Lansarea revistei InSociety a adus sub același acoperiș câteva zeci de persoane care fac lucruri notabile pentru comunitatea ieșeana. Printre persoanele prezente s-a aflat și Florina Vîrnă. Sensul vieții ei este să aducă un zâmbet oamenilor, să inspire și să fie inspirată de ce-i în jurul ei…

Personal, am avut ocazia să o cunosc și într-un alt cadru. Mi-a vorbit în urmă cu câteva luni de zile despre această campanie de donare de sânge de care vorbim astăzi, în cadrul emisiunii „Oamenii ai locului”.

„Donează sânge, din inimă. Dă o șansă la viață!” este numele campaniei inițiate de tânăra <medicinistă> și susținută de mulți oameni ce locuiesc in orașul situat pe șapte coline.

Acum, este rândul nostru să susținem proiectul nominalizat la Gala Tineretului din România.

Like aici: https://www.galatineretului.ro/membru/doneaza-sange-din-inima-da-o-sansa-la-viata/

„Donează sânge, din inimă. Dă o șansă la viață!” este o campanie de conștientizare a necesității de a dona sânge, întrucât doar 1,7% din români donează sânge anual, de zece ori mai puțin decât danezii, de exemplu. Nevoile din spitale depășesc cu mult rezervele din centrele de transfuzie, 1 din 3 pacienți riscând astfel să nu primească sângele necesar. Și, în orice clipă, chiar noi putem avea nevoie urgentă de transfuzie sanguine sau cineva drag nouă.

Vă introduc într-o poveste cu oameni inimoși și responsabili.

„Totul a început în ianuarie 2017, atunci când o prietenă mi-a cerut ajutorul, știind că sunt studentă medicinistă. Mesajul ei mi-a intrat adânc în inimă și m-a făcut să simt o responsabilitate enormă. Primul gând a fost să creez un material video în care să invit toți prietenii de pe Facebook să doneze sânge pentru prietena mea. Pentru că asta mă rugase în mesajul ei. Avea nevoie urgentă de transfuzie de sânge. Am fost surprinsă să primesc ajutor de la oameni pe care nici nu îi cunoșteam. Dar surpriza a venit din partea unor tinere studente în Iași. Mi-au propus să derulăm o campanie prin care să sensibilizăm populația și să o educăm să doneze sânge constant. Așa a luat naștere campania „Donează sânge, din inimă. Dă o șansă la viață!”. O campanie de conștientizare a necesității de a dona sânge, întrucât doar 1,7% din români donează sânge anual, de zece ori mai puțin decât danezii, de exemplu. Nevoile din spitale depășesc cu mult rezervele din centrele de transfuzie, 1 din 3 pacienți riscând astfel să nu primească sângele necesar. Și, în orice clipă, chiar noi putem avea nevoie urgentă de transfuzie sanguină. Sau cineva drag nouă. În această situație ce-am face?

Campania s-a bucurat de un succes imediat, alăturându-se din ce în ce mai mulți studenți de la facultățile din Iași. Acesta era, de fapt, obiectivul nostru – să adunăm cât mai mulți studenți care să dea de știre în grupurile lor că pot dărui ceva semenilor, că pot fi generoși. Unii dintre ei au contribuit prin a dona sânge, salvând fiecare câte trei vieți, dar majoritatea s-au implicat în demersul de informare în rândul oamenilor. Am demarat în acest sens campanii de informare pe platformele de socializare, dar am și discutat direct cu mulți ieșeni. Am plecat la drum pentru o perioadă de 3 luni (februarie-iunie) întrucât doream să realizăm educația oamenilor în primul rând, dar să lucrăm și la un plan de fidelizare a donatorilor. Doream să îi transformăm în donatori pe viață. Spre bucuria noastră, am convins mulți oameni care erau la prima donare că este pentru beneficiul sănătății lor să doneze constant, dar bucuria pe care au simțit-o că au salvat trei vieți a fost suficientă pentru a-i convinge să se reîntoarcă periodic. La finalul campaniei am cules roadele implicării celor 50 de voluntari. În cele trei luni de muncă perseverentă am adus zâmbetul pe chipurile a peste 5000 de semeni. Acest zâmbet se observa și pe chipurile voluntarilor care au legat prietenii dar au trăit și experiențe ce reprezintă cărămizi la formarea lor ca adulți de valoare. Ei sunt oamenii de mâine a căror voce va fi auzită, sunt cei care vor crede că pot face o lume mai bună.

Pentru mine, voluntariatul din cadrul campaniei de donare de sânge a fost un mod de a trăi, a dat sens vieții mele. Pe de o parte am avut plăcerea să ajut oameni care aveau nevoie urgentă de acea picătură de sânge, iar pe de altă parte am avut prilejul să clădesc o familie împreună cu prietenii mei voluntari, alături de care am realizat ulterior și alte campanii de informare. A fost una dintre experiențele formatoare din perioada studenției, care a mai pus o piatră la dezvoltarea mea personală. Nu voi uita niciodată ochii doamnei întâlnite întâmplător pe stradă, care plângea la telefon că nu avea donatori de sânge pentru a fi operată de cancer. Și nu voi uita privirea plină de recunoștință după ce i-am sărit în ajutor. Am rămas apropiate până în ziua de azi. Pentru astfel de experiențe merită să te implici în voluntariat, te înalță spiritual și te ajută să te regăsești pe tine însuți, să dai un sens existenței tale. Așa cum spunea Mircea Eliade – „Sensul vieții tale este să îi dai sens”.

La întrebarea „Ce a însemnat voluntariatul pentru tine?”, una dintre elevele implicate în campanie (am promovat campania și în licee unde am descoperit un entuziasm molipsitor) a spus:

– M-am simțit ca într-o familie. Mi-am găsit prieteni care împărtășesc aceleași valori ca mine. M-am simțit utilă semenilor mei. M-am bucurat că am reușit să îi determin și pe alți colegi să facă voluntariat. Mă simt privilegiată că am descoperit voluntariatul încă din liceu și mi-ar plăcea să coordonez chiar eu o echipă de voluntari.

O studentă ce s-a alăturat campaniei încă de la începutul ei, a povestit cu emoție:

Voluntariatul mi-a arătat o față nouă a oamenilor. Am descoperit o altă lume, cu oameni care ajută necondiționat. Am devenit mai responsabilă, mai atentă la nevoile celor din jur, mai empatică la suferință, mai bună. Consider că toți tinerii ar trebui să îmbrățișeze voluntariatul. Te modelează și îți arată o altă perspectivă asupra vieții.

Voluntariatul înseamnă să oferi din suflet. Dar, înseamnă să și primești. Îți oferă oportunitatea de a cunoaște persoane din diferite medii de la care poți învăța, îți dăruiește prieteni și experiențe trăite cu aceștia, te provoacă să îți dezvolți noi aptitudini, te învață să interacționezi facil cu cei din jur, și cel mai important aspect este că ai posibilitatea să faci o diferență în lume și să ajuți la crearea unei comunități mai bune pentru noi toți.

Care este următorul pas pe care orice tânăr ar trebui să îl facă? Consider că îmbrățișarea voluntariatului este cea mai bună alegere. Imaginați-vă o comunitate în care fiecare persoană ar dărui o oră pe săptămână pentru semenii săi. Cum ar arăta? Cu siguranță am avea o lume mai frumoasă și mai sănătoasă fizic, psihic și sufletește. Un loc mai bun pentru noi toți. Ne dorim o astfel de lume? Cu toții o visăm, iar soluția se află la noi și în noi”, declară Florina Vîrnă.

 

Author