Playboy. E primul gând care-ți vine în minte când spui Pamela Anderson. Ori Baywatch. Ori sâni imenși. În spatele unui sex simbol pe care mass media l-a exploatat în felurite moduri, e un suflet răvășit. „Nu sunt o victimă, am supraviețuit!”, spune la un moment dat Pamela Anderson în documentarul „Pamela, a love story”, de pe Netflix. Aici, în filmul propriu, Pamela renunță la frici și ni se dezvăluie în toată vulnerabiltatea sa. La 55 de ani e sigură pe ea. A îmbrățișat trecutul, a acceptat tot. Spune că din durere s-au creat lucruri mărețe în diferite domenii și împărtășește cu noi cea mai importantă lecție de viață pe care i-a dat-o mama sa: „când suferi, ai două opțiuni: să te izolezi și să te amărăști sau să iubești mai mult, să perseverezi. Iubirea vindecă cel mai bine. Eu aleg iubirea!”. Și din dorința de a iubi i s-au tras toate…

Pamela Anderson, la 55 de ani. Așa apare în documentar. Sursa: cnn.com

 

                     Jurnalele pe care Pamela le-a ținut de mică sunt sursa de inspirație pentru acest film. Cum eu țin un atelier de scris în jurnal (detalii aici), treaba asta mi s-a părut minunată! Jurnalele sunt gândurile ei autentice și dezvăluie o Pamela cum puțini probabil și-au imaginat-o… are toate jurnalele păstrate în cutii. S-a întors în casa în care a crescut. Are grijă de părinții ei. Face ceea ce scria, de fapt, în jurnal, la un moment dat, pe la 20 de ani. Acum e departe de zgomotul din SUA. Și departe de orice i-ar crea din nou disconfort. Recunoaște că e ușor neliniștită- „poate nu sunt menită să mă liniștesc”. Nu știe ce va mai urma, dar știe sigur că tot ce-a fost până acum nu e totul.

                 Mama sa a fost ospătăriță. Tatăl, jucător de poker și ușor escroc. A văzut certuri în familie, n-a avut nici pe departe cea mai fericită copilărie. Pamela mărturisește că bona sa a molestat-o. Nu a spus părinților. Și de teamă, dar și de rușine. Când a simțit că fratele ei ar putea trece prin același lucru, i-a dorit moartea bonei. Își spunea că ar vrea să o omoare. Întâmplător sau nu, a doua zi după ce face aceste afirmații, bona moare. Pamela aproape că e convinsă că a omorât-o cu puterea gândurilor. La 12 ani a fost violată de un tânăr de 25 de ani. A mers cu prietena ei acasă la cel de care prietena ei era îndrăgostită. La un moment dat, rămâne singură cu prietenul acestuia, iar el profită de ea. Așa a ajuns să își urască corpul. Din nou, tace. Nu povestește nimănui. Se „tratează” cu timiditatea pe care o dezvoltă. Și cu faptul că începe să își ascundă corpul, să-i fie rușine cu el.

                    Pamela Anderson a ajuns celebră dintr-o întâmplare. Era la un meci de fotbal canadian și a apărut pe ecranul de pe stadion. Era o cameră care proiecta imagini din public. A fost norocul ei. Purta un tricou cu afacerea unor prieteni- Blue Zone. A fost invitată pe teren, să dea lovitura de începere. De acolo a început totul. Apoi a venit o reclamă, un poster. Și la un moment dat primește un telefon de la cei de la Playboy, care-i spun că e fata pe care o caută pentru coperta numărului din octombrie. Era anul 1989. Pamela a acceptat oferta. A trecut granița către SUA nu fără peripeții. La aeroport, i-au spus că nu are voie să treacă în SUA. Le-a arătat scrisoarea de la Playboy. N-a contat. Așa că a luat autobuzul, a intrat în SUA prin Seatle. La graniță, când treceai cu autobuzul, aveai șanse să nu fii controlat. Și asta i s-a întâmplat. Au fost controlate două persoane din fața ei, nu și ea. Iarăși, destinul. Sau a avut noroc.

                     Pamela Anderson a văzut în apariția în Playboy șansa de a se răzbuna pentru tot ceea ce a trăit ca traumă când era mică. Era șansa de a-și iubi din nou corpul, de a fi bine cu ea. A crezut că va fi vorba doar de acea apariție și gata, se va întoarce acasă. Dar a primit oferta de a rămâne ca iepuraș în conac și a rămas. Și așa a început aventura…

                    Baywatch a fost isterie. A devenit cunoscută în toată lumea. Pamela Anderson spune că la un moment dat și-a trecut în jurnal un plan pentru cariera ei. Voia să fie actriță. Numai că în afară de Baywatch, n-a bifat prea multe apariții în filme. Iar acolo unde a făcut-o, n-a fost nici pe departe un succes răsunător, așa cum s-ar fi așteptat producătorii. Dar a mers mai departe… Pamela era naturală. Era sinceră în orice interviu. Era spumoasă. Totuși, deși râdea la toate glumele pe care le auzea pe seama sânilor, era deranjată. A simțit că ea doar însoțește doi sâni, atât.

                   Cu Tommy Lee, despre care spune că a fost marea sa iubire, s-a căsătorit după numai patru zile de când s-au cunoscut. Erau în Cancun. Ea filma, iar el a venit după ea. A fost dragoste la prima vedere, au recunoscut amândoi. El, rock star. Ea, actriță în cel mai în vogă serial al momentului. S-au iubit nebunește. Pamela a pierdut prima sarcină, însă cuplul reușește să aibă doi copii. Se filmau mult. Și tocmai o caseta video avea să le dea peste cap totul. O filmare cu Pamela și Tommy Lee făcând sex ajunge să fie prima sex tape care apare ajunge să fie făcută public. Și cea mai virală din toate timpurile. Le-a fost furată din casa pe care o renovau și în care nu prea ajungeau. Pentru Pamela, așa cum spune ea, acest episod cu caseta pus capăt oricărei speranțe de a face carieră, de a fi luată în serios. A fost profund afectată, mai ales că unii au considerat că soții Lee au vândut caseta pe câteva milioane bune de dolari. Total fals. Pamela afirmă în film că nu a fost deranjată că nu a primit bani, că oricum nu ar fi făcut asta nici pentru zeci de milioane de dolari. Deranjată a fost de tot scandalul care s-a iscat și de minciuna pe care mass media a vândut-o publicului larg. Caseta cu cei doi făcând sex a creat un trend. Mai târziu, mulți s-au lansat astfel. De altfel, una dintre minciunile despre care Pamela vorbește e și că au fost acuzați că ei au făcut asta pentru a-și crește notorietatea și mai mult. La 20 de ani distanță aproape, episodul cu sex tape-ul revine în actualitate, prin serialul Pam & Tommy. Pamela nu înțelege de ce e necesar să se facă asta, de ce trebuie să se răscolească ceva ce s-a întâmplat în urmă cu decenii. Tommy Lee consideră că e chiar cool și îi cere, în schimb, ca de data asta să nu mai fie la fel de afectată ca atunci.

Pamela & Tommy Lee. sursa foto: people.com

 

              Divorțează de Tommy Lee după ce acesta o bate. E gelos. Participă la filmările de la Baywatch și când vede o scenă în care ea se sărută cu un coleg de platou, o ia razna. Îi distruge rulota. Încep problemele. Pamela spune că producătorii îi schimbau replicile și aparițiile dacă Tommy Lee era prin preajmă. Și era mai tot timpul prin preajmă. Nu stă pe gânduri și divorțează. Faptul că e lovită i-a adus aminte de copilărie, de abuzurile la care a fost supusă și nu poate să treacă peste asta. Îl dă în judecată. Tommy Lee este condamnat la șase luni de închisoare. După ce e eliberat, fostul soț se căiește, regretă cele întmplate, spune că nu ar mai face asta dacă ar putea da timpul înapoi. A conștientizat mai apoi, în timpul detenției, că putea să-și omoare cel de-al doilea copil prin gestul său. Era la Pamela în brațe. Din păcate, Pamela avea să mai fie lovită după povestea cu Tommy Lee și de alți parteneri cu care a fost. Spune că stârnește ceva în bărbați în momentul în care le spune că stă cu ei pentru că își dorește asta și nu din alt motiv, că de plecat dintr-o relație poate să o facă oricând. Asta îi vulnerabilizează pe bărbați și activează în ei tot felul de comportamente agresive. Cel puțin în cazul Pamelei, iar asta doar pentru că bărbații o văd ca pe o păpușă Playboy, o jucărie, o fetiță ușor neajutorată. Dar nu e deloc așa.

                   Caută să fie luată în serios, să fie văzută și pentru altceva decât pentru viața tumultuoasă și sânii care au făcut-o celebră. Începe să activeze în numele PETA. A iubit animalele dintotdeauna, le-a considerat mai demne de încredere decât oamenii. Începe să-și folosească celebritatea pentru a influența omenirea. De exemplu, reușește să-l convingă pe Vladimir Putin să declare ilegale importurile de carne de focă. În Marea Britanie, se folosește de lansarea unei cărți pentru a strânge semnături prin care britanicii îi cer reginei să înlocuiască blana naturală din care sunt confecționate căciulile Gărzii cu blană artificială. Contra unei sume generoase care ajunge în contul PETA, acceptă chiar să fie ținta unui umor negru dus spre bădăranism aproape. Dar tot nu e de ajuns, tot nu e luată în serios așa cum și-ar fi dorit, deși au fost și alte cauze în care s-a implicat activ. Asta mi-a adus aminte de povestea lui Jennifer Lopez care, în documentarul său, mărturisește că pentru mass media, viața ei personală a contat mai mult decât orice ar fi făcut pe plan profesional, că nu a contat cât de mult a muncit ca să fie luată în seamă ca actriță mai ales, tot iubiții ei erau mai interesanți.

                      Pamela Anderson e o adevărată poveste de viață. E dovada vie că în spatele a tot ceea ce vedem noi, habar n-avem ce lupte lăuntrice se dau. La exterior, totul pare poleit într-un fel care să te facă să îți dorești să ai viața celebrităților, însă ești pregătit să înfrunți și partea întunecată? Spre finalul filmului vedem o Pamela care, pentru prima dată, se îndrăgostește de ea și spune că „e timpul să am o aventură cu mine”. După ani în care s-a chinuit, primește șansa de a juca pe Broadway, în „Chicago”. Aici e Roxie și aproape că își spune povestea pe scenă. Pentru acest spectacol musical, Pamela o ia de la zero. Învață să danseze, să cânte și la final se află în fața unui public care o aclamează la scenă deschisă.

                      În film vedem o Pamela fără machiaj aproape, o Pamela care poartă o rochie largă și lungă până în pământ, făcută parcă să-i acopere corpul dezgolit ani la rând. Pamela e o romantică incurabilă, care mereu va alerga să găsească iubirea aia adevărată pe care, cel mai probabil, n-a trăit-o decât cu Tommy Lee, așa cum chiar ea recunoaște.

sursa foto: IMDb

Author