„De ce am scris acest text? Toată viața am ținut cură de slăbire. Primul lucru pe care îl învață o fetiță este că valoarea unei femei e asociată cu înfățișarea ei. Ne-am obișnuit ca discuțiile despre femeile care au realizări importante în știință, cultură sau artă să înceapă cu dezbaterea gradului lor de atractivitate, în timp ce un bărbat e judecat mereu după caracter și fapte. Am vrut, prin acest text, să explorez lupta zilnică a identității cu imaginea. Echilibrul fragil dintre căutarea/acceptarea de sine și acceptarea de către ceilalți.”, spune Crista Bilciu, regizorul de teatru și scriitoarea care propune un text și un spectacol pline de emoție, care provoacă prin tema abordată: căutarea identității la vârsta adolescenței. Un spectacol pe care Teatrul Național Iași îl propune atât tinerilor, cât și părinților acestora.

Anorexia este una dintre problemele tot mai întâlnite într-o lume ervertită, în care goana după „a arăta bine” nu mai ține cont de sacrificii. Astfel, tema abordată devine un spectacol emoționant, de o profunzime aparte, căutăile și frământările prin care trece personajul principal, Ana, reflectând aspecte reale din viața adolescenților de azi.

„Ana e o adolescentă inadaptată, de 16 ani, dintr-o familie destrămată, şi se luptă de ceva vreme cu kilogramele. La o petrecere cu colegii de liceu, i se pune ceva în băutură şi se trezeşte a doua zi, într-o cameră străină, fără să-şi poată aminti nimic din noaptea precedentă. În urma şocului emoţional, toate complexele legate de corpul ei se transformă într-o formă galopantă de anorexie. Când îşi descoperă pasiunea pentru desen, un fel de exorcizare a fixaţiei pentru corpuri scheletice şi mâncare, Ana înțelege că însăși viața ei e o foaie albă de hârtie. Oare va învăța cum să se rescrie pe sine? Să devină o Ană nouă, fără silă și fără durere?”, completează regizorul Crista Bilciu.

„Ana de hârtie” este cea de-a doua premieră pe care Teatrul Național Iași o propune publicului în această stagiune, reprezentațiile fiind programate pe 28 și 29 octombrie, de la 19:30, la Uzina cu Teatru. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.Următoarele reprezentații sunt programate pe 2 și 26 noiembrie, de la 19:30, la Uzina cu Teatru. Bilete se găsesc la Agenția Teatrală (0232 255999) și pe eventim.ro.

„Pentru mine, povestea Anei de hârtie nu se limitează la lupta unei adolescente cu anorexia, ci izvorăște dintr-o căutare estetică, parte integrantă a unei etape de maturizare. Ana se analizează, se descoperă și se modelează pe sine, păstrând, în permanență, imaginea unei variante ideale a propriei persoane, de care se ateșează și pe care încearcă să o materializeze. E ca un drum inițiatic, pe parcursul căruia personajul este ajutat să înțeleagă că traseul pornește dinspre interior către exterior, și nu invers. Cred că obsesia frumuseții și preocuparea pentru imagine constituie subiecte care nu  sunt străine societății actuale, iar spectacolul nostru poate găsi ecouri în spectatori, care, asemeni personajului Ana, sunt liberi să vadă în funcție de cum privesc.”, povestește actrița Ada Lupu (despre interviul acordat redacției puteți citi aici:  https://insociety.ro/interviu/actrita-ada-lupu-tinerete-intr-un-ocean-de-talent/ ) întâlnirea cu personajul pe care îl interpretează.

*Statisticile arată că anorexia a devenit a treia cea mai comună boală cronică printre adolescenți, tulburările de alimentație fiind întâlnite la orice vârstă. Ba mai mult, una din trei femei țin în acest moment o cură de slabire,  jumătate dintre tinerele de 18-25 de ani ar preferând mai degrabă să fie călcate de un camion decât să fie grase, iar 2/3 ar preferă mai degrabă să fie proaste sau rele decât să fie grase.

 

Author