Cum poate fi rezolvată problema „sânilor” la bărbați

Cum poate fi rezolvată problema „sânilor” la bărbați

Dac-am fi răutăcioși, am putea propune procesul de slăbire, dar cum acesta implică și ambiție, și un termen îndelungat până un bărbat își poate transforma „sânii” înapoi în sfârcuri, am zis să scriem astăzi cât se poate de serios despre problema ginecomastiei, adică „dezvoltarea excesivă, bilaterală sau unilaterală, a sânului la bărbat, care constă într-o umflatură care apare în spatele mamelonului fie din cauza unui echilibru între cantitatea de estrogen și cea de testosteron, fie printr-o sensibilitate prea mare a țesutului mamar la o cantitate normală de estrogeni”, scrie www.susanuclinic.ro . Problema este cât se poate de serioasă și sâcâietoare pentru bărbați, care ajung, astfel, chiar subiect de glume în cercurile de prieteni, iar atunci când nu există un psihic de fier, poate declanșa procese psihologice care vor avea nevoie de timp pentru a fi vindecate pe deplin. Iar numai de o stimă de sine scăzută n-are nevoie bărbatul care se confruntă cu o astfel de problemă. Partea bună e că medicina chirurgicală a evoluat într-atât încât a generat soluții și pentru problema ginecomastiei.

„Evaluarea pacientului cu ginecomastie implică un istoric detaliat și examen fizic. Creșterea activității aromatazei (o enzima care transformă testosteronul în estrogen) în cadrul a diferite boli: obezitate, hipertiroidism (prea mult hormon tiroidian), malnutritie, boli hepatice cronice (ciroza), mutatii genetice familiale sau spontane.”, spune medicul Sidonia Susanu.

Boala renală terminală, leziunile la nivelul măduvei spinării, leziunile și tumorile testiculare, hipertiroidismul, reluarea alimentației la persoanele subnutrite sunt alte afecțiuni care pot duce la ginecomastie prin mecanisme mai puțin cunoscute. De asemenea, medicamentele sunt cele mai des întâlnite cauze ale ginecomastiei: antidepresivele, cele pentru stomac, cele pentru tratarea adenomului pentru prostată sau cele pentru afecțiuni cardiace, utilizarea drogurilor. Semnele care ar trebui să-i facă pe bărbați să meargă la un consult țin clar de mărirea sânilor, fapt care le creează o oarecare anxietate, însă numai examinarea clinică poate stabili cauza dezechilibrului hormonal (Producție crescută de estrogeni: tumori testiculare (care pot produce: estrogen; prea mult testosteron ce va fi tranformat în estrogen de organism; beta hCG, un hormon ce stimulează testiculele să producă prea mult testosteron) și tumori adrenale/ Producție scăzută de testosteron – hipogonadism primar (sindrom Klinefelter, infecții testiculare virale, de exemplu oreion, sau bacteriene, traumatisme testiculare sau iradiere) sau secundare- în cadrul unor adenoame hipofizare).

            Și, totuși, ce facem în caz de ginecomastie?

  • în stadiul pubertății, se recomandă supraveghere. Dacă se menține și la maturitate, se intervine chirurgical.
  • în cazul ginecomastiei care vine pe fond medicamentos, se va schimba prescripția medicală.
  • în funcție de cât de repete se prezintă persoana la medic, se va recomanda reechilibrarea estrogenică și abia apoi intervenția chirurgicală.
  • vorbim despre ablația tumorilor, în cazul în care ginecomastia apare pe fondul unor tumori.

***sursa foto: beperfect.ro