România este unul dintre puținele state din lume care oferă șansa tinerilor cu vârsta între 15 și 23 de ani să urmeze cursuri de aviație gratuite. În fiecare an, în luna ianuarie, conducerea Aeroclubului României îi invită pe tinrii interesați să vină la sediile din țară ale Aeroclubului pentru a afla mai multe despre cum pot să devină piloți fără să plătească niciun ban. Aici aveți și o secțiune de Q&A, care vă poate fi de folos în caz că aveți nelămuriri. Cursurile pot fi urmate și dacă ai peste 23 de ani. În acest caz, cursurile de aviație sunt cu plată.

„Dacă au până în 23 de ani, trebuie doar să vină în fiecare ianuarie într-unul din cele 15 aerocluburi teritoriale, să discute cu colegii mei. Aceștia le vor explica care sunt pașii ca să ajungă să zboare sau să sară cu parașuta gratuit, în Aeroclubul României. Bineînțeles, cei care nu mai au vârsta, o pot face contra-cost. Cât timp ai o licență medicală, poți să zbori (…) România, prin Aeroclubul României, oferă șansa oricărui tânăr să intre gratuit în domeniul aviației, chiar dacă aici, la Aeroclub, nu poți să devii pilot de linie. Noi ne ocupăm de sport. Poți ajunge să faci performanță și să ții pe tine tricolorul, așa cum facem noi, adică eu și colegii mei. Reprezentăm România și România are, la nivel mondial, o tradiție foarte cunoscută în domeniu, atât în aviația civilă, cât și în cea sportivă și militară. Suntem recunoscuți pentru că am contribuit la dezvoltarea acestui domeniu de la nașterea lui.”, a explicat George Rotaru, directorul general al Aercolubului României, în interviul pe care mi l-a acordat pentru www.insocieety.ro, pe care îl puteți citi în întregime aici.

 

Când încep înscrierile

                              Potrivit anunțului de pe site-ul Aeroclubului României, perioada în care se vor efectua înscrieri pentru cursuri de aviație gratuite este 22 ianuarie – 23 februarie 2024. Înscrierile pentru paraşutism, planorism şi avion ultrauşor se vor efectua exclusiv online, prin intermediul unei aplicaţii care va fi pusă la dispoziţie la momentul respectiv.

                         Pentru înscrierile la cursul pentru obţinerea licenţei de pilot de avion (PPL(A)) candidaţii vor lua legătura cu unitatea teritorială unde vor dori să efectueze cursul. Datele de contact sunt publicate pe site şi pe pagina de Facebook.

afiș de pe pagina de Facebook Aeroclubul României

Ce licență de pilot poți obține

                            În urma cursurilor teoretice şi practice, cursanții pot obține licența de paraşutist, pilot planor, pilot avion ultrauşor şi pilot avion PPL(A).

„După obţinerea licenţei, tinerii care prezintă aptitudini vor fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea, se vor antrena și vor participa la competiții și demonstrații aeronautice. De asemenea, aceasta poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, eventual chiar în cadrul Aeroclubului României, cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei noastre provenind din rândrile foştilor cursanţi. Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată către obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţii interne şi internaţionale de profil. Sportivii care prezintă aptitudini, participă regulat la pregătire şi obţin rezultate la concursuri vor fi selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie aeriană, etc.).”, se arată în anunțul publicat pe site-ul oficial Aeroclubul României.

 

Cerințe pentru a urma cursuri de aviație

  • Vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire;
  • Vârsta minimă de 16 ani împliniţi la începerea programului practic de zbor/ salt;
  • Deţinerea unui certificat medical minim clasa 2 eliberată în conformitate cu standardele PART-MED;
  • Să corespundă cerinţelor antropometrice: înălține minim 155 cm și o greutate minimă de 45 de kg; maxim înălțime- 190 cm și o greutate de maxim 100 kg.

 

Sursa foto reprezentativă: Facebook Cătălin Chițu și Aeroclubul României- sursa aici

Author