Festivalul Național de Teatru de la București se desfășoară între 18 și 27 octombrie și, potrivit unui comunicat de presă transmis de către Teatrul Național „V. Alecsandri” din Iași, pe 26 octombrie, de la ora 21, la Sala Studio a Teatrului „I.L.Caragiale”, actorii ieșeni vor pune în scenă „Dansul Delhi”, aceasta fiind „opțiunea lui Radu Afrim (regizor) de a construi altfel, de a decupa altfel fiecare poveste în parte, de a face ca personajele să circule aceleași personaje în lumea morții și a bolii, în lumea descoperirii de sine, a iubirii și a salvării prin artă, mi se pare un manifest extrem de tulburător și extrem de riguros făcut.”, spune Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru, al cărui motto din acest an este „Teatrul, clipa magică a istoriei”.

„<Dansul Delhi> poate fi văzut ca un spectacol format din șapte piese într’un act (cu titluri scrise înainte de fiecare piesă), însă eu nu exclud nici varianta unei singure piese în șapte acte. Am repetat împreună cu actorii ținând cont de ambele posibilități. Uneori, la repetiții, stăteam cu toții pe malul heleșteului unei logici ademenitoare gata să intram în apa lui care-ți trece peste cap  și peste mâini, deși aveam în spatele nostru o mare de posibilități. Aceasta e o piesa despre inimă, nu despre creier. Este despre a-ți asculta bătăile inimii tot timpul. Pentru că aceasta e muzica pe care noi dansăm. Poveştile lui Vîrîpaev sunt spuse în buclă / în loop, destinele și cuvintele se repetă, sunt aceleași întâmplări cu alte trupuri care se învârt ca în tabloul lui Burne-Jones-On the whell of fortune- și din când în când mai coboară pe insula morții pentru o moarte mai scurtă sau mai lungă.” (Radu Afrim, regizor „Dansul Delhi”)

„Dansul Delhi: Autor”: Ivan Vîrîpaev; Traducere: Elvira Rîmbu ; Regia: Radu Afrim; Scenografia: Cosmin Florea; Univers sonor: Radu Afrim; Video: Andrei Cozlac; Asistent regie: Simona Ionelia Țăruș; Distribuția: Ada Lupu, Tatiana Ionesi, Dumitru Georgescu/Dan Prisacariu, Pușa Darie, Livia Iorga, Marina Munteanu.

***Toate informațiile: www.fnt.ro. Bilete la spectacole: www.mystage.ro***

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=X8BMqkuLyac

 Foto: Odin Moise

Author