Jazz în Copou sau Invitaţie la libertate

Jazz în Copou sau Invitaţie la libertate

Joi, 18 octombrie, începând cu ora 21.00, avem din nou Jazz în Copou şi October Jam Session!

Născută în urmă cu aproximativ 5 ani, seria de evenimente Jazz în Copou se identifică pur şi simplu cu bucuria de a cânta, de a improviza pe teme standard din jazzul universal. Meru nu mai este demult (şi nici nu ştiu dacă a fost vreodată) doar o cafenea, ci, mai degrabă, cred că în acest moment este un spaţiu neconvenţional în care arta, într-o fascinantă diversitate, îşi găseşte mesagerii şi receptorii, un fel de „hub” cultural și creativ. Numai cine nu a fost acolo mă poate contrazice.

Aparent imposibil de atins, mai ales pentru amatorii iubitori de jazz, improvizaţia capătă, odată cu aceste întâlniri, ipostaza unor aripi desfăcute în care eşti ajutat să zbori exact în direcţia pe care o doreşti. Trebuie doar să crezi. Nu e deloc uşor, dar nici imposibil!

Pentru profesionistul de jazz, însă, improvizaţia rămâne nucleul acestei forme de manifestare muzicală sau mai bine spus esenţa acestui gen muzical. Astfel, prezent la Jazz în Copou, profesionistul de jazz are spaţiul, timpul şi instrumentiştii potriviţi pentru un dialog muzical plin de cunoaştere, fără ca acesta să se simtă într-o competiţie cu cineva, ci doar cu o imensă bucurie personală, împărtăşită cu auditoriul venit să participe la zbor…

Unul dintre susţinătorii proiectului, basistul şi contrabasistul John Mantucci (pe numele său real Ioan Mantu), îi aşteaptă pe toţi cei care doresc să încerce sentimentul unei călătorii muzicale inedite împreună cu saxofonistul Alex Jaxx (Alexandru Huţanu) şi toboşarul Lucian Rusu, cărora li se alătură uneori pianistul Cătălin Huţanu, toboşarul Timothy Kayode Bamidele (Lord Kay), saxofonistul Alexandru Nechifor, solista Andra Botez, chitaristul, basistul şi toboşarul Bogdan Botez şi alţii.

„Nu ştiu de ce nu vin muzicienii profesionişti. Nu ştiu, poate de frică… Aş vrea să îi îndemn să vină cu încredere pentru că scopul întâlnirilor este bucuria de a cânta împreună, de a ne dezvolta, de a ne expune pentru evoluţia noastră ca muzicieni şi nicidecum de a judeca pe cineva sau de a fi noi judecaţi de alţii… Bucurie şi atât!”.

Aşadar, joi, 18 octombrie, ora 21, la Meru se cântă jazz cu orice vă vine prin minte, de la instrumente tradiţionale şi convenţionale, până la linguri, frunze, căni de metal, propriile palme etc. Doar să te prinzi în zbor…

Sursa foto: Aurelian Puşcaşu şi arhiva personală Ioan Mantu

 

Condiții preluare articol

Fiecare articol al www.insociety.ro este muncit. Respectăm munca fiecăruia și drepturile de autor. De aceea, credem în regulile fair-play-ului. Dacă nu avem încheiat un acord scris în care să specificăm explicit forma de colaborare, vă dăm posibilitatea de a prelua din articolele noastre în limita a maxim 500 de caractere , cu următoarele obligații:
1. specificați în articolul dumneavoastră sursa clar și concis;
2. inserați linkul articolului nostru și faceți trimitere vizibil către acesta.