Serviciul help-line dedicat victimelor violenței domestice și de gen a de venit funcțional! La începutul lunii august, promotorii Proiectului Gloria au anunțat că victimele violenței domestice și de gen au la dispoziție un număr de telefon la care pot suna GRATUIT pentru a cere ajutor. Serviciu este gratuit prin intermediul liniei telefonice verde 0800 070 017 și funcționează 24 ore din 24, șapte zile din șapte, inclusiv în perioada sărbătorilor legale.

„Sunați pentru a semnala orice suspiciune sau existență de violență domestică sau de gen!”, e îndemnul pe care promotorii programului îl fac potențialelor victime și victimelor violenței domestice, traficului de persoane, respectiv, discriminării de gen sau discriminării multiple. Cu alte cuvinte, orice persoană poate suna pentru a semnala un caz de violență domestică. Poate fi „un părinte sau un alt membru al familiei, o persoană din categoria rudelor/afinilor, un vecin sau un cunoscut al familiei, un martor, profesionişti din diferite domenii de activitate: personal medico-sanitar (medicul de familie, asistentul medical comunitar etc.), psihologi, psihoterapeuţi, cadre didactice, poliţişti, jandarmi, personal din diverse instituţii specializate, asistenţi sociali sau persoane cu atribuţii în asistenţa socială, preoţi, reprezentanţi mass-media”, se arată pe pagina de Facebook a proiectului.

Care sunt serviciile de care se poate beneficia în cadrul proiectului?

  • informare şi orientare: operatorul va oferi solicitantului toate informațiile necesare depășirii situației care l-a determinat să apeleze la serviciile de tip help-line. De asemenea, operatorul va intermedia legătura solicitantului cu instituții/persoane suport.
  • consiliere socială: prin echipa de specialiști ai Fundației CMSC ce va furniza servicii specializate destinate victimelor violenței domestice și/sau de gen.
  • consiliere psihologică: prin intermediul echipei de specialiști ai Fundației CMSC se vor furniza servicii specializate destinate victimelor violenței domestice și/sau de gen.
  • facilitarea comunicării: operatorul va facilita accesul solicitantului la servicii specializate destinate victimelor violenței domestice și/sau de gen, în situația în care acesta solicită aceste servicii.
  • asistenţă de specialitate: operatorul va acorda solicitantului asistență de specialitate prin informarea și îndrumarea acestuia în vederea accesării serviciilor specializate pentru a ieși din starea de violență.
Sursa foto: pagina de Facebook a proiectului Gloria

             

              Proiectul „Gloria-asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen” este derulat de Institutul de Medicină Legală Iași, în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Foreningen Hedda.Proiectul a fost demarat la 1 martie și beneficiază de un grant norvegian, în valoare de 1.226.252 euro, oferit prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului de Dezvoltare Locală. Prin proiect, promotorii își propun să faciliteze accesul la servicii integrate de calitate pentru persoanele care sunt victime ale abuzului, violenței domestice și de gen din mediul rural din județele Iași, Vaslui, Bacău și Neamț, astfel încât acestea să iasă din situația de criză. Acestea pot beneficia gratuit de următoarele servicii:

  • Servicii de asistență juridică și reprezentare în instanță;
  • Consiliere psihologică, familială, socială, parentală, psihoterapie, grup de suport;
  • Asigurarea costurilor privind eliberarea certificatelor medico-legale;
  • Măsuri de securizare a locuinței;
  • Servicii și programe ocupaționale, acces gratuit la programe de formare adaptate nevoilor;
  • Decontarea transportului la serviciile sociale.

 

sursa foto principală: site Ministerul Sănătății  al Republicii Moldova

Author