S-ar putea să-ți spun că nici nu-ți trebuie o zi întreagă pentru Râșnov, iar asta pentru că, așa cum mi-a zis un localnic, „suntem o localitate mică și liniștită, de asta nu ați văzut prea mulți oameni pe stradă!”. Era 19 februarie. Am ajuns cu mai multe ore înainte de startul probei Super Team de la Cupa Mondială de Sărituri cu Schiurile, o competiție organizată în premieră în țara noastră.
Atmosfera fantastică la Cupa Mondială de Sărituri cu Schiurile. Am ajuns pe la 3 la trambuline, iar prima proba de l ora 16 fusese anulată… așa că am stat două ore acolo, la baza trambulinelor și am așteptat. Pe ecran rulau tot felul de imagini, muzica în difuzoare duduia. Cert e că atunci când a început spectacolul, s-a dezlănțuit totul. Competiția s-a desfășurat la Baza Olimpică din Râșnov. Trambulina a fost inaugurată în 2012, iar lucrările de amenajare au durat cam 7 ani, a anunțat la un momentat prezentatorul. Ce a mai fost inedit a fost și faptul că s-a desfășurat în noctură.
Așa că… ce era să fac? Duminică, ora prânzului și… nimeni pe drum! Da, nimeni pe străzi, mai toate magazinele închise. Doar în piața centrală- Piața Unirii- erau câțiva oameni, ieșiți la plimbare cu copiii. Soare aproape că te scotea în mod obligatoriu din casă ca să-l adulmeci pe deplin, de aceea am și fost atât de surprinsă.
Am cutreierat la pas străduțele înguste, pe care efectiv le ador. De fapt, aceste străduțe mă fascinează indiferent de oraș. Căscam ochii la propriu și am văzut câteva case care aveau trecuți niște ani deasupra porții. Bănuiesc că arată de când datează. Mi-ar fi plăcut să prind pe cineva la vreo poartă și să întreb. Cred că zărisem un 1876 la un moment dat. Mi s-a explicat de către cei care se ocupă de locația în care am luat masa, Das Fort Boutique, că multe dintre casele din Râșnov datează de mai bine de un secol și au o poveste aparte, ceea ce mi-ar fi plăcut enorm să detaliez, având în vedere că sunt obișnuită să admir, descopăr și să relatez despre #casedepoveste. Complexul e mirific, vă las linkul pentru a vă convinge singuri, un univers al frumosului și meșteșugului- https://dasfortboutique.ro/ .
BISERICA EVANGHELICĂ
Am zăbovit câteva ore pe străzi. Mi s-a dat chiar și „bună ziua!”, ceea ce mi-a adus aminte de cel bun simț pe care-l întâlneam pe la sate. Din păcate, Biserica Evanghelică era închisă, deci am admirat-o doar din exterior. E construită în secolul al XIII-lea și clasificată drept monument istoric. Arhitectural, e între stilul romanic și cel gotic, scrie wikipedia.ro. Biserica a tot suferit modificări de-a lungul timpului, în funcție și de religia predominantă a credincioșilor. Zidurile au fost înălțate în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar turnul clopotniței a fost construit după un cutremur devastator din 1802. Altarul datează tot din secolul al XVIII-lea, acesta fiind secolul în care biserica începe să fie transformată în stil baroc.
BISERICA ORTODOXĂ DIN RÂȘNOV
Nici la Biserica Ortodoxă din Râșnov n-am avut mai mult noroc, am intrat doar în curte și tot din exterior am admirat-o…
PEȘTERA VALEA CETĂȚII
Totuși, Râșnov nu înseamnă doar centrul istoric. În vară am descoperit Peștera Valea Cetății. N-am cum să uit experiența pentru că la coborâre era să dau nas în nas cu ursul. Ghizii de la peșteră au făcut atâta haz de mine și mi-au povestit despre urși, încât au început să se distreze când m-au văzut cum alergam înapoi spre ei, deși plecasem. O pățanie pe care n-aș mai vrea să o retrăiesc, în mintea mea erau tot felul de scenarii. Și recunosc că am avut o oarecare reținere când am intrat să o vizitez, căci eram obișnuită cu acele peșteri unde mergi mai mult în mersul piticului și în care ai toate șansele să ți se facă teamă de lilieci ori să aluneci. Nici pe departe de așa ceva aici…
Peștera Valea Cetății e superbă. Are o acustică extraordinară, ceea ce permite inclusiv organizarea unor concerte de către Filarmonica din Brașov. E o peșteră relativ nouă, descoperită în 1949. Totuși, în 2010 au început să o administreze corect și a trecut printr-o serie de transformări care au adus-o la nivelul de acum. Și tot de atunci este deschisă publicului. Obișnuită cu alte peșteri, aici m-a surprins faptul că e superb iluminată. Practic, totul este scos în evidență într-unmod uimitor, iar ghizii îți povestesc cu atâta patos despre tot ceea ce vezi înuntru, încât n-ai cum să nu-ți placă peștera.
„Peștera are un sistem de iluminat unic, cu led, tocmai în ideea de a nu deranja ecosistemul și coloniile de lilieci care și-au făcut casa aici. Potecile sunt realizate din fibră de sticlă pentru a fi sigure și „invizibile”. Lumina, reflexiile pe care micile lacuri le formează elimină sentimentul claustrofob de peșteră și creează un peisaj feeric, de poveste.Sala Mare este uimitoare prin frumusețea naturală, prin decorul splendid, la care natura a lucrat sute de ani. Formațiuni de calcar alb, stalactite, sculputuri în piatră și culori deosebite încântă orice turist care intră în această peșteră unică.”, scrie https://www.pestera-valeacetatii.ro/legenda/
CETATEA RÂȘNOV
Prima dată am vizitat Cetatea Râșnov în urmă cu mai bine de zece ani. Țin minte că am urcat la pas, prin pădure, pornind de pe o străduță de la poale, fix de prin centru. Nicio treabă cu traseul de acum, cu alte cuvinte. Era o ruină, char dacă te puteai pierde printre câteva labirinturi. Pietre, o atmosferă medievală și cam atât. Din păcate, nu ma am fotografiile de atunci…
Ghinionul meu a fost ca în vară, când am revenit în Râșnov, să găsesc Cetatea închisă, tot în lucrări în plină desfășurare. Înțeleg că ar fi trebuit să fie gata spre finalul anului 2022, cred că s-au mai prelungit ca termen. Am observat oricum liftul cu care se putea urca spre Cetate când era deschisă publicului. Cert e că panorama asupra Râșnovului e superbă de-acolo sus, de pe colina pe care e Cetatea. Poate data viitoare voi avea mai mult noroc!
Cetetea e o fortăreață ridicată în secolul al XIV-lea. În interior și exterior se ducea traiul celor de atunci. Încă se mai văd ruinele unei școli. Se pare că Cetatea a fost cucerită doar în anul 1612, însă doar pentru un singur an (sursa: libertatea.ro ), când a revenit Râșnovului.
DINO PARC RÂȘNOV
Aici e minunat să ajungi mai ales dacă ai copii. N-am apucat să vizitez parcul, era deja tardiv când am ajuns eu, în vară, așa că mi-am spus că îl voi vedea cu altă ocazie. Sigur, am vizitat o amenajare similară în Italia, în Parcul Natura Viva, unde există o întreagă zonă dedicată dinozaurilor.
Dino Parc Râșnov a fost inaugurat în 2015 și este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, dar și un muzeu în aer liber, unic în România. E amenajat pe o suprafață de 3,5 hectare și găzduiește 100 de dinozauri atestați științific, reproduși în mărime naturală conform ultimelor descoperiri paleontologice. În plus, parcul are un cinematograf 9D, trasee de aventură, tiroliană, labirinturi cu lasere, expoziții unice și multe alte zone interactive.
„La Dino Parc Râșnov este expusă reproducerea celui mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx thambema, care putea face ocolul pământului în zbor fără oprire, dar și un meteorit real, extrem de rar, descoperit în România. Tot aici îl veți găsi și pe Seismosaurus, uriașul sauropod de 45 de metri lungime, care crea un mic cutremur la fiecare pas făcut.
De asemenea, în parc există un vulcan interactiv ce simuleaza o erupție și o platformă care exemplifică trei tipuri de cutremure: unul provocat de mișcarea plăcilor tectonice, unul provocat de o turmă de Seismosauri care aleargă și un cutremur provocat de o erupție vulcanică. Veți descoperi și 5 dinozauri animatronici care scot sunete terifiante, o fereastră interactivă cu realitate augmentată și multe alte zone interactive, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.”, aflăm de pe https://dinoparc.ro/despre-noi/ .
Un comentariu