„Era nevoie de o astfel de inițiativă și Iași!”, a fost mesajul unanim transmis de invitații care au luat cuvântul în cadrul conferinței în care membrii fondatori ai Asociației au anunțat în mod oficial că s-au unit și că de acum înainte vor face tot ce le stă în putere să schimbe mentalități înainte de toate și abia apoi legi. De ce mai întâi mentalități? Pentru că „până acum, nu ne-a întrebat nimeni cum ni se pare când a fost vorba despre modificări legislative din domeniul nostru. Nu a întrebat nimeni ce părere avem, deși suntem primii afectați!”, a punctat Alex Costea, care și-a început discursul cât se poate de tranșant- „acesta este un eveniment al omului care muncește, nu al celor de la București care dau legi într-un domeniu în care nu au habar de elemente de bază!”. În plus, continuând pe linia discursului lui Alex Costea, Florin Jianu, președinte al CNIPMMR, a spus că Guvernul trebuie să înceteze cu zvonistica și că ar trebui să-i cheme pe cei din domeniu să stea la discuții- „e absolut necesar să avem test IMM și studiu de impact pentru orice decizie!”. Mai în glumă, Stere Fudulea, secretar general al CNIPMMR, ne-a precizat și care sunt variantele în care patronatele din HORECA ar urma să fie invitați să stea la masa discuțiilor cu factorul decizional- „din respect sau de frică”. Acesta a mai spus că e foarte important să existe un echilibru în mesajul transmis pentru că astfel vor fi văzuți corecți și echidistanți, iar autoritățile vor începe să îi respecte.
Tot în cadrul conferinței a fost adus în discuție și unul dintre motivele care îi face pe români să aleagă să plece în vacanță în străinătate: ospitalitatea. De altfel, ospitalitatea fiind și tema principală a evenmentului. Serviciile de calitate pe care le primesc în afară, la un preț corect, îi face pe cei mai mulți să aleagă alte țări. Iar prețul corect e dat și de stabilitatea din zona economică, pe care unele state o au de decenii chiar. Ce înseamnă printru noi asta? Că statul român ar trebui să nu se mai sucească când vine vorba despre decizii și că ar cam fi cazul să aibă o politică pe termen mediu și lung de care să se țină. În caz contrar, micii antreprenori din HORECA vor dispărea. Pe scurt, „nu există siguranță, stabilitate și nu ai predictibilitate”, a explicat Florin Jianu în intervenția sa.
La nivel național există 21 de astfel de Asociații ale Ospitalității. În Iași, de-abia acum s-a înființat una. Și mi-au plăcut două idei expuse. Prima, „dacă vrem să ajungem departe, trebuie să mergem împreună!” (Florin Marcu, Mamma Mia). Iar a doua, povestea cu furculița- „vezi furculița asta? O îndoi dacă vreau. Pot să fac asta. Dar dacă aș avea 5 furculițe una peste alta, mai pot?”. Esența? Că e important să-ți dai mâna cu cei din breasla ta pentru a putea fi un partener de dialog solid în relația cu factorul decizional și mai ales cu cei care chiar își doresc să reclădească industria ospitaliții, cu tot ce înseamnă ea: hoteluri, restaurante, cafenele, cluburi.
La nivel național, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității își propune să reușească mai multe schimbări legislative, debirocratizarea administrativă, creșterea gradului de profesionalizare a forței de muncă și susținerea unor programe care au în vedere învățământul dual, dar și acele programe de susținere și dezvoltare a antreprenorilor locali.