„Respect” e despre Aretha Franklin și poate fi urmărit pe HBO Max. Crescută într-o familie extrem de religioasă, tatăl fiind pastor al bisericii baptiste, își face debutul cântând în biserică. Drama reginei muzicii soul începe din copilărie. Înainte să împlinească 10 ani, mama ei moare. Nu vorbește săptămâni întregi din cauza pierderii. Părinții ei erau despărțiți, pe parcursul filmului am înțeles că motivul au fost certurile dintre cei doi soți, deci violența domestică. Ea și frații ei au rămas cu tatăl lor și în grija bunicii.

                        Pe la 11 ani, un flash în film, arată că a fost violată în propria casă, de unul dintre oaspeții tatălui său. Acesta obișnuia să dea petreceri acasă. E un flash, dar m-am uitat pe Wiki si am aflat că a avut primul copil la 12 ani și pe al doilea la 15, însă mereu a refuzat să răspundă în interviuri cine sunt tații. I-a crescut tot bunica.

                     Pleacă la New York pentru a deveni artistă. Avea 18 ani. Deși scoate patru albume, Aretha Franklin nu reușește niciun hit. Acest fapt o nemulțumește pentru că toată lumea e conștientă de talentul ei. Problema e ce cântă, faptul că nu era ea cea care alegea piesele, ci mai mult tatăl ei. Îi spune asta inclusiv cea mai cunoscută cântăreață de atunci, care o știa de mică, fiind o obișnuită a petrecerilor pe care tatăl Arethei le dădea în casa lor. Când Aretha își face curaj și îi spune tatălui că nu mai vrea să cânte ceva anume, acesta o plesnește. Erau în studio, de față cu cei care investiseră în ea.

                   Practic, după ce intră într-o relație cu cel care avea să-i devină soț și impresar, începe ascensiunea. Aretha se duce acasă la tatăl ei și-i spune că e îndrăgostită. E o scenă cu tatăl ei care o avertizează că face o alegere greșită și că se va întoarce în casa lui și nu o va mai primi. Da, se va întoarce când e bătută de soț, dar e primită. Culmea, Aretha Franklin se împacă cu soțul. Evident, va fi din nou victima violenței domestice. Soțul o bate inclusiv în liftul din lobby-ul unui hotel și ea e întrebată despre acest fapt în turneul din Paris. Neagă zvonurile, deși știe că e adevărat.

                      RESPECT e practic piesa care i-a adus succesul. Vorbea despre ea, deja știa ce înseamnă să fii bătută. Acceptă violența până într-un punct. Pe scenă, cântă cu toată forța despre libertate, sufletul ei știind că e și vorba despre propria sa libertate. Soțul îi spune că se va întoarce, cum a mai făcut-o. Nu o va mai face.

                           Devine artist internațional și primește numeroase premii. La un moment dat, obosește. E epuizată, dar ea nu vede asta. Se ceartă cu familia (surorile erau backing vocals), îi dă pe toți afară. Cere spectacole. Urcă pe scenă beată și cade. Așa ajunge să cadă pradă alcoolului. În film, în casa plină de sticle goale, apare mama ei. Aretha spune „te rog!” lui Dumnezeu și Dumnezeu îi trimite îngerul păzitor, adică pe mama sa. Așa se dezmeticește și decide să lanseze un album gospel. Deși ideea nu a fost considerată ca fiind de succes, casa de discuri acceptă. Suntem deja spre final… acest album gospel a fost cel mai vândut album al său din toate timpurile. A apărut în anul 1972 și a fost, așa cum ea zice în film, „pentru Dumnezeu, nu pentru public și nici pentru ea”. Așa i-a fost chemarea.

                           Aretha Franklin a fost o luptătoare pentru drepturile persoanelor de culoare, o activistă care și-a folosit notorietatea pentru a se face auzită. Toată implicarea ei i-a adus și cea mai prestigioasă distincție americană acordată unui civil- Medalia Libertății.

                            Filmul e captivant. Te ține atent. Te intrigă prin tot felul de situații și chiar te face să oftezi uneori, să-ți pui întrebări. Aretha Franklin este un simbol al luptei pentru drepturile civile și o legendă a muzicii din toate timpurile.

 

sursa foto: hbomax.com

 

 

 

Author