Irina MARELE, invitata Laurei Buțurcă în cadrul emisiunii „Confesiuni”, este o poveste în sine: de 30 de ani în culisele Operei Naționale din Iași, a deprins meseria de peruchier la locul de muncă, de la oamenii din „vechea gardă”, cum s-ar zice. Trăiește fiecare spectacol prin personajele cărora le dă viață prin accesorii și spune că niciodată, indiferent de suma care i s-ar propune, n-ar putea lăsa agitația și satisfacțiile dintr-o instituție de cultură pentru a lucra într-un salon, de exemplu. Suntem ca o familie, toți cei de la Operă! Mi-ar lipsi tare mult, dacă nu aș mai fi acolo!”. Recunoaște, i s-a întâmplat să vină la ea persoane care de-abia și-au deschis salon și voiau să învețe meserie, însă are un sfat pentru oricine, indiferent de profesie: pasiune și dorință, ingrediente fără de care nu poți face cu plăcere un job, să știi mereu să tragi de tine când spui că „nu mai pot!”, dar numai dacă-ți place ceea ce faci.

 

„S-a întâmplat să vină tinere la mine care să își dorească să învețe meseria de peruchier, dar vor aplauze… aplauzele vin prin personajele cărora le dai viață prin accesorii, coafuri, machiaj!”

A fi peruchier înseamnă să faci o perucă. Totul se face manual, fir cu fir, spune Irina, și trebuie să fie perfect lucrată, în așa fel încât până și un spectator din ultimul rând să vadă în detaliu ansamblul: coafura și machiajul.

E atașată de fiecare spectacol în parte, însă „Troienele” i-a rămas mai mult în suflet. Spune că acel „mulțumesc” pe care-l primește de la interpreți, la finalul show-ului e neprețuit, sentimentul că e fix în locul care trebuie.

Pe larg, despre etapele pe care le implică crearea unui personaj de scenă, machiajul de televiziune și de eveniment, dar și despre mici secrete din spatele culiselor, aflați în interviul de mai jos. Da, deschidem seria colaborării CONFESIUNI- INSOCIETY, prin vocea li creativitatea Laurei BUȚURCĂ:

Author