“Antologiile stângaciului”ieșean sau cum “N-am să-ți iert niciodată absența”

“Antologiile stângaciului”ieșean sau cum “N-am să-ți iert niciodată absența”

Toţi privim lumea ca printr-o gaură mică de cheie, aşa este? Suma tuturor momentelor noastre trăite în viaţă sunt precum o carte, pe care doar noi o cunoaștem cu exactitate.

Aşa că atunci când ne privim propria viaţă, trebuie să recunoaștem că nu este perfectă.

Cunoaștem astăzi un tânăr ieșean care oferă hrană sufletească pentru cei care iubesc poezia și proza scurtă. N-a avut în plan să devină poet, dar a prins curaj când apropiații lui apreciau gândurile sale așternute pe hârtie. Rareș Costea a hotărât să scrie o carte care să reflecte toate momentele importante din viața lui. Pentru aceasta a avut nevoie de muză, de liniște și de creioane colorate. Se întâmpla în urmă cu doi ani.

Anul acesta a fost anul antologiilor: “Antologiile stângaciului”

Vede viața colorată, dar iubește nonculorile și un pic de roșu. Este un romantic incurabil, dar și un realist contemporan. Găsește inspirație în lucruri simple.

Tristețe sau bucurie, “lumină” sau “întuneric”, bine și rău; acestea sunt stările prin care treci citind volumul băiatului cu chip de artist. 

“Sunt un om simplu, dar în același timp greu de înteles”

Sunt o fire complicată, contradictorie, cu multe păreri personale și apreciez enorm de mult persoanele care încearcă să-mi înțeleagă părerile subiective în diverse contexte. Mă înspăimântă ideea de a fi neputincios. Nu pot privi un lucru, o situație fără a putea face ceva să schimb. Sunt un om care iubește mult, dar pe cât de mult iubesc, pe atât de mult pot suferi după un eșec, fie el în iubire, fie în ceva ce mă definește pe mine ca persoană.

Nu pot spune că sunt o persoană calmă, mă enervez destul de repede, dar la fel de repede îmi trece. Am învățat în ultimul timp, trecut pe lângă mine că pentru a fi “OM”, trebuie să ai o relație frumoasă cu tine însuți. Apoi să inveți să ierți, să accepți și să uiți.

Ce îţi aminteşti tu, din copilărie? Ce îţi plăcea să faci? Cum îţi umpleai timpul liber, cel lipsit de griji, în frageda copilărie?

Multe lucruri ar fi de spus din copilăria mea, precum ieşirile cu prietenii. Încă îmi sunt vii amintirile în care ne adunăm şi ne hârjoneam până seara târziu. Pe timp de vara mergeam cu bicicleta prin pădure…uitând de noţiunea timpului, iar pe timp de iarnă îmi plăcea să desenez peisajele privite pe fereastră.

Îţi plăcea să ţi se citească în copilărie?

În copilărie nu eram atât de ataşat de poveştile ascunse printre rândurile unei cărţi.

Ce înseamnă pentru tine educaţia?

În primul rând educaţia ţine de respect, atât pentru sine cât şi pentru ceilalţi.

Cum ţi-ai dat seama că vrei să scrii poezii? Întrebarea e relativă, dar ideea e de vocaţie. Când ţi-ai dat seama că prin proză poţi atinge inimile oamenilor?

Multe motive sunt pentru a începe să scrii…când eşti trist pur şi simplu e ca un refugiu, când eşti fericit e muza perfectă.

Când ai scris prima poezie? Despre ce era?

Pe 25-12-2014 am scris prima poezie. O puteţi găsi în carte cu numele „Rămas singur”, de aici se poate deduce despre ce ar putea fi.

Ce teme îţi place să abordezi în poezii?

Temele predominante în poeziile cât şi în prozele scrise de mine sunt: iubirea, timpul, moartea, singurătatea, etc.

Ce sfat ai pentru tinerii, cărora le lipseşte curajul de încerca?

Sfatul meu pentru ei este să înceteze să mai umble după fantasme, apoi să se descopere fiecare. Curaj nu îţi trebuie prea mult pentru a face ceea ce ai descoperit în tine că poţi face cel mai bine.

Interviul acodat e succint, iar detaliile legate de carte sunt corecte, dar incomplete. Găsim, însă o recenzie a lucrării care ne dă impulsul de a comanda o parte din Rareș, un volum.

Începutul…

M-am apucat să scriu pe 25.12.2014, era seară, trecut de ora 17:00. Eram singur pe balconul apartamentului și voiam să vorbesc cu cineva, dar eram singur. Nu știam că primul meu poem “Ramas singur”, pe care il găsiți și în carte la pagina 46 va fi un început de volum. Când am început să scriu îmi simțeam sufletul atât de încărcat cu epigramele vieții mele, încât am încercat să mă eliberez din cuțca tristeții cu cheia cuvântului. Și am reușit.

Cartea “Antologiile stângaciului”, cuprinde atât poeme, cât și proză scurtă. Am încercat și am reușit să-mi pun pe hârtie gândurile, emoțiile și trăirile. În carte veți găsi o proiecție a vieții mele.

Cum te va ajuta această carte sau de ce să o cumperi?

Această carte te va ajuta să înveți din experiențele neplăcute ale unui tânăr necopt la început de drum prin viață.

Te va ajuta să treci de la o iubire efemeră la una sănătoasă.

Îți va pansa rănile și îți va deschide porțile către un nou orizont.

Te va face să călătorești odata cu mine în cei patru ani trecuți fulgerător.

Te va face să conțtientizezi că plăcerile de o noapte nu îți pot pansa sufletul.

Îți va trezi simțurile și plăcerea de a trăi.

Condiții preluare articol

Fiecare articol al www.insociety.ro este muncit. Respectăm munca fiecăruia și drepturile de autor. De aceea, credem în regulile fair-play-ului. Dacă nu avem încheiat un acord scris în care să specificăm explicit forma de colaborare, vă dăm posibilitatea de a prelua din articolele noastre în limita a maxim 500 de caractere , cu următoarele obligații:
1. specificați în articolul dumneavoastră sursa clar și concis;
2. inserați linkul articolului nostru și faceți trimitere vizibil către acesta.