Plantele armonizează amenajarea unei încăperi, chiar și atunci când crezi că nu ai găsit încă elementul potrivit care lipsește pentru armonia deplină a întregului spațiu în care viețuiești. Indiferent că ne referim la florile în vază sau plantele în ghiveci, niciodată nu vei face rabat de la atenția și îngrijirea de care au nevoie pentru a supraviețui cât mai mult timp. Totuși, ritmul alert al vieții ne face să fim nu neapărat neglijenți, ci uituci, poate, exact în momentele în care nu ar trebui, fapt de care ne dăm seama de-abia în momentul în care micii noștri „companioni” necuvântători își pierd vitalitatea. Nu întotdeauna avem timp să udăm florile sau să le găsim cel mai luminos unghi în care să se simtă confortabil, motive care i-au determinat pe floriști și specialiștii din domeniul decorațiunilor interioare să găsească o variantă de compromis, ar spune unii, extrem de plăcută estetic și deloc pretențioasă: decorurile din licheni și mușchi stabilizați. Spunem „variantă de compromis”, întrucât lichenii decorativi nu necesită o atenție sporită din partea celor care optează pentru astfel de panouri. Nu trebuie să fie udați, curățați sau tăiați, nu se înmulțesc și nu au nevoie de lumină, sistemele de ventilație puternice, care generează aer uscat, întâlnite mai ales în spațiile comerciale, fiind singurul factor dăunător pentru licheni pe termen lung, în sensul în care aceștia își pot pierde din intensitatea culorii.

Potrivit floriștilor de la Darlington- croitorie de flori, decorurile din licheni sunt ideale pentru iubitorii de natură care își pot crea un fel de grădină în case. Manifestă adaptabilitate la oricare stil de locuință, paleta coloristică fiind destul de variată. Lichenii pot fi combinați cu alte elemente ornamentale, cum ar fi trandafirii criogenați, crengi sau scoarță de copac, ferigi deshidratate, plante aeriene sau oricare alte elemente ce au natura ca sursă de proveniență. Lichenii pot îmbrăca orice alt obiect decorativ din casă și pot fi aplicați inclusiv pe tavan, fără să îl încarce inestetic sau excesiv. Au caracter ignifug și purifică aerul în spațiul în care sunt amplasați, generând multiple beneficii inclusiv pentru sănătate datorită faptului că contribuie la dezvoltarea microbilor și nici nu răspândesc compuși organici volatili.

Lichenii nu au un mod standard de a fi expuși, creativitatea floriștilor, în acord cu pretențiile clientului, fiind elementul care dă nota finală a fiecărui tablou natural, indiferent de dimensiune sau formă. Specialiștii spun că orice spațiu capătă o altă înfățișare acolo unde tronează un decor din licheni, devenind punctul principal de atracție pentru următorii 10-15 ani, acesta fiind ciclul de viață estimat. De asemenea, perioada de execuție diferă în funcție de complexitatea proiectului.

 

Author