Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași găzduiește joi, 16 noiembrie, începând cu ora 13.00 un eveniment cu totul special, atât prin prisma subiectului abordat, cât și prin prezența unei personalități de renume în problematica rromilor, domnul drd. Vasile Ionescu.
«Problema antigypsysmului este lăsată, adeseori, în sarcina politicienilor, sociologilor și/sau ONG-urilor, conform principiului: „nu e problema mea”. În realitate ea ne privește pe noi toți. Organizarea, în cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași a conferinței  „Antigypsysmul și critica rațiunii primitive. Noi dileme și provocări” constituie o dovadă a modului în care această comunitate universitară înțelege să răspundă problemelor reale ale cetății, să creeze punți între viu și livresc. Astfel, inițiativa Centrului Național de Cultură a Rromilor – Romano-Kher – a găsit un partener viu, dinamic și deschis în Centrul de Cercetare Arta Teatrului – Studiu și Creație.
În acest context, prezența domnului Vasile Ionescu, doctorand al Școlii Doctorale de Teatru, apare ca un fapt firesc, integrat în cercetarea sa cu privire la reflectarea imaginii rromilor în artele spectacolului și dramaturgie.
Prezența dumneavoastră la această conferință, ce va avea loc în Sala Studio a Facultății de Teatru, joi, 16 noiembrie 2017, ora 13, va constitui un act de încurajare a acestei inițiative, de solidaritate civică.
Vă mulțumim.
 Prof. univ. dr. habil.
Anca Doina Ciobotaru», conform Comunicatului de presă

Vasile Ionescu este un cunoscut activist pentru drepturile rromilor, Președinte al Societății Academice Rrome (SAR), Președinte al Institutului Media pentru Diversitate, a fost Director general și Coordonator programe la Centrul rromilor pentru politici publice „Aven Amentza”, referent la Ministerul Culturii și Cultelor, este licențiat în Jurnalism teatral și absolvent de master în Management și antreprenoriat cultural, precum și al Cursului de formare Drepturile omului și instituții democratice, la Universitatea din Versailles, Franţa. Vasile Ionescu a publicat numeroase cărți și articole de specialitate.

Author