Despre Maria…

Maria s-a născut într-o familie modestă, fiind cel de-al 4-lea copil, însă această situaţie nu a împiedicat-o pe mama ei să muncească şi să încerce să le ofere un trai decent şi, mai ales, să fie alături de ei.

În anul 2013, Maria a fost înscrisă în programele gratuite oferite de către Fundația Solidaritate și Speranță din Iași, prin Centrul de zi pentru copii ”Sfânta Marina”.

Fundația lucrează fără întrerupere din anul 2006, cu acreditare încă din anul 2007, potrivit deciziei nr. 227/24.08.2007 din Nr. Anexa la Certificatul de acreditare din seria A 0006419 din 12.06.2009, venint în sprijinul a peste 250 de copii aflați în situații de risc.

Coordonatorul Centrului este Lucian Isaicu, de profesie Asistent Social.

 

Aici a și început povestea eroinei noastre…

“Când am cunoscut-o pe Maria, în 2013, era o fetiţă timidă şi de multe ori plângea după mama ei când era lasată la Centru. După o perioadă de acomodare a legat prietenii cu ceilalţi copii, cu angajaţii şi cu voluntarii… A început să-i placă aici, să participe la diverse activităţi instructiv-educative, educaţionale non-formale, de informare și terapeutice de recuperare-reabilitare/ocupaționale şi sprijin pentru orientare şcolară, recreative şi de socializare, cu tematică culturală şi de cunoaştere, ludice şi de petrecere a timpului liber, discuții și cercuri tematice, activități administrative și de artă culinară, activităţi pentru dezvoltarea bunelor maniere, educaţie pentru sănătate etc. Maria mergea pe drumul cel bun… În ciuda greutăţilor prin care au trecut părinţii ei, Maria a continuat să înveţe, să obţină rezultate bune la şcoală, să fie îndrăgită de către noi şi să aibă o conduită pozitivă şi demnă pentru vârsta şi situaţia ei…” a spus Lucian Isaicu, coordonatorul Centrului.

 De la o formare şi dezvoltare normală la fapte bune…

Povestea a început în anul 2016, într-o zi de 3 noiembrie când,  Maria-Cristina şi Ana-Maria au găsit un portofel pe stradă cu diverse documente în el şi l-au adus la Centru, predându-l domnului Lucian, coordonatorul centrului. Acesta a căutat aparţinătoarea pe reţelele de socializare, astfel găsind-o. Aceasta era o studentă căreia i s-a sustras portofelul într-un mijloc de transport în comun şi ulterior aruncat pe stradă. Aceasta le-a felicitat pe micuţe şi le-a răsplătit cu dulciuri.

Dar povestea se repetă… De această dată, Maria este actorul principal. În data de 4 februarie 2017, Maria a găsit alt portofel pe stradă. Micuța Maria a dat iarăși dovadă de corectitudine, oferindu-l domnului Lucian pentru a-i găsi aparţinătoarea. Şi de această dată, acesta a căutat pe reţelele de socializare, aparţinătoarea însă a ţinut să o felicite public şi l-a făcut pe domnl Lucian să fie mândru de fapta Mariei, postând următorul mesaj:

„Astăzi, o fetiţă de numai 10 anişori a găsit acest portofel în Iaşi, zona Hala Centrală… Deşi este un copil cu multe lipsuri de ordin material şi provine dintr-o familie fără prea multe posibilităţi şi aflată în diverse situaţii de risc (de aceea şi frecventează programele gratuite oferite de către Centrul de zi pentru copii Sfânta Marina), găsind acest portofel, mi l-a adus ca să-i găsim proprietarul… (menţionez că, acum câteva luni a mai găsit unul în Tg. Cucului). În afară de faptul că sigur proprietara îl va găsi la noi nu pot decât să mă înclin în faţa acestui copil care, pentru mine, nu înseamnă decât că viitorul generaţiilor în această ţară nu se bazează nici pe hoţii, nici pe lipsa de educaţie, nici pe premisa „în ţara asta nimic nu mai meerge!”. Gestul ei merită toată aprecierea noastră! Gestul ei poate fi un exemplu pentru mulţi dintre noi! Gestul ei nu poate fi decât SPERANŢA că, încet- încet, lucrurile par să meargă şi în direcţii bune! Felicitări, Maria şi rog aparţinătoarea să mă contateze pentru a intra în posesia portofelului şi a tot ce conţine el!”, scria Lucian Isaicu, Coordonatorul Centrului de zi pentru copii Sfânta Marina Iaşi (Sursa: Facebook, Grupul Eşti din Iaşi dacă…)

Şi cum o asemenea faptă bună şi demnă de apreciat, nu putea rămâne nerăsplătită, domnul Lucian Isaicu împreună cu alte persoane au demarat campanii prin care să fie răsplătită şi să-i îndeplinească dorinţele Mariei…

În urma acestor campanii, nu doar că fapta Mariei a fost răsplătită prin împlinirea dorințelor sale (fotografie atașată), ci a avut și ocazia de a intra în direct la mai multe televiziuni, astfel fiind aproape de cele mai mediatizate vedete.

Despre activitățile Fundației, informații suplimentare găsim pe: http://www.fundatiasolidaritatesisperanta.ro/

 

*fotografiile sunt din arhiva personală a dlui Lucian Isaicu

 

 

 

 

 

 

Author