În Atrium-ul din Palas, pe 5 februarie, Asociația Zbor de Fluturi (îi găsiți aici) a amenajat labirintul senzorial, invitând oamenii să simtă chiar ei ceea ce simte un copil cu autism. Experiența am redat-o imediat pe pagina mea. Mi s-a părut o experiență tulburătoare să fiu în pielea unui copil cu autism.

Ce a însemnat experiența din labirintul senzorial?

                  Mi s-a pus în spate un ghiozdan cu greutăți, la picior mi s-a pus o greutate. Am primit ochelari cu care vedeam tare în ceață, mult mai în ceață decât văd dacă nu port ochelarii de vedere. Am primit și căști în care auzeam tot felul de zgomote. Mi s-a spus: „Te numești Ana, ai 8 ani și urmează să faci o călătorie cu autobuzul. Ai un portofel cu bani, ca să plătești biletul.”

                   Și am intrat… doar am intuit că mi s-a spus „costă 5 lei biletul” și am scos banii din portofel. Apoi, m-am așezat pe scaun. A mai venit un călător, nu am înțeles nimic din ceea ce mi-a zis. Ridicam din umeri, atât eram în stare ca răspuns. Apoi, ca și cum s-a încheiat călătoria, trebuia să cobor. M-a întâmpinat o florăreasă care încerca să îmi vândă un buchet de flori. Dar eu nu auzeam, nu înțelegeam ce spune și oricum vedeam totul în ceață!

               În final, am ieșit din labirint. Vă jur, nu m-am mai simțit de multă vreme atât de neputincioasă. Și asta doar pentru vreo două minute!

                   Tot ceea ce simți purtând acest echipament e fix ce simte un copil cu autism, care de multe ori simte o greutate apăsătoare în diferite părți ale corpului, mi s-a spus.

                  Am mulțumit Domnului că sunt sănătoasă și m-am gândit la părinții copiilor cu autism și la copiii cu autism. Și mai tare m-a șocat să aflu de la fetele de acolo că statisticile arată că 1 din 44 de copii are autism. „Doar că unii parinti nu acceptă și nu îi duc pe copii la control, pentru a li se confirma sau nu diagnosticul!”.

                      Experiența chiar m-a scos din zona de confort și m-a pus pe gânduri.

 

sursa foto: pagina de facebook a asociației

Author