În anul 2013, neașteptat, profesorul universitar de artă dramaturgică, doctor în Drept și compozitor, Vladimir Franz, își anunța candidatura la cea mai înaltă poziție în statul ceh: funcția de președinte. Nimic n-ar fi surprinzător dacă nu i-am cunoaște înfățișarea. Tatuat în proporție de 90% din corp, cu excepția interiorului palmelor și a urechilor, Vladimir Franz n-a avut nevoie de prea mult efort pentru a convinge măcar 50 000 de cehi să-i semneze pe lista susținătorilor, acesta fiind numărul minim de care avea nevoie pentru a-și depune candidatura. Implicat social, în diverse acțiuni, a considerat că e timpul să facă și altceva dacă vrea ca impactul să conteze cu adevărat. Născut pe 25 mai 1959 și trecut printr-o căsnicie în urma căreia a rezultat un copil, Vladimir Franz i-a cucerit, în primul rând, pe tineri, cei mai în vârstă considerândul ciudat prin prisma tatuajelor pe care le are. Nu își mai amintește când și l-a făcut pe primul și nici ce a reprezentat, însă vede tatuajele ca pe o artă, una care adaugă valoare celui care le poartă.
„Tatuajele sunt mica mea grădină privată. Nu sunt un handicap, ele adaugă valoare.”, declara Vladimir Franz pentru publicațiile internaționale la acea vreme.
Cel mai probabil, faptul că venea din rândul oamenilor, fără pic de experiență politică, ci având doar determinarea de a reda cehilor țara, o responsabilitate pe deplin asumată în timpul campaniei electorale, i-a convins pe cetățeni că merită votul lor de încredere. Și-a fundamentat discursul pe ideea de toleranță, iar acest fapt l-a clasat pe un onorant loc trei la finalul scrutinului. Ulterior, a fost desemnat ministru adjunct al Ministerului Culturii. Odată ajuns acolo, în politică, și-a dat seama că nu e tocmai locul căruia ar vrea să aparțină. A renunțat, declarând că a fost oarecum prins într-o lume în care nu se petrece nimic din ceea ce se vede în exterior.
sursa foto: www.lidovky.cz
„Politica este o lume în care nu prea se ține cont de cuvântul dat. Ori pentru mine, omul care-și respectă termenele asumate, nu e ok. Sunt un om de cuvânt, care face tot posibilul să realizeze ceea ce a promis. Iar politica e un domeniu în care nu prea poți face asta.De-abia după ce am ieșit din politică am început să apreciez lucruri l care nu m-aș fi gândit până atunci. Am simțit deodată ca și cum aș fi ieșit dintr-o cisternă pe o pajiște înflorită. În politică se lucrează cu energii negative, ceea ce nu e deloc pentru mine, mă distrug. Probabil, unii s-au născut pentru un așa mediu și o fac cu pasiune.”, mărturisea Vladimir Franz pentru https://www.lifestyle.luxusni-bydleni-praha.com , după retragerea din viața politică.
Vladimir Franz a lansat recent „My Homeland”, cartea în care nu se regăsesc doar pasaje din rândurile pe care cu conștiinciozitate le trimitea săptămânal unei publicații, ci se vorbește și despre legăturile interioare, speciale, pe care un om le construiește cu țara sa. Nu o numește „Cehia” pentru că-i sună mai frumos „Bohemia”, însă tot despre acel loc numit „acasă” e vorba, locul căruia aparține pe deplin. Totuși, de ar fi să aleagă o altă țară cu care ar putea rezona, aceea ar fi Spania. Doar pentru că iubește clima de acolo și soarele. America nu i-a plăcut, însă a îndrăgit Mexicul. Rămâne un personaj, copilul care se visa președinte sau făurător de temple, omul care n-ar schimba nimic din ceea ce a făcut până acum, artistul pe care-l inspiră orice-l înconjoară și care alege oricând Opera în schimbul altui gen de manifestare a muzicii.
sursa foto imagine reprezentativă: www.telegraph.uk.co