Chiar dacă tristețea face parte din noi și e bine să o lași să se consume indiferent de moment, se pare că a treia zi de luni din an vine peste noi ca un tăvălug și ne acapareză starea de spirit nu tocmai în sens pozitiv. Se întâmplă ceea ce, din 2005, e numită Blue Monday. Adică o zi în care, în baza unei formule pe care a stabilit-o psihologul Cliff Arnell, mai mulți oameni se simt și mai depresivi atunci decât s-ar simți în oricare altă zi.
Blue Monday poate fi un pretext de a mai atrage atenția asupra unei probleme reale, cum e depresia. Dar poate fi și un bun motiv de a ne face să ne gândim mai mult la noi, să vedem într-adevăr ce ne frământă și cum se simțim în interior în mod real. E un prilej excelent de a fi noi cu noi, cu pixul în mână și cu jurnalul alături și de a ne răspunde la întrebări de care poate am fugit până acum. Cum, de altfel, poate că e acel ceva care îți lipsea din acel puzzle care îți transmite să mergi la psiholog.
Blue Monday e în oricare altă zi pentru mulți dintre oameni. „Pot și singur!”, „N-am nevoie de ajutor!”, „N-am nimic!” sunt răspunsuri care ascund emoții înăbușite. Sunt acele clișee care nu fac altceva decât să te îndepărteze de esență, care te fac să fugi fără să îți dai seama, să te ascunzi.
Nu știu cât de cunoscut e conceptul Blue Monday în România, însă pare că e în creștere numărul persoanelor care se confruntă cu depresie, anxietate, pesimism, tristețe, lipsa unui somn odihnitor sau stimă de sine scăzută. Așadar, că e sau nu vorba despre Blue Monday, e bine să începi să faci lucruri care-ți plac, activități care te recreează și îți dau o stare de bine.
Învață să ceri ajutor
În primul rând, învață să ceri ajutor. Comunică atunci când ai o problemă cu cineva apropiat. Nu poți să faci totul de unul singur mai mereu, sunt situații în care acel „a fi puternic” e pe dos înțeles și n-aduce nimic bun. Caută să mergi la un specialist, găsește acel psiholog în preajma căruia te simți în siguranță, căruia îi poți spune totul fără niciun fel de opreliști. E un proces de durată, însă merită. Am fost învățați să ascundem mizeria sub preș și să ne prefacem că totul este în regulă. Nu mai merge așa… poate fi o soluție de compromis pe moment, însă în timp, acea mizerie se tot adună și s-ar putea să-ți fie imposibil să o gestionezi. Și în materie de psihic e ca la oricare altă boală: cu cât ajungi mai din timp pe mâinile unui specialist, cu atât ai șanse să vindeci afecțiunea mai ușor.
Caută-ți o activitate recreativă care îți face plăcere
Poate îți place să dansezi, ai atâtea cursuri de dans la care poți să mergi. În plus, în ultima vreme au apărut multe alte ateliere recreative. Poți să mergi să pictezi, să creezi căni din ceramică, să înveți un meșteșug, să îți exersezi scrierea creativă etc. Aceste ateliere nu doar că te învață să faci un lucru nou, dar te scoate în cercuri în care poți socializa. Dacă nu vrei să ieși, poți să citești. Sau poți să te plimbi, să mergi să vizitezi ceva. Poți chiar să te inviți pe tine undeva, când ai făcut asta ultima dată?
Ieși în natură
Natura este un prieten de nădejde în orice moment. În mijlocul naturii s-ar putea să găsești răspunsuri neașteptate și o liniște la care nu te-ai fi gândit. Mulți aleg să se plimbe la mall, însă ce îți poate aduce bun o plimbare la mall mai ales dacă nu vrei să îți cumperi nimic?
Dacă n-ai plecat nicăieri de unul singur până acum, încearcă!
E mare lucru să poți să pleci în locuri necunoscute de unul singur. Vei fi în compania ta, nu vei mai putea fugi de tine. Nu trebuie să pleci în altă țară, poți acele ceva din apropiere. Nu va fi ușor din prima, s-ar putea să ți se pară că nu poți să faci asta. Nu forța. Nu trebuie să vezi până unde poți duce. Dar încearcă să faci exercițiul acesta. Avem nevoie și de momente în care să fim singuri.
Începe să practici tehnica recunoștinței
Numai că… nu scrie mecanic sau la întâmplare motive pentru care ești recunoscător. Am scris aici despre recunoștință. Chiar e cel mai ieftin medicament. Avem tendința de a vedea ceea ce nu avem și să prețuim prea puțin ce avem. Poate ar fi cazul să schimbăm atitudinea asta. S-ar putea să ne dăm seama că suntem mult mai bogați decât credeam…
Nu te mai compara cu alții. Compară-te doar cu tine, cel de ieri
Comparațiile ne omoară. Nu e cazul să te uiți în curtea vecinului cu toate că e ca un sport național treaba asta. Nu ai viața omului, n-ai trecut prin aceleași încercări, nu faci aceleași sacrificii, nu știi ce e în sufletul său. Nu ai de ce să îl invidiezi pe cel de lângă tine pentru că s-ar putea să îți dai seama că tu nu ai fi dispus să faci sacrificiile pe care acela le face. Nu mai căuta scuze. Scuza e la îndemâna oricui. Dacă azi ai făcut ceva mai bine decât ieri, deja ești mai câștigat. Tu în oglindă. E singura comparație pe care o poți face.
Încearcă să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare
Există programe care îți arată cât timp petreci în mediul online în fiecare săptămână. Centralizează datele. Caută să scurtezi timpul de la o săptămână la alta. În plus, folosește social media doar dacă îți e util. Bănuiesc că te-ai convins că acolo-i totul frumos și împachetat strălucitor. Dacă tu nu ești ok și vezi că toată lumea e ok, nu-ți faci un bine. Înlocuiește social media cu altceva. Citește, uită-te la un film sau un serial ori pur și simplu urmărește un podcast. Sunt atâtea alte lucruri de făcut. Îți mai amintești cum era viața înainte de social media? E clar că nu vom ajunge din nou acolo, dar măcar putem face în așa fel încât să nu simțim că totul se învârte doar pe social media.
Creează-ți un ritual al tău chiar acasă
Chiar voiam să scriu despre lumânări și simbolistica luminii. Poți face o baie fierbinte în care să pui tot felul de săruri sau plante. Pune o muzică pe fundal sau chiar o meditație. Ia o carte. Sau pur și simplu stai așa, cufundat în liniște și în sunetul de pe fundal. E timpul tău.
Stai în preajma animalelor de companie
Am mai povestit despre energia bună pe care o au animalele de companie. Dacă nu poți să ai un câine sau o pisică pentru că ți se pare că e grea îngrijirea lor, ai opțiunea unei păsări sau a unui acvariu cu pești. Animalele simt cel mi bine starea stăpânului și ai să fii uimit să vezi cum vin să se cuibărească lângă tine chiar și fără motiv, doar pentru a-ți aduce un zâmbet.
Implică-te într-o cauză de voluntariat
Nu trebuie neapărat să contribui cu bani. Îți poți oferi timpul tău. Sunt multe cauze sociale în care îți poți investi timpul sau pricerea ta. Ajută dezinteresat. Fără așteptări. Numai că ai să observi că atunci când ajuți din inimă, îți creezi o stare de bine și pentru tine.