La ediția de vară a BrandFluence Camp by BIZ, Ana Morodan ne-a vorbit cu sufletul despre VirtuWell. E cel mai recent proiect al său, unul pe care l-a dezvoltat după ce ea însăși s-a confruntat cu un val de ură neașteptat, venit în urma unui episod pe care nu și l-a dorit, dar pe care și-l asumă și recunoaște fără ezitare că a greșit.

„Nu am nicio problemă să îmi recunosc greșeala pentru că a fost o greșeală. Am învățat din ea, am înțeles lecția și cu siguranță nu o voi repeta! Trăiesc de 13 ani în această lume plină de posibilități, numită lumea virtuală. Dar această lume virtuală vine și cu un nivel foare ridicat de violență și ură, fenomen pe care noi îl numim acum generic bullying. Și în urma unui val de ură pe care l-am primit și eu pentru că am greșit și era firesc să suport niște consecințe, m-am lovit de ură și instigare la violență fizică atât online, cât și offline, pe stradă. Nimeni nu merită să fie amenințat cu moartea! Nimeni nu merită să-i fie frică să iasă pe stradă. Mi-am dat seama că dacă mie, care sunt un om adult, de 38 de ani, mi s-a făcut asta la nivel psihic și sufletește, ce li se întâmplă acestor tineri din digital, acestor adolescenți care trăiesc în fiecare zi acest nivel de ură?”, îmi explică Ana Morodan la începutul discuției noastre.

Nevoia de a avea o asociație ca VirtuWell și în România

Virtuwell e ceva nou pentru România. Da, inițiator e Ana Morodan, dar în spate e o echipă de experți care își dau tot interesul să facă lucrurile ca la carte. Tocmai de aceea, mărturisește Ana Morodan, încă se caută o soluție legală prin care adolescenții să poată primi suport psihologic online. Pare-se că e nevoie de un acord parental, iar un document scanat n-are nicio garanție că acordul a fost dat în mod real de unul dintre părinți.

„După 35 de ani, îți cam dorești să îți găsești un scop care nu e numai despre tine și vanitatea ta și vrei să dai și să faci ceva pentru comunitate. Eu m-am oprit la această comunitate digitală în care eu m-am format și vreau să fac acest proiect în România. Există precedent în alte state precum SUA, Italia, Franța… vreau să fac acest ONG în România, să ofer metode în educație și tinerilor care trăiesc în mediul digital. Este important să înțelegem că doar împreună și doar construind, noi le putem oferi un spațiu sigur, prin care ei pot utiliza internetul dezvoltându-și sănătatea mintală echilibrată, astfel încât să nu îi mai afecteze partea toxică a lumii digitale”, îmi explică Ana Morodan.

Ce mesaj transmite VirtuWell

VirtuWell vine și spune că trebuie să fim alături de cei care au nevoie de noi, să înțelegem lucrurile care nu sunt bune și care se întâmplă pe social media și să facem educație în diferite limbaje și cu diferite metode dezvoltate de sociologi și psihologi, care ulterior să fie comunicate pe limbajul tinerilor și adolescenților.

Prin VirtuWell, Ana Morodan își propune să aducă starea de bine și sănătatea mintală digitală. Nevoia există, asta-i clar. Și o confirmă reacția celor care i-au scris Anei imediat după ce a lansat proiectul.

„Am avut peste 150 de mailuri primite în doar câteva zile de la lansare. Copiii mi-au scris că își doresc foarte mult să aibă sprijin de la noi, își doresc să vină la programele noastre. Au nevoie de susținere. Copiii au fost super receptivi, avem câteva povești care pe mine m-au dărâmat efectiv.”

Problema e că tinerii ajung să ducă violența din virtual în realitate. Statisticile arată că a crescut rata unui comportament agresiv în școli. Dacă asta văd în lumea virtuală, asta vor transpune și în viața de zi cu zi. Pentru că pentru ei, aceea e realitatea. Motiv pentru care e important să acționăm cu responsabilitate și în mediul online.

„Nu judecăm, ci acționăm. Nu criticăm, ci construim alternative mai bune!”, e premisa de la care pornește fiecare acțiune a VirtuWell, fie ea dedicată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, fie femeilor.

Misiunea VirtuWell

Cu pași mici, spre o lume mai bună. Educația se face în timp. Are nevoie de răbdare. Mai ales atunci când ani la rând s-a acționat haotic. Dacă cei care au „puterea” în lumea virtuală ar folosi-o într-un mod pozitiv și constructiv, acea lume mai bună la care aspirăm, chiar ar exista. Și ar fi creată pe piloni stabili, pe valori și principii solide.

VirtuWell e la început de drum. Iar misiunea asumată are în vedere:

  • educarea influencerilor și a urmăritorilor acestora prin instrumente potrivite, cu scopul de a promova sănătatea mintală și echilibrul emoțional al celor care utilizează spațiul virtual;
  • crearea unei comunități de sprijn pentru tineri și adolescenți, cu ajutorul unui sistem clar și concret de suport;
  • încurajarea influencerilor de a participa activ și responsabil în discuțiile despre problemele sociale din online;
  • copiii și tinerii. Ei sunt centrul viziunii VirtuWell. Accentul cade pe bunăstarea tinerilor și copiilor, nu pe tehnologie în sine;
  • colaborarea activă cu alte ong-uri și organizații, astfel încât mesajul să ajungă acolo unde trebuie. Acest lucru se poate face prin #VirtuWellHumanity, care-și propune să conecteze inițiativele sociale ale brandurilor și ONG-urilor cu creatori de conținut și influenceri.

VirtuWell are grijă și de femei prin All The Online Ladies

VirtuWell își propune să celebreze poveștile femeilor din spațiul virtual și să le ofere sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul maxim. Cu alte cuvinte, VirtuWell construiește un spațiu în care femeile din online își amplifică vocea.
Cum? Printr-un program de mentorat pentru 30 de Online Ladies, mai multe ateliere tematice și conferințe. Totul gratuit, astfel încât accesul la educația digitală și oportunitățile de dezvoltare să fie echitabil.

 

sursa foto: Mihnea Ratte

Author