Șansa la viață a Rodianei Fumu, adolescenta din Iași diagnosticată cu cancer, putem fi noi toți!

Șansa la viață a Rodianei Fumu, adolescenta din Iași diagnosticată cu cancer, putem fi noi toți!

Cât costă o viață? 210 000 euro în cazul Rodianei Fumu…

Sunt câteva zile de când au început mai multe campanii de strângere de fonduri pentru a o ajuta pe Rodiana Fumu, adolescenta din Iași, elevă a Lic. „Dimitrie Cantemir”, care, la numai 16 ani, vârsta la care singura ei grijă ar trebui să viseze cât mai mult, e nevoită să cunoască durerea și să lupte pentru ceea ce Dumnezeu și mama sa i-au dat: viața. Cei care mă cunosc știu că empatizez cu anumite cazuri și că ajut cum pot, departe de ochii lumii sau laude. Simt că faptele bune trebuie făcute cu și pentru suflet, nu să fie strigate în gura mare. Însă, după o discuție purtată cu un prieten de-al meu, unul dintre medicii care s-au ocupat de Rodiana Fumu la Spitalul „Sf. Maria” din Iași până să ajungă la clinica din Viena, mi-am dat seama că uneori nu e de ajuns să faci doar tu o faptă bună, ci poți da o mână de ajutor să-i convingi și pe alții să ajute. Vorbea aproape cu lacrimi în ochi despre cea căreia i-a promis că va face tot ce poate pentru ea, pentru ca ea să fie bine. Exprima o gingășie, un entuziasm care nu demasca sub nicio formă cruntul diagnostic, își amintește el. Mi-a mai spus câte ceva despre Rodiana, despre cățelul alb de la picioarele ei care aproape că o veghează, despre liniștea din Dancu, cartier în care locuiește.Ba mai mult, e un copil tare implicat în diferite activiăți- face muzică și e voluntar al mai multor festivaluri ieșene. Mai toți întreabă de șanse, însă când e vorba de viață, forța divină e mai puternică decât noi toți la un loc. Singura noastră putere e să luptăm, să nu abandonăm.

M-a convins și mi-am promis mie, lui și ei, că mă voi implica mai mult decât o pot face doar de una singură. Am început deja cu telefoane, contacte etc… ce vreau de fapt să le transmit tuturor celor care chiar o pot ajuta. Puțin cu puțin putem reuși să strângem suma de care e nevoie (mult mai mare decât estimarea inițială), însă lupta cu viața nu așteaptă. Rodiana are nevoie de acele doze de citostatice cât mai urgent. Clinica din Viena a acceptat eșalonarea banilor necesari pentru tratament, însă noi trebuie să ne mișcăm repede. În Iași există mulți oameni nu doar cu suflet mare, ci și cu o putere financiară peste medie. Pentru mulți dintre cunoșcuții mei, 100 de euro, de exemplu, înseamnă o sticlă de vodkă în cluburile din Iași într-o seară sau o pereche de pantofi, în cazul meu și al multor alte doamne. Pentru Rodiana, 100 euro înseamnă că e mai aproape de viață. Da, putem dona de la 2 euro în sus, dar dacă putem dona mai mult, de ce să nu o facem? Vorbim de nevoia de aproape 200 000 euro (potrivit familiei, în baza calculului făcut de medicii austrieci), sumă extrem de mare pentru oricare dintre noi. Însă cu mobilizare deplină, cu dărnicie mai mică sau mai mare, se poate!

Mi-amintesc că după dezastrul Colectiv, clubul Skin a donat încasările dintr-un weekend în contul deschis pentru supraviețuitori. Ar putea fi un exemplu pentru alții… nu zic să donați toate încasările, dar donați mai mult decât o fac și cei care nu au aceleași posibilități. Cazuri sociale sunt multe, din păcate. Nu știu dacă le-am putea ierarhiza, dar hai să facem bine… personal, n-aș vrea să știu ce e în sufletul ei și al familiei. Am facut cunoștință cu suferința suficient în luna decembrie, încât refuz chiar să-mi imaginez doar. Cam atât am avut eu de spus.

Mai jos, atașez linkul unde putem găsi povestea Rodianei, spusă de mama ei: https://oameni.sprijina.ro/cauze/sprijin-pentru-andreea-rodiana. Pe scurt, prin cuvintele mamei: „acum o lună, am ajuns la spital pentru ceea ce părea o simplă durere la picior. Chiar și atunci când doctorii au cerut efectuarea unui RMN, am gândit că este doar o procedură, o măsură suplimentară pentru a ne asigura că totul este în regulă. Cum ne-am fi putut imagina altfel? Cum ne-am fi putut gândi măcar o clipă că fata noastră, de doar 17 ani, ar putea fi altfel decât sănătoasă, cu un viitor îndelungat în viață? Realitatea a fost izbitor de șocantă. Ne-am trezit cu toții puși în fața unui diagnostic cumplit: Sarcom, un tip de cancer o pe cât de greu de spus cu voce tare, pe atât de greu de înțeles. Greu de înțeles, greu de acceptat că i s-ar putea întâmpla ei, la doar 17 ani, în momentul în care se bucura cel mai mult de viață. În ciuda diagnosticului sumbru, a ridicărilor resemnate din umeri din partea doctorilor, a căutărilor care nu păreau să ducă nicăieri, nu am încetat nicio clipă să o vedem alături de noi, cu același viitor lung pe care orice părinte îl dorește pentru copilul său.”.

Rdiana Fumu urmează tratamentul la Clinica Wiener Privatklinik din Viena, însă costul acestuia e mai mare de 70 000 euro, estimat inițial.

Cele două conturi în care se pot face donații:

RO66BTRLRONCRT0359194901 – cont RON
RO16BTRLEURCRT0359194901 – cont EURO
Titular cont Fumu Carmen Maria

Donații se pot face și prin SMS, în valoare de 10 euro cu textul ‘sprijina 967 numele tau’ (ex: Sprijina 967 Ion Popescu) la 7560 (Orange) sau 7410 (Vodafone).

2 euro pot fi donați prin SMS la numărul 8828, cu textul ”Rodiana”.

Disponibilă pentru donații e și platforma: https://oameni.sprijina.ro/cauze/sprijin-pentru-andreea-rodiana

Update 1 martie (sursa- grupul Esti din Iasi dacă…): „Andreea este momentan slăbită, dar mai bine, a făcut 2 ședințe de chimioterapie, cu mici complicații după, dar care s-au mai ameliorat. Pe data de 6 martie va face o operație de implant port-a-cath prin care va continua chimioterapia. Începând de a doua zi, pe 7 martie va începe iar un tratament mai agresiv de cinci zile consecutiv de chimioterapie. Abia după aceste 5 ședințe vom afla de la profesor exact planul de tratament cu celelalte ședințe și ce va mai urma după tratamentul șoc de 12 ședințe. Va mai trebui radiotetapie și imunoterapie după care, în funcție de evoluție, va urma și o operație de extirpare a tumorii.”

Update 2- sursa: pagina de facebook Simigeria Petru: Părinții transmit un nou mesaj celor care le suntîn contnuare alături:  ”Este greu de exprimat în cuvinte durerea noastră, a părinților, dar vrem să ne arătăm recunoștința față de voi toți, oameni cu suflet mare care v-ați implicat în campaniile de strângere de fonduri pentru fiica noastră și care ați donat pentru ea. Dumnezeu ne-a dat pe pământ o singură viață și nu cred că vom reuși vreodată să avem timpul de partea noastră pentru a mulțumi fiecăruia dintre voi. Datorită vouă, tuturor, fiica noastră a primit o nouă speranță la viață și va putea continua acest lung și greu tratament, cu tot ceea ce implică el (chimioterapie, pentru început, urmată de radioterapie, imunoterapie și alte intervenții chirurgicale care vor urma în funcție de evoluția bolii).

Cineva apropiat sufletului nostru ne-a spus ceva ce nu vom uita niciodată: ”Copiii nu sunt ai noștri, sunt ai lui Dumnezeu și noi îi avem doar în grijă! Și Dumnezeu iubește copiii! Dumnezeu o iubește pe Andreea Rodiana și ea va fi bine!” Noi am primit o lecție de viață pe care o vom accepta și o vom împărtăși tuturor. O lecție de viață pe care ne-au dat-o copiii noștri, cei care s-au implicat și au fost sensibilizați de suferința Andreei, cei care ne-au dat o lecție nouă prin puritatea gândirii lor. Dumnezeu lucrează prin ei. Dumnezeu lucrează prin oameni. Voi toți cei care ne-ați ajutat sunteți speranța Andreei.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au donat pentru cauza ei, oferindu-i o șansă la viață. Mulțumim și ne înclinăm în fața dumneavoastră, a tuturor.
Astăzi, când încercăm să scriem aceste rânduri, după multe încercări eșuate, vă spunem că Andreea se simte mai bine după primele ședințe de chimioterapie și la îndrumările profesorului care se ocupă de cazul ei, profesor doctor W Koestler am venit 3 zile acasă să își încarce puterile necesare și vitale pentru următoarele 5 ședințe consecutive de chimioterapie ce vor urma, plus o operație de port-a-cath, care vor începe cu data de 6 martie.

Cu susținerea voastră, a tuturor, ea va reuși să treacă peste șocul celor 5 zile de tratament și ne vom ruga Domnului să îi dea puterea de a continua lupta. Voi sunteți șansa ei! Mulțumim!”