Bogdan Ioan, concurentul epic de la Vocea României: „S-a dovedit iar că un moment artistic poate să unească oameni!”

Bogdan Ioan, concurentul epic de la Vocea României: „S-a dovedit iar că un moment artistic poate să unească oameni!”

„În Iași am trăit cele mai frumoase momente din perioada studenției. Pot spune că este a doua mea casă. Cum îmi spunea cineva, sunt ieșean cu buletin de Constanța. Am primit multe mesaje frumoase din partea multor prieteni din Iași și nu numai. Le mulțumesc pentru susținerea lor , iar Iașiului îi spun atât: Mereu vei avea un loc special in inima mea!”, Bogdan Ioan, concurent Vocea României.

 

Vocea României a început în această toamnă cu frumoase voci care încântă telespectatorii din spatele ecranelor, dar una a fost remarcată imediat chiar și de cei 4 jurați din cadrul cunoscutului concurs de pe Pro Tv, întorcându-se chiar din primele secunde ce l-au auzit. Prima seara a audițiilor pe nevăzute a fost difuzată pe 7 septembrie și ne-a făcut cunoscută o voce mare, cea a lui Bogdan Ioan, care a interpretat o piesă specială pentru mulți dintre noi, Earth Song. Mare fan al lui Michael Jackson, de profesie arhitect, Bogdan a bucurat cu timbrul său special suflete și a adus emoții familiei, apropiaților și nu numai. Tânărul constănțean oferă cititorilor revistei o scurtă descriere a sa, astel încât să îl putem cunoaște ca om, nu doar ca noua senzație a Vocii României, „Sunt o fire calmă, cerebrală, cu frică de Dumnezu, nu îmi place să ies în evidență în viața de zi cu zi, doar pe scenă. Sunt un tip perfecționist, care aproape niciodată nu este mulțumit de ceea ce realizează, știind și simțind că se poate mai bine.”  Un simplu click pe youtube arată ă 35 de milioane de internauți l-au ascultat, iar pentru un om care a stat până acum în anonimat, acesta poate fi imboldul de a face senzație și la celelalte prestații artistice care îl așteaptă în live-urile emisiunii.

Ema Tănase, redactor Insociety: Ce întâmplare frumoasă te-a adus la Vocea României? Care a fost motivația ta?

Bogdan Ioan, concurent Vocea României: De 4 ani aveam în minte să particip la acest concurs, dar faptul că eram încă la Facultatea de Arhitectură nu îmi permitea ca timp. În februarie am terminat facultatea și mi-am zis că acum este momentul să încerc și experiența Vocea României și se pare că a fost un moment inspirat de a face acest pas.

Toamna se numără poveștile frumoase și cum orice inimă are o poveste, sunt ferm convinsă că cea a invitatului meu abia se scrie. Despre oameni faini am tot zis că am să scriu și am să vă fac cunoscute diverse talente. Luna octombrie îl dezvăluie pe el, Bogdan Ion. Zâmbesc sincer când știu că în apropierea mea stă un număr mare de astfel de oameni. Am împărtășit câteva schimburi de idei, l-am tras de limbă, dar cert e faptul că momentan libertatea timpului nu ține foarte mult cu el, mai ales că se concentrează pe antrenamentele din cadrul concursului televizat și totodată, întreaga energie bună i-o transmitem. În plină acțiune fiind, am descoperit că nu este doar un simplu concurent care se implică fizic sau emoțional, ci și un om foarte dedicat, un om cald, pertinent, educat, care muncește pentru ca visele lui să nu fie lăsate pe modul „hold”, chiar el declarând că își dorește enorm să intre în industria muzicală din România. Știe să își folosească armele, iar cea mai puternică armă a sa este  talentul pur, care se pare că este incontestabil, inclusiv cunoscuții jurați mărturisind că este o senzație, iar cuvintele mele fiind insignifiante pe lângă ceea ce trezește Bogdan în trupul nostru. Diversele și multiplele exclamații l-au motivat, în schimb, chiar a promis că va munci și mai mult pentru a bucura pe mai departe. Este conștient că orice diamant, pentru a străluci, are nevoie să fie șlefuit. E motivul pentru care nu se oprește din a se perfecționa, talentul, îmbinat cu o muncă continuă, fiind deviza lui. Se spune că esențele tari se țin în sticle mici. Eh, se pare că și aici se potrivește. Bogdan a cochetat cu muzica pe vremea anilor de studenție, s-a bucurat odată cu ea, dar aici, datorită publicului  și orizontului larg de oameni care îl susțin, crede și mai mult în el, mai ales că nu a studiat în domeniu, alegându-și altă direcție, profesional vorbind.

Ema Tănase: Familia și apropiații au exclamat după ce au văzut reacțiile juraților? Cât de mult te susțin?

Bogdan Ioan: Familia mi-a fost mereu alături și țin să le mulțumesc pentru toate eforturile depuse și pentru sprijinul lor. Sincer, nici ei nu se așteptau la un asemenea impact mediatic, cum nici eu nu credeam. Și familia, și anumiți prieteni care au fost cu mine la tv sunt recunoscuți de foarte multă lume și îi felicită pentru momentul meu de la audiții.

Ema Tănase: Cert e faptul că ai o pasiune pentru muzică și talentul îl ai în sânge, am văzut cu toții, chiar și din fața televizoarelor. Participarea la emisiune crezi că este calea care mijlocește drumul tău spre a ți se împlini visul?

Bogdan Ioan: Cea mai mare pasiune a mea este și va fi muzica. Nu aș obosi niciodată făcând muzică. Cel mai mare vis de al meu este să fac muzică și să am o carieră în muzică, măcar pe plan național, să pot susține concerte pe scenele mari și lumea să plece de la ele cu o emoție în suflet, să îi facă să uite de probleme și griji, măcar pentru o oră.  Vocea României este cel mai bun mod de a te face cunoscut. Este o scurtătură, cred, pentru îndeplinirea visului tău.

Ema Tănase: Tu esti o inspirație pentru noi, dar spune-ne care a fost mesajul care te-a inspirat și care te-a impresionat cel mai mult pe tine primit de la cunoscuți și nu doar…

Bogdan Ioan: În urma audiției de la Vocea României, foarte multă lume, și din țară, dar și din alte țări, mi-a scris. Cred că am primit mii de mesaje și chiar am stat să le răspund tuturor. Mi s-a părut de bun simț să fac acest lucru, să le arăt oamenilor că apreciez faptul că mă susțin. Foarte mulți mi-au mulțumit pentru emoția pe care le-am transmis-o, dar cel mai emoționant mesaj pe care l-am citit si care m-a facut să lăcrimez a fost de la un băiat, care îmi povestea că trece printr-o perioadă grea a vieții, având depresii și că eu am reușit, prin momentul creat, să îi aduc o bucurie în suflet după foarte mult timp. Este incredibil ce poate face un moment artistic. S-a dovedit iar că un moment artistic poate să unească oameni.

Perseverența și ambiția îl caracterizează pe Bogdan. Credeți că s-a culcat pe-o ureche, cum s-ar spune după vorba românească? Nu! Si eu m-aș înșela dacă aș crede asta. Există câteva lucruri care contează pentru un om: să facă ceea ce iubește, să muncească pentru a obține și să creadă că oricine poate mai mult și că nu le deține pe toate. Niciun om nu va reuși fără să treacă peste tot felul de încercări și fără să muncească în direcția propusă, ateptând doar să se întâmple vreo minune. Acesta este Bogdan și în acest segment îl pot încadra fără doar și poate…

Ema Tănase: Pe lângă talent, ce crezi că e imperios necesar să mai dețină cineva pentru a se numi artist?

Bogdan Ioan: Pentru a te numi artist trebuie să exprimi emoție. Că este vorba de pictură, de muzica, de dans etc., toate aceste ramuri artistice exprimă ceva. Pentru a reuși să ajungi la un nivel ridicat, însă, îți trebuie multă ambiție, determinare și multă muncă. Talentul nu este suficient. Eu mereu spun despre mine că cel mai important talent pe care îl am este disponibilitatea față de muncă.

Ema Tănase: Job, repetiții, documentări, timp pentru tine. Cum reușești să îmbini toate acestea?

Bogdan Ioan: În perioada aceasta sunt focusat doar pe parcursul meu la Vocea României. Practic, sunt în cantonament. Mă pregătesc atât fizic, cât și psihic.

Ema Tănase: De câte ori ai visat că traseul pe care îl vei urma ar fi unul artistic, având în vedere studiile terminate? Ești convins acum, după reacțiile oamenilor, că vei avea o carieră în muzică?

Bogdan Ioan: Eu am cochetat cu partea artistică de la 16 ani. Am practicat dans sportiv de la 6 ani până la 16-17 ani, am facut și pian vreo 4 ani și în tot acest timp am facut un liceu cu profil matematică-informatică. Din perioada liceului visam să ajung artist, să cânt pe marile scene, dar cred că Dumnezeu știe mai bine când este momentul fiecăruia dintre noi, iar în cazul meu toate s-au întamplat la momentul oportun.

Ema Tănase: În anii copilăriei și ai adolescenței cu toții cochetăm în aspirațiile noastre cu diverse meserii. Tu la ce te gândeai că ți s-ar potrivi pe vremea aceea?

Bogdan Ioan: Țin minte și acum o discuție între mine și tatăl meu, prin clasa a X-a , despre ce aș vrea să fac în viață. Ambii părinți fiind ingineri, mi-au sugerat să o iau pe același drum, dar, deși am facut un liceu cu profil real, nu mi-a plăcut niciodată matematica. Geometria în spațiu mi- a placut foarte mult și așa cred că m-am orientat spre arhitectura. Muzica, însă, este peste arhitectura ca pasiune.

Cu cele mai mari emoții din viața lui a cântat din suflet, cu gândul de a uita că este un concurs. Așa și-a propus când a plecat de acasă. Și-a spus că va face doar un exercițiu de imaginație, cum că s-ar afla la un concert Bogdan Ioan. A făcut senzație pe scenă, a încercat să se simtă bine și să transmită emoție oamenilor. A reușit, garantat!

„Când mi s-a cerut să cânt a doua oară am avut cel mai mare moment al meu de satisfacție. Anii de muncă și pasiunea mea pentru Michael Jackson au avut o finalitate”

                       Știe că nimic nu este întâmplător și că totul se întâmplă atunci când te aștepți cel mai puțin. Și chiar uimirea lui a fost mai mare față de ceea ce preconiza că o să se desfășoare atunci când va intra pe scenă. Să zicem că a fost vorba despre libertatea alegerilor lui atunci când a simțit că este momentul propice și… locul potrivit. A vrut o șansă, a avut o ocazie și a dorit o schimbare.  Un bun reper pentru unii, pentru alții, o inspirație, iar pentru mine- un tânăr care a știut să aibă răbdare, știind că în zilele noastre, aceasta este o virtute. Răbdare pentru a arăta ce deține el cel mai mult- talentul! Răbdare pentru că acum culege ce a sădit. Răbdare pentru că a alungat toate buruienile din drum și a ales să facă posibil ca de acum încolo să aibă un drum curat, pe sufletul, dorințele și pasiunile lui. Acum, chiar după momentul wow pe care l-a susținut, Bogdan ne declară că îl încântă mesajele pe care le primește, că îi dau forță, că au fost multe și că a apreciat orice gând pozitiv transmis cu direcție către el, susținând că nu ar dori să îi dezamăgească pe cei ce cred în el.

Ema Tănase: Vedetele cu greutate sunt mult mai cool și mai apreciate decât cele la început de drum? Ce crezi despre asta?

Bogdan Ioan: Nu imi place termenul „vedetă”. Cred că un artist la început de drum poate fi apreciat la fel ca un artist consacrat. Depinde foarte mult de impactul pe care îl ai asupra oamenilor. Poate apărea un artist necunoscut, cu o piesa și cu un mesaj att de puternic, încât din momentul acela devine consacrat.

Știați că deși este din Constanța, tânărul Bogdan a terminat studiile universitare la Iași? Da, vă zic eu, dacă nu ați aflat până acum. Și chiar a cochetat și cu o trupă ieșeană timp de 3 ani.

Ema Tănase: Am fost la câteva evenimente de- ale tale împreună cu trupa cu care ai colaborat. Care a fost cea mai frumoasă amintire a ta?

Bogdan Ioan: Am colaborat cu cei de la Opis Band timp de 3 ani și le mulțumesc pentru această perioadă petrecută împreună. Cele mai frumoase amintiri au fost legate de cele 2 concerte tribut Michael Jackson din Iași. A fost multă muncă la mijloc, dar au fost și momente amuzante în această călătorie.

„Exprimă, simte, transmite și trăiește, astfel Bogdan Ioan există”, spune Bogdan, un om al emoțiilor, un om cu aspirații și care dorește să dea din aripi pntru a zbura cât mai sus.

 

sursa foto: arhivă personală Bogdan Ion