Am crescut într-o perioadă în care stomatologul era asimilat unui „bau-bau” care nu face în niciun caz bine, ci aduce durere. Educația sanitară, de la cele mai mici vârste, în urmă cu ani de zile, de-abia exista, motiv pentru care problemele de mai târziu, cauzate de neglijența necunoașterii, își găseau cu greu vindecarea în tratamente dureroase, care speriau. Statisticile sunt îngrijorătoare și astăzi în privința sănătății orale în România, trei sferturi dintre români ajungând pe scaunul medicului stomatolog cu durere, în faze în care tratamentul pentru a salva dintele nu mai poate fi aplicat. Prevenția aproape că nu există, lipsa banilor fiind argumentul cel mai adesea invocat atunci când pacientul este nevoit să răspundă la întrebarea „cum și de ce a așteptat așa mult timp până să vină la un consult?”. Pe de altă parte, în ultimii ani, evoluția tehnologiilor în stomatologie a reușit, totuși, să-i convingă pe pacienți să acorde o atenție sporită zâmbetului și să investească în propria sănătate. Potrivit Research& Markets, până în 2021, piața implantologiei dentare va avea o creștere de aproape 7% pe an, ceea ce înseamnă că industria va ajunge undeva la aproape 12 miliarde de dolari.

Dorind să afăm mai în detaliu ce înseamnă implantologia 3D, care sunt inovațiile din ultimii ani care au făcut să existe cu adevărat diferențe față de tehnologia anterioară și cum reușește o diagnosticare precisă să genereze, prin simulări digitale, un implant fără erori și fără modificări între ceea ce paciente vede la început și ceea ce va avea la finalul tratamentului, am mers la clinica Premium Dental Center și am stat de vorbă cu dr. Ovidiu Secrieru, digital- former Dental Products Distribution.

„Principala diferență este tehnologia CBCT (Computer Tomograf cu Fascicul Conic) prin care, practic, scanăm 3D suportul osos al pacientului și îl vizualizăm digital. Față de radiografia 2D, cu ajutorul căreia se obține o imagine de ansamblu și puteam estima dimensiunile osoase, acum, cu ajutorul tehnologie 3D, se observă densitatea osoasă, raportul cu formațiunile anatomice,traseele nervoase, sinusul maxilar, toate acestea fiind necesare pentru planificarea finală.”, explică dr. Ovidiu Secrieru.

Practic, aceasta este o metodă prin care pacienții scapă de „frica de stomatolog”, riscul de a apărea inflamațiile, cauza principală a durerii, fiind exclus. În cazul implantologiei digitale vorbim despre precizie, metoda fiind fără eroare, rapidă, cu sângerări minime, ghidul chirurgical- care arată poziția viitorilor dinți și proporțiile etajelor feței ș.a.- fiind un dispozitiv unicat pe fiecare situație în parte, care nu te lasă să greșești. Cu alte cuvinte, dispare abordarea veche, de genul „punem implantul și mai vedem după!”.

Timpul de scanare intraoraă este de aproximativ 15-20 minute pentru toată cavitatea orală, pacientul având posibilitatea de a-și previzualiza planul de tratament. Mai exact, își poate vedea viitorii dinți intraoral sau pe calculator, având posibilitatea de a-și da acordul asupra efectuării tratamentului. În cazul fațetelor și lucrărilor dentare, procedeul e mult mai simplu, fiind nevoie de o scanare intraorală pentru a le transpune în mediul digital, unde se poate simula forma, textura, urmând ca, în etapa următoare, pacientului să i se prezinte planul final de tratament și simularea intraorală sau, pe înțelesul tuturor, dinții lui din viitor. În era vitezei, devine o abordare rapidă, în majoritatea cazurilor, tratamentul fiind aplicat în 2-3 ședințe sau chiar în aceeași zi.”, completează dr. Ovidiu Secrieru.

Dr. Ovidiu Secrieru spune că în cazul fațetelor și lucrărilor protetice, în care estetica este pe primul plan, digital, putem folosi ghiduri relizate digital pentru refacerea conturuluigingival în funcție de fizionomie și necesități, un ghid care poate simula inclusiv forma și dimensiunea viitorilor dinți prin tehnica Digital Smile Design . „Cu o pregătire profesională foarte bună și cu atenție în corelarea datelor vom putea realiza tratamentul corect, cu o rată ridicată de succes!”, concluzionează medicul.

sursa foto: arhiva personală dr. Ovidiu Secrieru

Author