De curând, am organizat un webinar destinat conștientizării celor șapte niveluri la care se poate autosabota o ființă umană în încercarea de a-și vedea îndeplinit un obiectiv sau materializată o dorință. De această dată, webinarul s-a concentrat pe barierele interioare ridicate (adesea involuntar) în calea întâlnirii sufletului-pereche. Dar realitatea este că, indiferent cărui domeniu al vieții îi corespunde acel obiectiv al nostru neatins sau acea dorința neîmplinită, cauzele sunt de regăsit… la aceleași (șapte) niveluri!

Primul dintre ele – și, probabil, cel mai provocator – îl reprezintă nivelul fricilor. Le-am împărtășit persoanelor participante faptul că existența unor frici pe care le asociază cu momentul realizării dorinței (în cazul respectiv: întâlnirea sufletului-pereche), culege două consecințe dezastruoase. Întâmplător sau nu, prima dintre consecințe a motivat și alegerea subiectului articolului de față. Mai precis, la momentul webinarului, nu am realizat pe loc și nu le-am semnalat persoanelor participante faptul că tocmai le demonstrasem că fricile neeliminate devin autoprofeții! Pentru că adevărul este că îmi cam fusese frică…

Sunt o persoană atehnică, dezinteresată de noile tehnologii, astfel încât, perspectiva webinarului mă perpelise la foc mic în ultimile săptămâni. „Dacă nu funcționează ceva?/ Dacă se strică ceva și nu știu ce trebuie făcut?” au fost întrebările care mi-au ținut tovărășie devotată până în ziua evenimentului, când… ce să vezi, deși efectuasem câteva teste anterior și totul funcționase impecabil, webinarul a debutat fără sunet; iar după ce l-am „recuperat”, am reușit să „pierd” o parte dintre participante! În cele din urmă, tehnologia și-a făcut treaba și webinarul a putut avea loc în condiții optime și cu toate persoanele interesate prezente. Și sunt recunoscatoare pentru aceasta! Iar, în ce mă privește, la fel de valoroasă ca și informația împărtășită a fost demonstrarea pe viu, în timp real și pe propria piele a faptului că „de ce îți este frică, de aia nu scapi”. Aceasta este rațiunea pentru care nu doar fricile percepute ca fiind majore – de tipul fricii de eșec, de respingere, de suferință, de critică și judecată – au nevoie să fie eliberate, pentru a fi eliminată, implicit, și posibilitatea de a experimenta exact perspectiva care ne înspăimântă. Ci, iată, conform acestei mici demonstrații, chiar și fricile acestea, cu rol episodic – căci chiar și ele construiesc, tăcute, o bucățică de viitor neprietenos.

În concluzie, toate fricile trebuie eliminate! Cu atât mai mult cu cât, grație metodelor moderne, eliberarea lor a devenit, astăzi, o chestiune nu atât de complicată… Cât despre cea de-a doua consecință indezirabilă a prezenței fricilor – iată un indiciu: ea are legătură cu ceea ce înțelege subconștientul nostru să facă, când ne simte amenințați.

Dar despre aceasta, într-un episod următor!

Author