Evenimentul are loc luni, 22 noiembrie, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, începând cu ora 17. E prima expoziție semnată de către Cezara Moraru, după ce a traversat o perioadă mai dificilă. În tot acest timp, n-a renunțat niciodată să creeze, căci arta, spune pictorița, a însoțit-o mereu, atât în momente favorabil, cât și mai dificile.
Cezara Moraru îi invită pe ieșeni să privească expoziția „Memory surface” cu o privire care „să pătrundă în sensurile artei, la fel de abstractă ca și funcțiile celebrale despre care încă nu cunoaștem toate dedesubturile.”. Fiecare pictură e dedicată celor care privesc în adevăratul sens al vieții și e și modul Cezarei de a le mulțumi tuturor celor care au sprijinit-o necondiționat. Expoziția, inspirată din traseul doctoral prin care Cezara tratează funcția memoriei culturale din punct de vedere transdiscilpinar, rămâne deschisă în perioada 22 noiembrie- 12 decembrie. Accesul se face doar în baza certificatului verde.
„Expoziția tratează funcția memoriei și procesul formării amintirilor. Asemenea petelor de tuș folosite în realizarea lucrărilor, la fel rămân întipărite experiențele acumulate de-a lungul vieții. Fie că este vorba de o pată spontană sau dirijată, pânza dobândește o identitate în sine, purtătoare a unui mesaj. Discursul artistic, asemenea celui literar, este însoțit de elemente expresive, estetice și filosofice. Seria prezentă de lucrări propune o analiză a metaforelor picturale, pornind de la prezumția că descrierea schițată a retoricii este valabilă atât pentru cuvinte, cât și pentru imagini, presupunând, în ambele cazuri, provocarea unei reacții față de ceea ce este reprezentat drept un act intenționat, care stă la baza formării amintirilor. Formele, asemenea lingvisticii, sunt precum codurile, mai ales că se dezvoltă unele din altele, la fel ca în cazul petelor dirijate și spontane, obținute prin suprapunea tușului pe suportul de lucru.”, precizează Cezara Moraru.
***Pictorița Cezara Moraru este unul dintre pictorii care fac parte și din proiectul „Art in conversation”, inițiat și coordonat de Călin Humă, consul onorific al României la Winchester, despre care puteți citi aici.***