„În 2020, nunțile vor fi cu și despre experiențe alături de invitați! La nivel de organizare, tot ce ține de interacțiune va fi la mare căutare: cigar bar, tattoo bar, lemonade bar, prosecco van, colțuri interesante pentru fotografii (în special cercurile florale, structurile cu pampas grass, elementele geometrice), food display-urile interesante, live cooking. Tot ceea ce presupune experiența comună între invitați sau între miri și invitați și tot ceea ce e ‹‹instagood››. Dacă ești interesat să ai o nuntă în tendințe, în 2020 vei ține cont de faptul că nunțile se reflectă în social media. Chiar dacă nu vrei să ‹‹îți apară nunta››, asta tot se va întâmpla. Invitații fac poze cu tot ce e interesant și postează. Sfatul meu e să oferi lucruri interesante, inedite. La nivel de design&decor&floristica, în 2020 vom vedea suporturi inedite pentru flori, ceea ce va ajuta mirii să folosească mai putine flori, vom vedea mai multe culori tari și mai multă îndrăzneală în cromatica aleasă, mai puțtin plastic, multe elemente lucrate manual și, în general, multe detalii frumoase, care sa reflecte unicitatea nunții și a mirilor. Și multe poze pe Instagram cu toate acestea!”, spune Alina Alexandroaie, wedding planner și florist Magenta Events.

 

                        De poveste… cam așa ar trebui rezumată ziua pe care ți-o vei aminti toată viața, ziua nunții, petrecerea la care bine ar fi să nu faci rabat de la nimic, mai ales că se presupune că n-o vei repeta. Spunem că presupunem, căci statisticile de la noi din țară arătau, la începutul anului 2019, că 1 din 4 cupluri ajung la divorț. Dar pentru că nu vrem să „cobim”, ne-am gândit să venim cu câteva ponturi de la cei care lucrează cu atâta pasiune pentru ca voi să trăiți un basm în ziua nunții. E foarte important ca la final, invitații să fie cu adevărat încântați de petrecere, nu doar să mimeze, iar pentru asta, azi există o largă diversitate de servicii de care ar trebui să ținem seama dacă vrem o petrecere memorabilă. E drept, petrecerea ar trebui să fie pe sufletul mirilor, nu al părinților sau invitaților, dar știm prea bine că românul e cârcotaș și nu-i scapă nimic din vedere, mai ales la capitolul observații.
De la alegerea modului prin care vă invitați apropiații să vină la petrecerea voastră până la picanteriile artistice care ar trebui să energizeze o nuntă, totul e stabilit în detaliu de către miri, indiferent dacă se apelează sau nu la imaginația unui wedding planner. Iașul pare ofertant în materie de săli de evenimente, iar faptul că ai de unde alege e de bun augur pentru miri pentru că pot obține cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar, care să le satisfacă cerințele până în cel mai mic detaliu. În definitiv, când dispui de un buget nelimitat pentru „cea mai importantă zi”, n-ai bătăi de cap. Provocarea e abia atunci când ești constrâns să nu depășești o anumită sumă alocată pentru nuntă și trebuie să vezi cum faci ca invitații să nu resimtă că ai fost strâmtorat la buzunar. Micile detalii fac diferența, iar dacă apelezi la cine trebuie, chiar poți avea o petrecere de pomină, despre care să vorbească toți cei care au uitat că au venit, poate, din obligație. Iar aici vorbim de fler… flerul specialiștilor care urnesc motoarele pentru tine, specialiști pe care i-am luat și noi la întrebări pentru a vedea cum putem face să avem o nuntă „low-cost”, dar cu impact „wow”.
                           O sală aranjată spectaculos „fură” ochiul prima dată. În cazul unui buget redus, wedding planner-ul și floristul Alina Alexandroaie spune că mirii ar trebui să aibă în vedere ceea ce oferă gratuit locația, în primul rând. În ultimii ani, restaurantele au investit în acest aspect, așa că nu te încurca să acoperi niște scaune faine, nu schimba fețele de masă în culori neutre, ci caută să punctezi, să aduci culoare prin flori, șervețele textile sau elemente de papetărie. Ideea e ca totul să fie încorporat într-un concept care să definească întregul eveniment, nu doar estetica acestuia. Alte teme cerute de miri, pe lângă „Pădurea fermecată”, ar fi „A royal affair”, „Tropicala”, „Călătorii”, „Paris”, „Geometrii”, „Nature inside”, „Wine tasting”, „Cinema”, „Great Gatsby”, „Classic with a twist”, „Scris în stele/Constelații”, „Toamnă caldă”, „White magic”, „Fairytale” ș.a. De la concept se poate căuta locația ideală, însă și locația deja stabilită poate provoca imaginația wedding planner-ului.

***Alina Alexandroaie, wedding planner și florist Magenta Events***

***Alina Alexandroaie, wedding planner și florist Magenta Events***

Foarte importantă e comunicarea dintre miri și specialistul ales să se ocupe de nuntă până în cel mai mic detaliu. Iar din momentul în care s-a stabilit bugetul disponibil, ține cont de câteva sfaturi:
• Lucrează cu cineva specializat. Un weedin planner s-a confruntat cu fel și fel de situații și provocări, așa că întotdeauna va veni cu soluții ideale pentru ceea ce îți dorești;
• Nu încerca să reduci costurile prin „contratarea” unor persoane care se laudă că fac aranjamente. Un contract încheiat cu o firmă de specialitate îți conferă siguranță prin clauzele stipulate. N-ai vrea să te „trezești” în ziua nunții că nu ți se mai răspunde la telefon sau că nu ai florile pe care le-ai solicitat.
• Fiți realiști, conform bugetului pe care îl aveți. Degeaba vă atrag tot felul de aranjamente de pe Pinterest, dacă bugetul nu vă permite, măcar nu vă mai faceți inimă rea! Nu-ți fie teamă că vei spune un buget prea mare sau prea mic, mereu se vor găsi soluții pentru banii pe care îi ai. Evident, în condițiile în care specialistul e dedicat muncii pe care o face cu pasiune. Prin creativitate, niciun buget nu e imposibil.
• Poți apela la aranjamentele închiriate, cele realizate din materiale artificiale, sau alte elemente care se închiriază, însă la final, riști ca invitații să plece cu ele. S-ar putea să fii surprinsă să vezi cum costul final al unor aranjamente naturale să fie pe-aproape de costul aranjamentelor pe care ai vrea să le închiriezi.
• Poartă o discuție cât se poate de deschisă cu specialistul cu are ai ales să lucrezi. El îți va face o schiță, va trasa o direcție de care trebuie să țineți seama pentru că aceasta are în vedere bugetul de care dispuneți și ceea ce se poate face cu banii pentru nunta visurilor. Specialistul chiar are soluțiile, știe furnizori și s-a gândit la toate variantele până să-ți propună ideile. Ai fi surprisă să afli că unele flori pe care le consideri ieftine să nu fie chiar atât de ieftine…

 

                     Și dincolo de decorurile care schimbă radical o încăpere, oricât de sărăcăcioasă ar părea aceasta la prima vedere, dintotdeauna mi-am zis că vinul și muzica fac nunta de neuitat. Iar dacă la vinuri nu am căutat să vorbesc cu un producător anume pentru că, din fericire, avem de unde alege, totul ține de gust, la urma umei, la muzică, în schimb, am căutat să aflu ce i-ar face pe miri să aleagă un DJ în locul unei formații. S-ar putea spune că banii, dar nu întotdeauna banii sunt motivul pentru care mirii aleg ca un DJ să întrețină atmosfera la nuntă. Codrin LUPU, DJ&MC la Agenția Wedding Planner Suceava, spune că dinamica, vibe-ul, feelingul pe care un DJ experimentat îl are format reprezintă câteva dintre elementele care îi conving pe miri „să meargă pe mâna unui DJ”. Cu alte cuvinte, „un DJ oferă mai multă dinamică unui eveniment, originalul unei piese sună întotdeauna mai bine decât un cover, iar un MC cu experiență știe cum să-i antreneze pe oameni în acele momente ‹‹moarte››, căci el e responsabil cu entertainament-ul. Foarte important e să înțelegi că nu pui muzică pentru tine, ci pentru cei veniți să petreacă la eveniment. Simți gusturile după primul colaj de piese. Cum ți-ai dat seama de asta, deja petrecerea e un succes, iar și aici e vorba de fler, mai ales că ai generații diferite. Să nu-și imagineze cineva că la DJ se merge cu dedicații. Foarte rar, aproape spre deloc. Eleganța unui eveniment nu stă în dedicații. Interacțiunea permanentă cu invitații e foarte importantă. Sigur, sunt subiectiv, dar după sute de evenimente, chiar pot spune că un DJ bun poate fi muuult peste un band la orice eveniment”, ne explică DJ-ul Codrin LUPU.

                        Am vorbit despre aranjamente, idei, muzică și emoții, ce-ar fi nunta fără fotografiile și filmul poveștii de iubire? Poate că dincolo de cheltuielile pe care le ai în vedere pentru celelalte „mofturi”, când vine vorba despre fotografia de nuntă, aceasta chiar nu e un lucru la care să fii cumpătat. La fotografii vei reveni cel mai des, nu la „caseta video”, cum am fi surprinși să aflăm de la cei care au trăit emoțiile nunții în urmă cu mai mulți ani. Fotografiile și proiecția video vor dăinui în timp. Un fotograf/ videograf cu adevărat priceput și talentat va putea surprinde chiar și acele cadre neașteptate care te vor face să retrăiești povestea ori de câte ori vei răsfoi paginile albumului foto sau te vede așeza comod în fotoliu și vei revedea filmul în care actorii principali ați fost chiar voi, mirii.
„În primul rând, mă bucur că videografii nu mai sunt numiți cameramani. Înainte, oamenii voiau poze la evenimente și videograful (cameramanul) era și el acolo, însă în ultimii ani, videografia de nuntă a început să capete o importanță tot mai mare. Videografii de azi sunt mai bine pregătiți, mai informați, ceea ce e și normal, având în vedere faptul că videografia e destul de complicată prin elementele pe care le cuprinde. Trebuie să simți, să trăiești vibrația momentului, să te conectezi. Important e ca mirii să aleagă un videograf cu care să se potrivească și să nu fie surprinși dacă trei videografi vor vedea povestea diferit. E firesc, vorbim de artă, de perspective diferite.”, spune videograful Sebastian DÎRȚU.

Fotografia e despre voi și invitați, motiv pentru care fotograful Bogdan COTRUȚĂ spune că „în primul rând, mirii ar trebui să vadă un portofoliu complet al fotografului și pe cât posibil să existe o chimie reciprocă între ei și fotograf, căci doar astfel, aparatul foto va putea reda povestea fără prea mult efort. Totul trebuie să fie dinamic, nu vorbim doar de acele fotografii statice, pe care le vedeam noi în albumele părinților. E foarte important ca fotograful să surprindă într-un mod cinstit și firesc derularea evenimentului, fără prea multă regie vizuală doar pentru ‹‹a da bine››”. Întrebat despre o cerință inedită a mirilor, Bogdan își amintește cu drag o ședință foto într-o moară. N-a fost ceva neapărat inediat, dar s-a văzut că era un loc special pentru ei, cu care chiar erau conectați, ceea ce a făcut să existe o atmosferă aparte pe timpul ședinței foto.

Sursa foto: pinterest.com

Author