„Prin competiția OFA Startup Angels urmărim să dezvoltăm afacerile antreprenoarelor aflate la început de drum, folosindu-ne de experiența și susținerea femeilor de succes în business. Deja avem în rândurile organizațiilor OFA UGIR din România propuneri pentru a organiza cluburi de mentorat, acceleratoare de afaceri și schimburi de experiență în alte țări. Nu știm cum se vor finaliza, însă ne este foarte clar că am început să ‹țesem› o rețea de oameni cu valori și obiective comune, care vor impacta pozitiv comunitatea de business din România”, afirmă Raluca Culda, manager de proiect al OFA Startup Angels.
În mediul antreprenorial, provocările sunt la tot pasul, iar pentru un antreprenor aflat la început de drum, s-ar putea ca tocmai aceste provocări să-l facă să creadă că mediul de afaceri nu e pentru oricine. Și chiar nu-i tocmai pentru oricine, însă dacă alții au arătat că se poate, care-ar fi impedimentele care te-ar face să nu încerci măcar, dacă asta îți dorești să faci? „Provocările unui business la început sunt multe. Vorbind din experiența mea de consultant care a lucrat cu peste 200 de antreprenori români în ultimii trei ani, știu că pe locul întâi se află frica de a acționa. Fie că o numim teamă de eșec sau dorința de perfecțiune, în România avem o tendință excesivă să discutăm mult și să acționăm puțin. Și vedem acest lucru și în înscrierile la competiția OFA Startup Angels, unde întâlnim femei cu afaceri excepționale, creative, cu o piață națională numai bună de accesat, care se tem de un prim pas. Și asta ne dorim să insuflăm participantelor în competiție: fă primul pas n dezvoltarea afacerii tale!”, îmi explică Raluca Culda.
În această vară, OFA UGIR (Organizația Femeilor Antreprenor UGIR) a lansat o competiție care pune în centrul atenției femeia-antreprenor. Mai exact, OFA Startup Angels e „prima competiție de pitching din România, adresată femeilor antreprenor. Competiția ‹‹OFA Startup Angels›› este un concurs de pitching, care are ca principal obiectiv susținerea succesului afacerilor antreprenoarelor românești. Femeile antreprenor reprezintă peste 35% din acționariatul firmelor românești. Cu toate acestea, majoritatea firmelor conduse de femei au până la 5 angajați și 500.000 lei cifră de afaceri. Noi, OFA Startup Angels, considerăm că femeile antreprenor reprezintă viitorul economiei românești. Dorim să oferim ocazia fiecărei femei antreprenor la început de drum să își construiască afacerea de succes. Organizarea este prilejuită de OFA UGIR și se înscrie în principiile și filosofia organizației, de a dezvolta o politică comprehensivă, la nivel local, regional, național și internațional, pentru sprijinirea și promovarea antreprenoriatul feminin și susținerea inițiativelor de business.”, se arată pe https://ofa.ugir.ro/ofa-startup-angels/# , site unde puteți să aflați toate detaliile referitoare la condițiile de participare și cum vă puteți înscrie.
Sigur că o competiție dedicată femeilor antreprenor pare ofertantă, mai ales în contexul în care, ne place sau nu, încă suntem sub impactul unei mentalități puternic patriarhale mai ales când vine vorba despre mediul de afaceri. Cert e că Startup Angels OFA e o competiție care vorbește despre șanse și despre acea încredere pe care OFA UGIR o acordă tuturor antreprenoarelor care au ales să facă parte din organizație. Asta pe lângă „valorile, modelul de leadership și reprezentarea națională, toate fiind un motiv bun pentru oricine își dorește să aducă o schimbare pozitiă în comunitatea ei și în afacerea ei”, completează Raluca. Și-au propus să aducă imaginea de prosperitate și succes mai aproape de femeile-antreprenor, iar demersul OFA Startup Angels e doar începutul. Până în prezent, din acțiunile întreprinse, se vede clar că OFA UGIR și-a asumat rolul de a fi vocea doamnelor din mediul de afaceri. „Suntem produsul mediului în care trăim!”, spune Raluca, iar când vine vorba despre calitatea de membru al OFA UGIR, mediul acesta se rezumă la oameni care au atins rezultatele pe care alții doar și le imaginează, oameni care se ajută să atingi și tu acele rezultate.
„Femeia-antreprenor e un factor de evoluție, o afirmație pe care o fac având în minte următoarea imagine: este recunoscut și dovedit știintific faptul că societățile unde există femei la conducere au o calitate a vieții mult mai ridicată decât cele în care femeile sunt într-un numar mai mic. Același lucru este valabil și în cazul companiilor cu femei în echipele de conducere: satisfacția angajților este mai ridicată. O femeie- antreprenor, prin natura activității ei, transformă societatea în care trăiește.”
Alexandra Gugiuman, revista InSociety: Raluca, pentru femeile antreprenor care încă nu s-au decis dacă să se înscrie sau nu, care-ar fi mesajul pe care OFA UGIR îl transmite?
Raluca Culda, manager de proiect OFA Startup Angels: În general, persoanele care nu se înscriu la concurs se împart în două categorii: cei care nu îi văd valoarea și cei care se gândesc că oricum nu vor câștiga. Pentru ambele categorii, noi, echipa OFA Startup Angels, avem același răspuns: competiția OFA Startup Angels nu este doar pentru câștigătoarele de pe podium. Este o șansă pentru fiecare antreprenoare care se înscrie să aibă acces la o comunitate de femei de business de succes, la programe pentru dezvoltarea afacerii, la traininguri despre networking și să își dezvolte curajul să spună „Da, am încredere în afacerea mea!”.
Cât de important e pentru un tânăr antreprenor să aibă parte de mentorat?
Raluca Culda: Vorbind strict din experiența personală, mentoratul de business a fost crucial în succesul afacerii mele. Firma ZoomHR, așa cum arata astăzi, nu s-ar fi dezvoltat dacă nu aș fi avut inspirația și curajul să caut ghidarea oamenilor care au ajuns acolo unde îmi doream să ajung eu. Să accept că nu trebuie să fac totul singură și să cer ajutor chiar a fost o dovadă de inteligență. Așa că eu sunt 100% un suporter al mentoratului- plătit sau gratuit- în afaceri.
În străinătate, conceptul „business angel” e destul de dezvoltat. Care sunt impedimentele sau, mai bine zis, ce i-a făcut pe cei care ar putea fi mentori să fie reținuți în a-l dezvolta și la noi în țară?
Raluca Culda: Cu excepția a două țări, toate țările din fostul bloc comunist au aceeași dificultate ca noi în implementarea conceptului. România are antreprenori de maxim 30 de ani. Țările din Vest au companii antreprenoriale cu o istorie și de peste 100 de ani. Nu cred că e vorba de reținere, pur și simplu urmăm cursul normal al dezvoltării economice, care vine întodeauna la pachet cu cea socială. Aș spune, însă, că este o dovada de emancipare faptul că avem o organizație de femei-antreprenor dezvoltată în România, care educă publicul de antrepenori despre ce înseamnă un investitor/ business angel/ mentor, deschizând astfel accesul la informație și acțiune.
Dacă ar fi să fii la început de drum, spune-mi trei motive care te-ar determina să te înscrii într-o astfel de competiție cum e OFA Startup Angels.
Raluca Culda: Aș avea cel puțin opt motive, însă mă rezum la cele mai importante: în primul rând, pentru că am ocazia să stau lângă femei care au succesul pe care eu mi-l doresc. În al doilea rând, pentru că participarea este gratuită, iar câștigurile sunt garantate. Iar al treilea, pentru că o organizație națională îmi oferă o platformă să îmi promovez afacerea și instrumente ca să o duc mai departe. Îți spun sincer, acum șase ani, cand am început eu călătoria în antreprenoriat, am găsit în câteva țări din vestul Europei acest model, nu în România.
Înscrierile se fac regional, până pe 9 septembrie, ora 23.59, pe platforma online www.ofa.ugir.ro .
Ce poți câștiga?
În urma competiției regionale:
Locul I
• înscrierea automată în finala concursului, care se va organiza în 12 Noiembrie, în București;
• un an de membership gratuit în organizația OFA UGIR;
• premii în servicii și produse, oferite de sponsorii competiției regionale.
Locul II
• premii în servicii și produse oferite de sponsorii competiției regionale, în valoare de 1000 euro, oferite de sponsorii competiției regionale;
• un an de membership gratuit în organizația OFA UGIR.
Locul III
• premii în servicii și produse, oferite de sponsorii competiției regionale în valoare de 500 euro;
• un an de membership gratuit în organizația OFA UGIR.
În finală, competiție națională:
Locul I
• premiul de 10.000 euro, oferit astfel: 5000 euro în Ron, plătibili la cursul BNR, din ziua competiției;
• 5000 euro sub formă de servicii și produse, oferite de către sponsorii evenimentului.
Locul II
• premiul de 5.000 euro, oferit astfel: 2000 euro în Ron, plătibili la cursul BNR, din ziua competiției;
• 3.000 euro sub formă de servicii și produse, oferite de către sponsorii evenimentului.
Locul III
• premiul de 3.000 euro, sub formă de servicii și produse, plătibili la cursul BNR, din ziua competiției, oferit de către sponsorii evenimentului.