Prin acțiunile pe care le desfășoară de aproape două decenii, Fundația culturală “Remember Enescu” (înființată de prof. Mihaela și Adrian Tomescu și actualmente avându-l ca Președinte pe violonistul Alexandru Tomescu) a vizat permanent perpetuarea memoriei celui mai important compozitor român al tuturor timpurilor, cunoașterea creației sale de către tinerii interpreți și organizarea de evenimente care să pună în legătură aceste două aspecte ale activității noastre (Concursul Internațional de Vioară “Remember Enescu”, stagiunea itinerantă de concerte ș.a.m.d.). După două ediții în care membri ai Fundației noastre au cântat pe scene și în spații importante pentru traseul artistic și biografic al lui George Enescu în regiunea Banatului și în București, între 22 și 24 iunie 2018, Fundația Culturală “Remember Enescu” va porni Pe urmele lui George Enescu la Iași, oraș cu o semnificație specială în viața compozitorului.

Proiectul constă într-o serie de trei recitaluri susținute de 15 dintre cei mai valoroși membri şi invitati ai Fundației noastre, laureați la competiții naționale și internaționale, cu un program alcătuit din lucrări compuse de Enescu sau care au făcut parte din repertoriul său violonistic. Recitalurile vor avea loc la Sala Eduard Caudella din cadrul Universității „George Enescu” din Iași (titulatură acceptată de compozitor, care a primit și funcția onorifică de rector pe viață al instituției), Muzeul Unirii și Muzeul Mihail Sadoveanu, care în anii Primului Război Mondial, cu ocazia retragerii familiei regale și a Guvernului la Iași, în noiembrie 1916, a fost închiriată de Maria Cantacuzino, soția maestrului. Recitalurile vor fi comentate de prof. Mihaela Tomescu si de muzicologul Monica Isacescu – redactor la Radio Romania Muzical, prezentările urmând a avea atât o latură educativ-muzicală (prin informațiile despre lucrările din program), cât și istorică și de popularizare a activității lui George Enescu, conform Comunicatului de Presă.

Cât de vii sunt urmele lui Enescu în mentalul colectiv, după opinia pianistului și profesorului Andrei Enoiu (lect.univ.dr.Universitatea Națională de Arte George Enescu și organizator al evenimentelor, Director Artistic al Fundației Culturale „Remember Enescu” – zona Moldova)?

„Artistul George Enescu se alătura personalităților marcante ale societății, ce au sprijinit necontenit viața artistică românească, prin implicarea necondiționată în cristalizarea instituțiilor artistice”, ne declară Andrei Enoiu.

Vă așteptăm Pe urmele lui George Enescu!

 

sursa foto: ziarul Lumina/ Wikipedia

Author