Avertisment sau nu pentru oameni, e clar că tehnologia avansează în ritm alert și a ajuns la un nivel la care cu siguranță nu ne gândeam cu ani în urmă când, probabil, desenul animat The Jetsons ni se părea pură fantasmagorie. Ai-da, primul robot artist din lume, a vorbit în premieră în Camera Lorzilor.

Ai-da a vorbit despre tehnologie și creativitate și, spre surprinderea celor din sală, a spus că artiștii n-ar trebui să-i vadă pe roboți drept o amenințare, ci mai degrabă un ajutor în activitatea artistică. Ai-da e un robot cu mare notorietate.

În 2021, Ai-da a fost la un pas să fie arestată în Egipt, robotul fiind suspectat de acțiuni de spionaj. Atunci, situația a fost clarificată de Aidan Meller, unul dintre creatorii Ai-dei, după ce aceasta a îndepărtat modemul care a ridicat suspiciuni. Cele două au fost reținute în vamă timp de zece zile, până ce totul a fost clarificat la nivel diplomatic. (sursa: aici)

„Artiştii găsesc noi moduri de a folosi tehnologia pentru a se exprima şi pentru a explora relaţia dintre tehnologie, societete şi cultură.”, a transmis robotul Ai-da.

              Robotul umanoid Ai-da este produsul unor cercetători și programatori de la Oxford. Aceștia susțin că Ai-da poate să redea prin pictură tot ceea ce vede cu ajutorul celor două camere pe care le ae montate în dreptul ochilor și care sunt conectate la un sistem de inteligență artificială. De altfel, pe lângă dialogul savuros din Camera Lorzilor, Ai-da a oferit și o mostră artistică, pictând în timp real chipul reginei Elisabeta. De altfel,  este și primul robot din lume cu o expoziție de portrete la Muzeul Design-ului din Londra (detalii aici).

 

***sursa info: aici

***sursa foto: itv.com

Author