Toți adolescenții își doresc să fie acceptați, să facă parte dintr-un grup social, să fie considerați cool de către ceilalți. De aceea, se formează un alter-ego – o mască- în spatele căreia se ascund, încercând să pară cât mai interesanți, mai atrăgatori, reducând totodată posibilitatea de a fi vulnerabili în fața celorlalți. Am observat că iubirea propriei persoane apare, mai ales în cazul nostru, ca rezultat al aprecierilor primite, deși iubirea sinelui cu adevărat apare în momentul acceptării imperfecțiunilor care, în fond, ne disting unii de ceilalți. Nu lăsa niciodată ca opinia altcuiva să afecteze opinia ta despre tine!
Totuși, aceste defecte nu apar până la contactul cu rețelele de socializare. Societatea impune un standard, astfel încât frumosul, concept care stă în viziunea propriei persoane, se dizolvă treptat, fiind înlocuit de niște șabloane, pe care noi, tinerii naivi, încercăm să le îndeplinim. Motivul este simplu: popularizarea ideii că un anumit aspect fizic garantează popularitatea, abundența, integrarea, iar odată cu acestea- fericirea. Există un raport între popularitate și a fi cool, de aceea, mulți își doresc să devină cât mai cunoscuți de către cei din grupa lor de vârstă și, pentru a atinge această pozitie socială, unii fac lucruri neconvenționale, ieșite din caracter, doar pentru a impresiona sau a uimi, anumite acțiuni sau gesturi devenind mai devreme sau mai târziu chiar regretabile.
Aspirația de a deveni popular nu ar trebui sa implice deteriorarea personalității și transformarea în persoane noi, fără legatură cu esența persoanei, ci ar trebui să ne motiveze să devenim cea mai bună variantă a noastră. Totuși… din moment ce ești popular, opiniile celorlalți nu ar trebui să mai conteze, nu? De fapt, contrar acestei idei, contează și afectează mai intens, întrucât indivizii din această categorie resimt ceea ce se numește „peer presure” pentru a-și păstra reputația, de a avea un anumit comportament și de a avea o anumită prestanță. Întrucât sunt cunoscuți de mulți, stârnesc foarte ușor bârfele care sunt aceptate ca fiind adevărate de către majoritate, distrugând reputația unei persoane, punând-o în situații negative, în final, afectându-i viața în mod negativ. Așadar, popularitea cuiva nu ar trebui să conteze (fie că vorbim de cei nepopulari, fie în legătură cu formarea preconcepțiilor asupra anumitor persoane, fondate în mod superficial din cauza grupului din care fac parte).
Am învățat pe parcursul timpului că cel mai important lucru, când vine vorba de prieteni, e să avem măcar un prieten apropiat, căruia să te poți deschide, în care să ai încredere și care să te sprijine. Aș vrea să închei cu propria-mi opinie despre ceea ce înseamnă să fii cool: să fii cool înseamnă să te cunoști, să te accepți și să te valorifici. Să ai idealuri și vise. Să fii diferit, rebel, dar și uman, și moral. Să nu judeci fără context și să încerci să-i înțelegi pe cei din jur. Mereu mi s-a părut că oamenii inteligenți sunt cool, întrucât acestea au un simț al umorului fin și știu cum să poarte o conversație interesantă. Să fii cool înseamnă să greșești, să îți asumi, iar apoi să înveți. Să ai un hobby sau pasiune la care ții. Să îți susții ideile până la capăt, indiferent de opiniile celorlalți. Să evoluezi. Să ai încredere în tine. Să te respecți și să te iubești!