Să ne lămurim de la bun început! Machiajul nu înseamnă doar aplicarea unor produse la voia întâmplării, chiar dacă acestea sunt alese în mod corespunzător, în funcție de tipul și culoarea pielii. Cu siguranță, îți dorești să fii încântată de cum arăți, să îți iei telefonul, poșeta, tableta și să fugi la job, la întâlnire sau pur și simplu la shopping. Dacă te-ai întrebat sau nu cum se face și cum nu se face un machiaj, n-am nici o idee, dar pentru cele care au nevoie de puțină consiliere, iată-mă-s! Teoretic, e simplu: înainte de a începe un machiaj este bine să găsești un stil propriu pentru a pune în valoare ce ai mai frumos și să estompezi eventualele imperfecțiuni.
Nu ai voie să adormi cu machiajul pe față!Și mai este ceva… amintește-ți de produsele waterproof !
Îmi place să spun că: ,,machiajul nu acoperă, ci descoperă!’’
Este o idee bună să imiți stilul altora, să urmezi trendurile din modă, dar toate astea cu discernământ. Știu din experiența de aproape 8 ani ca makeup artist și formator în cadrul școlii mele că machiajul ochilor, aplicarea rujului sau fondului de ten, în același fel, la persoane diferite, pot avea efecte estetice nedorite. Chiar dacă aparent în machiaj nu sunt reguli pentru că totul pare a ,,ține’’ doar de latura artistică, machiajul înseamnă tehnici, tehnologii de top, texturi, metode de aplicare, tipuri de morfologii.
Una dintre cele mai frecvente și mai grave greșeli în ceea ce privește machiajul este încărcarea tenului cu multe produse care pot crea aparența unei măști. În cazul unui machiaj de teatru, film, nu este nimic neobișnuit pentru că lumina reflectoarelor pătrunde profund în piele și dezvăluie ,,amănunte” de care nici nu aveam idee.
Well… prima condiție pentru un machiaj frumos și rezistent este să pregătești pielea, să fie curată, hidratată și, eventual, să aplici produse pe bază de silicon (primer) înainte de aplicarea fondului de ten.
Folosește corect fondul de ten!
Cred că este una dintre cele mai comune greșeli. Alocă timp alegerii fondului de ten potrivit. Acesta trebuie ales la lumina naturală și, în nici un caz, la încheietura mâinii așa cum procedează marea majoritate. Fondul de ten trebuie testat pe linia maxilarelor și se continuă spre gât, astfel încât culoarea fondului de ten de pe față să nu difere de cea de pe gât. Planul feței este mult mai expus la razele soarelui decât planul gâtului, așa încât, de obicei, culoarea pielii feței nu este identică cu cea a gâtului.
De asemenea, acordă atenție texturii fondului de ten pentru că acesta poate fi găsit în multe variante: spumă, cremos, solid, fluid.
Atenție și la linia părului. De ce? Pentru că este posibil ca pielea capului să fie mult mai deschisă decât culoarea fondului de ten și dacă mai ai și o coafură strânsă în vârful capului se vor vedea diferențele de culoare.
Mascarea cearcănelor
De obicei, mascarea cearcănelor înseamnă pentru multe dintre femei aplicarea unui anticearcăn mai deschis la culoare și atât. Nu este suficient să fie mai deschis, este necesară și alegerea consistenței și texturii potrivite.
Presupunem că ai facut alegerea corectă a culorii și a consistenței. Atenție maximă la modul în care îl aplici pentru că este foarte posibil să obții doar niște pete deschise și evidențiezi și mai mult problema.
Ideal ar fi să nu existe diferențe de plan în contextul feței, să uniformizezi astfel încât să nu pară că ai două obloane în loc de ochi. După aplicarea anticearcănului, aplici o pudră care să nu încarce și să nu dea senzația de cercuri mai deschise la culoare în jurul ochilor sau să pară că ai îmbătrânit cu 10 ani.
Nu uita de fardul de obraz!
Posibile erori : aplicarea unei cantități prea mari de fard, lipsa totală a fardului, culoarea neadecvată, aplicarea într-o zonă care nu avantajează fizionomia.
Sprâncene neîngrijite
Sprâncenele sunt foarte importante, au un rol esențial în expresivitatea chipului, iar atunci când nu sunt pensate corect sau sunt neîngrijite pot transmite mesaje greșite despre starea și personalitatea ta.
Dacă pensezi sprâncenele excesiv se poate obține acel aspect de mirare permanentă, iar dacă nu le îngrijești deloc, le lași să crească la voia întâmplării, le vopsești prea deschis sau prea închis- rezultatul chipului va fi a unuia morocănos, îmbătrânit timpuriu sau te poți trezi că vei fi asemănată cu Cruella, personaj din renumitul desen animat ”101 Dalmațieni”.
Nu știi care este forma corectă conform morfologiei feței, nu ai timpul necesar pentru sprâncenele tale? Cel mai indicat este să apelezi la serviciile unui profesionist. Și mai este ceva ce trebuie să știi: atunci când te pensezi singură în oglindă trebuie să privești foarte aproape și există riscul să pensezi prea mult, prea puțin, greșit.
Care-i faza cu eyeliner-ul ?
Eyeliner-ul (tușul) este unul din produsele cosmetice care are puterea de a transforma un machiaj simplu într-un machiaj sofisticat, de seară. Cei doi ochi pe care îi avem nu sunt niciodată la fel, nu au aceeași formă, aceeași dimensiune și asta este valabil pentru fiecare persoană de pe planetă în parte. Un ochi poate fi situat puțin mai jos sau mai sus, la stânga sau la dreapta, și nici la egală distanță de baza nasului. De asemenea, pleoapa unui ochi poate fi mai coborâtă sau mai ridicată decât pleoapa celui de-al doilea ochi.
Dacă nu ești experimentată și linia trasată nu este reușită, machiajul poate fi compromis. De aceea, recomand să exersezi până când vei fi sigură că rezultatul este cel mai bun.
Este, de asemenea, adevărat că e nevoie de ceva antrenament până când te familiarizezi cu cea mai potrivită sau cea mai exactă linie pe care o poți trasa de-a lungul pleoapei.
Ai grijă și la cantitatea de eyeliner aplicată în raport cu machiajul!
Conturul de buze
Poți contura buze cu creion sau poți aplica doar lipgloss sau lipstick (ruj).
Dacă ai luat decizia să folosești un creion contur de buze amintesc câteva erori: buze prea mici, prea mari, culoarea de contur de buze neadecvată culorii rujului.
Te întrebi de ce recomand folosirea creionului ?
Pentru a menține mai bine rujul, pentru a putea face corecția formei buzelor atunci când este necesar și un alt raspuns ar fi că este un artificiu minunat pentru a mări volumul buzelor.
Folosește un creion în ton cu rujul (nici mai deschis, nici mai închis). Posibilitatea folosirii unor variante de culori mai închise sau mai deschise apare doar atunci când discutăm despre machiaje fantezie, prezentări de modă .
Nu ai voie să adormi cu machiajul pe față!
Este una dintre cele mai frecvente și distrugătoare greșeli, te poate costa pe termen lung sănătatea pielii și pe deasupra îți dorești să rămâi tânără cât mai mult timp posibil .
Și mai este ceva… amintește-ți de produsele waterproof !
Când este cald, prea cald, umezeală sau mergi în vacanță la mare alegerea produselor waterproof este cea mai bună alegere. Poți face o mică selecție a fardurilor de pleoape, mascara, lipgloss toate rezistente la apă, transpirație. În principiu, alegerea unui produs waterproof este ușoară, de cele mai multe ori este precizat pe eticheta produsului sau poți întreba un consultant beauty din magazinele de specialitate.
,,Waterproof’’, ,, water resistent’’, ,,transfer resistant’’ ? Iată intrebarea! Ultimele două variante sunt ceva mai rezistente decât formulele normale, rezistă bine la umiditate, stropi de ploaie sau lacrimi… de fericire 🙂 în schimb, nu se compară cu cele waterproof.
sursa foto: arhiva personală Laura Buțurcă & pinterest.com