Iaşi în sărbătoare: Festivalul Muzicii Românesti la a XX a ediţie

De douăzeci de ani sărbătorim creaţia muzicală românească!

Conform Comunicatului de Presă aflăm că Festivalul Muzicii Româneşti, organizat la Iaşi de peste patru decenii de Filarmonica Moldova şi Universitatea Naţională de Arte George Enescu, este primul festival dedicat în întregime muzicii autohtone, reuşind să creeze un cadru adecvat de afirmare locală şi naţională a tinerilor compozitori, interpreţi şi muzicologi.

Ediţia jubiliară cu numărul XX de anul acesta, ce se va desfăşura în An Centenar în perioada 21–26 octombrie 2018,  propune publicului ieşean, şi nu numai, o paletă largă de evenimente accesibile tuturor categoriilor de audienţă, de la tineri compozitori la nume consacrate, de la genul cameral la cel vocal-simfonic. Printre acestea sunt incluse un simpozion de muzicologie şi Gala concursului de compoziţie „Al. Zirra”.

Timp de o săptămână, pe scenele festivalului vor urca nume cu rezonanţă, precum dirijorul Adrian Morar, pianista Raluca Ştirbăţ, violoncelistul Mirel Iancovici, Duo Bianca şi Remus Manoleanu, alături de formaţiile consacrate ale Filarmonicii ieşene – Orchestra simfonică, Corul academic „Gavriil Musicescu”– şi ale Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”.

Atmosfera festivalului, spiritul muzicii româneşti vor fi simţite în diverse săli de concert – Casa de Cultură a Studenţilor, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sălile „Ed. Caudella” şi „G. Pascu” ale Universităţii Naţionale de Arte, devenind astfel accesibile iubitorilor de muzică de pretutindeni.

Ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică este prelungită şi în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al revistei „Filarmonica Magazin”.

Condiții preluare articol

Fiecare articol al www.insociety.ro este muncit. Respectăm munca fiecăruia și drepturile de autor. De aceea, credem în regulile fair-play-ului. Dacă nu avem încheiat un acord scris în care să specificăm explicit forma de colaborare, vă dăm posibilitatea de a prelua din articolele noastre în limita a maxim 500 de caractere , cu următoarele obligații:
1. specificați în articolul dumneavoastră sursa clar și concis;
2. inserați linkul articolului nostru și faceți trimitere vizibil către acesta.