Organizatorii Festivalului Istoric Getodava au anunțat că unul dintre oaspeții prezenți la ediția din acest an va fi și meșterul popular Alexandru Ilinca, cunoscut drept „ultimul opincar al Olteniei”.

                   Potrivit adevarul.ro, Alexandru Ilinca din Râmnicu Vâlcea „are faima de a fi ultimul opincar din Oltenia, dar şi singurul care a reuşit să-i încalţe cu opinci pe Prinţul Charles al Marii Britanii, e preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, dar şi pe preşedintele României, Klaus Iohannis. Ar fi reuşit să facă acelaşi lucru şi cu actuala primă-doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, dacă organizatorii i-ar fi permis.”

             Păstrător al tradițiilor, ultimul opincar al Olteniei îi cucerește pe oameni prin felul simplu de a fi. E un om jovial, care împărtășește cu oricine tainele acestui meșteșug pe cale de dispariție. A învățat opincăria de la tatăl său, opincarul din Orleștiului, satul în care s-a născut.

„Îmi amintesc şi acum cum mă trezeam în bocănitul ciocanului. Tata era primul în picioare, cu noaptea-n cap, ca să apuce să meşterească opinci pentru oamenii din sat, înainte de a pleca la muncile câmpului. Am început să-l copiez, aşa cum se întâmplă în mai toate casele în care există câte-un meşter. Vă închipuiţi că primele încercări erau departe de realitate, dar cu timpul am înţeles întregul proces.”, se arată în același articol citat mai sus.

 

           A treia ediție a Festivalului GETODAVA-Iasi va avea loc în perioada 26-28 august, pe pârtia de schi de pe Sărărie. Festivalul va începe vineri, 26 August 2022 , cu:

▪︎ o ceremonie de deschidere la Primăria din comuna Dumești, urmată de

▪︎ o paradă militară (la care vor participa membrii din cele 11 asociații din țară cât și din străinătate care vor fi prezente la eveniment) pe B-dul pietonal Ștefan cel Mare și Sfânt;

▪︎ iar sâmbătă și duminică, 27 și 28 August 2022, evenimentul de pe pârtia de schi din Iași, de pe Sărărie.

Detalii găsiți pe pagina lor de Facebook: https://www.facebook.com/festivalulGetodava

 

sursa foto: pagina de Facebook a Festivalului Istoric Getodava

Author