe oameni să-și risipească chiar și banii pe care nu-i au în speranța că se vor îmbogăți peste noapte, însă gamblingul nu face altceva decât să te ducă la sapă de lemn. Norocul nu vine peste noapte. Banii nu vin atât de simplu pe cât ai crede.

Haine de brand

Milionarii își permit haine de brand, o viață de lux, însă omul de rând face eforturi ca să epateze, s-arate că are, deși nu are. Pentru oamenii cu bani, lucrurile scumpe nu înseamnă sacrificii. În video, ideea e să te gândești dacă merită să arunci sume mari pe haine pentru care doar logo-ul face diferența. În rest, s-ar putea să găsești aceeași calitate la un preț accesibil, doar că e… no name.

Cumpărarea unei mașini noi

Aici e o problemă pentru toată lumea care crede că mașina îi aduce altceva decât costuri. Mașina consumă. Dacă îți produce, atunci e ok. În caz contrar, e o investiție proastă. Mai ales când nu dispui de o sumă de bani de care te poți descotorosi oricând, făă grija că vei fi nevoit să faci cine știe ce sacrificii. Nu uita că poți să ai o mașină pe care chiar ți-o permiți, nu una pe care ți-ai dori-o…

Privitul la tv sau pe alte platforme și jocurile

În anumite limite, poate fi relaxant. Numai că Warren Buffett crede că acest timp îl poți folosi mult mai util. Citind, de exemplu. Adică oamenii săraci îți irosesc timpul cu activități care doar le creează ideea că fac ceva bun, în loc să fie productivi, să facă ceva care să îi ajute să crească.

Vacanțe extravagante

Nu spune nimeni să nu călătorești, e firesc să îți dorești să descoperi lumea. Doar că începe cu vacanțe pe care ți le permiți, cu locuri pentru care n-ai nevoie de cine știe ce sume ca să le vizitezi. Nu te îndatora ca să poți ajunge în locuri extravangante, pe care clar nu ți le poți permite. Da, călătoriile ne îmbogățesc spiritual, însă și aici trebuie să știi exact ce-ți permiți. Doar dacă vrei să ajungi la un echilibru financiar.

Să plătești un abonament la sală pe un an și să nu mergi

E din categoria „bani cheltuiți aiurea” doar dacă nu mergi la sală. Datele arată că peste 50% dintre cei care își fac astfel de abonamente nu merg la sală. Adică merg, dar renunță după una-două luni. Sfatul lui Warren Buffett e să-ți creezi un obicei mai întâi, începe să faci sport în mod gratuit sau achiziționând abonamente lunare, demonstrează-ți că te ții și abia când ești conștient că ești pregătit să-ți asumi responsabilitatea de a merge la sală în mod regulat, cumpără-ți un abonament pe un an întreg. Așa arăți că ai înțeles ce să faci pentru a ajunge să te bucuri de un echilibru financiar.

Achiziționarea unei locuințe

Iarăși o chestie surprinzătoare pentru țara care are aproape cei mai mulți proprietari de locuințe. Warren Buffett nu spune să nu-ți cumperi o casă dacă ți-o permiți, ci să te gândești bine înainte de a face acest lucru. În sensul că… ia și calculează exact cât va trebui să rambursezi la final, ce înseamnă întreținerea casei și tot așa. El spune că e riscant să-ți pui în același coș, în speță achiziția unei case, a tuturor economiilor, investițiilor și chiar a datoriilor. Sfatul lui e să-ți cumperi casa când știi că datoria pentru achiziția acesteia e mai mică decât banii de care dispui și de care te poți lipsi pentru a o achiziționa. Cu alte cuvinte, dacă ai deja 70% din sumă (bani care nu te încurcă), atunci îți permiți casa. Dar dacă ai doar 10% din sumă, atunci merită să te mai gândești.

Author