„‹‹Vinificat în Iași›› e o poveste care a început în urmă cu câțiva ani, din dorința de a promova cramele ieșene și de a-i apropia pe ieșeni de vin. Nu trebuie să fii un cunoscător al vinului pentru a veni la ‹‹Vinificat în Iași››, deci publicul căruia se adresază cel mai mic festval de vin nu este unul de specialitate. ‹‹Vinificat în Iași›› e despre interacțiune, conversații, oameni faini, un vis care a crescut frumos și care reușește să surprindă farmecul Iașului.”, spune Yvona Mardare, organizatorul festivalului.

              Din cauza imposibilității de a organiza evenimente în timpul pandemiei, festivalul „Vinificat în Iași” a fost într-o pauză forțață. În tot acest tim, Yvona Mardare nu s-a odihnit, ci a creat. Asta pe lângă faptul că a profitat din plin de pauză impusă pentru a petrece mai mult timp cu familie. E mamă de trei, însă acest „job” full time nu o împiedică să fie creativă, să pună pe hârtie idei, ca mai apoi să le tranforme în invitații pentru ieșeni.

                  Ediția din acest an a „Vinificat în Iași” are loc pe 7 mai, la Hotel Unirea din Iași, cu începere de la ora 12. Pe parcursul celor câtorva ore, participanții vor putea face degustări ale vinurilor cramelor Cotnari, Domeniile Bohotin, Gramma Wines, Hermeziu, Strunga Winery și Varzari. Astfel, ieșenii vor putea afla secretele vinului direct de la producători. Un bilet costă 50 lei și se poate achiziționa fie de la intrare, în ziua evenimentelui (doar cash), fie online, de pe https://eventbook.ro/other/bilete-vinificat-2022 .

„Cred în puterea de a face lucrurile bine împreună și de a ne susține reciproc. De aceea, ‹‹Vinificat în Iași›› e și o modalitate de a promova ceea ce noi avem aici, local. Sigur că vinul rămâne vedeta evenimentului, însă nu aveam cum să nu avem și o latură care să scoată în evidență și gastronomia locală, întrucât un vin bun se asortează perfect unui preparat de calitate.”, completează Yvona Mardare.

                Festivalul „Vinificat în Iași” i-a cucerit pe ieșeni de la prima ediție. A fost acel altceva de care orașul avea nevoie. Locațiile bine alese, discrete și boeme, au făcut ca atmosfera de la festival să fie una extrem de relaxată, în care oaspeții să se simtă cu adevărat bine, de la o ediție la alta.

De ce să îți iei bilet la „Vinificat în Iași”?

  • dacă ai mai fost, înseamnă că știi de ce să revii. Ție îți spunem că întâlnirea e pe 7 mai, la Hotel Unirea, de la ora 12 până la ora 19;
  • pentru că e un eveniment despre Iași; în pandemie, ne-am dat seama cât de important este să ne susținem reciproc activitățile și produsele. „Vinificat în Iași” vorbește întocmai despre tot ceea ce suntem noi, ca și comunitate, împreună. E despre producători locali, adică acei oameni care duc mai departe tradiții moștenite de la generații. Pentru că da, a fi producător local înseamnă să prețuiești moștenirea și oamenii locului și locul în sine, dar și să duci mai departe povestea…
  • pentru că e un festival inedit. Nu e nici târg, dar nici un eveniment de mari dimensiuni. E fix cât trebuie, pentru cine trebuie;
  • pentru că ai să te simți nu bine, ci de-a dreptul minunat! Ai să vezi că mai toți cei prezenți vin, în primul rând, ca să socializeze. Să facă networking adică. Numai că, spre deosebire de latura sobră pe care o au marea majoritate a întâlnirilor de networking, la „Vinificat în Iași”, oamenii sunt degajați;
  • pentru că dacă ai mai fost, e aproape imposibil să nu revezi fețe cunoscute;
  • pentru că producătorii locali sunt acolo pentru a-ți răspunde la orice curiozitate; de câte ori nu ți s-a întâmplat să fii în fața unui întreg raion de vinuri și să nu știi ce vin să alegi? Eh, acum ai ocazia să-i întrebi pe somelieri cum stă treaba cu vinurile, asocierile și tot ce mai vrei să știi;
  • pentru că ai ocazia să deguști vinuri premiate internațional;
  • pentru că sigur ai să pleci cu o sumedenie de informații „de la prima mână” pentru că vei descoase vinul pe toate părțile împreună cu producătorii;
  • pentru că vinul e la modă!
  • pentru că, acum serios… de ce să nu vii?

 

Author