Amator de călătorii sau călător profesionist? Ne va răspunde invitatul meu de azi, unul dintre cei care au o mare dorință de a descoperi toată lumea și care ne îndrumă să nu stăm acasă, ci să mergem după visele noastre dacă vrem ca acestea să se întâmple, el fiind unul dintre oamenii care insuflă frumosul către viață.
Cu siguranță ai visat și tu cu ochii deschiși la un moment dat să vizitezi toată lumea. Mai mult, probabil te-ai întrebat cum unii reușesc să transforme excursiile și vacanțele într-un stil de viață. Tot mai mulți bloggeri și vloggeri publică des și constant poveștile lor de succes care par din filme. Ei bine, află de la Cătălin Burlacu că este posibil atunci când îți dorești cu adevărat! Din slow traveler în power traveler, despre omul care e printre temple, plaje, muzee sau iarbă verde proaspătă, despre evoluția sa și despre toate amintirile create ne povestește astăzi cel care înainte cu doi ani de zile avea maxim două vacanțe pe an cu familia sau gașca din cartier, prietenul meu căruia îi adresez o scurtă descriere, fără niciun factor de subiectivitate… Cătălin vede frumusețea acolo unde alții o consideră inexistentă și o dă mai departe, face share din ea peste tot cu ajutorul unui zâmbet foarte senin. El se bucură de lucrurile mici și le face signifiante pentru sufletul lui. Știe să prețuiască prezentul și zâmbește mult pentru că vede permanent ceva nou. El este cel care a plecat întotdeauna cu un rucsasc cu aspirații și s-a întors mai bogat, mereu mai plin, cu amintiri, prietenii, experiențe și multă energie pe care o împrăștie prin toate locurile unde ajunge. El este un bun pe care mi l-a adus clubul de călătorii din care facem parte ambii și unul dintre oamenii care m-au inspirat și m-au determinat. Între noi fie vorba, ssssttt!, căci el nu știa despre cât de frumos face el în jur. Sau… poate încă nu realizează.
Nu e rău deloc ce am văzut eu la Cătălin. Un stil de viață adoptat pe sufletul și plăcerile lui, fără ca el să fie nevoit să scadă zile din concediu, care simte locul pe unde trece, se bucură de el și îl și face cunoscut celor ce îi urmăresc activitatea. Și nu, nu a apărut lehamitea de a împacheta și despacheta bagaje, dacă vă întrebați, deși are 20 vacanțe la activ în ultimii doi ani. Știți care e răspunsul, cred eu? Descoperă locuri. Locul preferat pentru răsărit, pentru băut cafeaua dimineața, de ieșit la bere. Nu că e fain să te simți acasă peste tot?
Ema Tănase, redactor Insociety: Griji precum nu am bani, timp și energie ne ademenesc pe fiecare dintre noi și ne face să credem că nu oricine poate călători. Poți dezminți asta?
Cătălin Burlacu: Aceste griji sunt, de fapt, frici sub o altă formă. Astăzi, dacă întrebăm o persoană ce ar dori să facă dacă ar avea foarte mulți bani și foarte mult timp, ne va spune că va călători, însă dacă îi spunem că are totul asigurat pentru 3 luni să meargă în America de Sud, apar niște frici: unde va dormi, cum se va descurca acolo, nu știu decât engleza și acolo se vorbește spaniola etc. Sunt omul oportunităților, călătoriilor și al aventurilor. Iubesc să am o destinație necunoscută fără Gps pentru a mă orienta la fața locului, pentru a interacaționa cu localnicii și pentru a mă descurca. Deci, atât timp cât este dorință pentru o destinație anume, totul este realizabil. Aș rezuma în două cuvinte: AMBIȚIE și ACȚIUNE.
Vreau să știți că prietenul meu a vizitat 25 de țări și că la curiozitatea mea legată de numărul de zile în care călătorește pe an, răspunsul lui a fost circa 80 de zile. Nu și-a făcut pănă acum această socoteală, chiar el menționându-mi ca este o frumoasă întrebare. În schimb, declar că semnifică aproximativ un sfert din numărul zilelor unui an, la un calcul simplu. Ce poate fi mai frumos decât să vezi geografia nu din cărți, ci la fața locului, să îți mai iei și toată sursa necesară din fiece vacanță?
Ema Tănase: Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Dar o experiență?
Cătălin Burlacu: Într-adevăr, o imagine face cât 1000 de cuvinte, însă o experiență creează cea mai frumoasă amintire pentru tot restul vieții. Și aici aș putea oferi un exemplu foarte plăcut. În 2009 am accesat programul work&travel SUA și zburam pentru prima dată în Chicago. Fiind cu un prieten foarte bun, la un moment dat ne uitam pe geam. Eram deasupra Groenlandei și am văzut doar gheață și zăpadă. În jurul motoarelor- doar gheață. Viteza de deplasare, altitudinea erau mult mai scăzute față de când adormisem și ne-am speriat foarte tare ca apoi să ne spunem o rugăciune și să ne punem păturile pe cap și am adormit la loc. Când am aterizat în Chicago, ne-am distrat copios însă atunci am fost puțin speriați. Această experiență o voi reține toată viața. Nicio imagine nu va putea reda ce am trăit atunci.
Cătălin este unul dintre oamenii în măsură să împărtășească cu noi gânduri, experiențe, datorită faptului că el călătorește foarte mult. De aceea, mi-am spus că fiecare loc sau oraș are mai multe embleme sau măcar una, asta știm cu toții. Însă și banalitățile sunt prețioase pe lângă toate acestea? „Cum își pun amprenta pe el?”, a fost de ce-ul meu. Am avut parte de câteva sugestii din partea lui. Redau în scris acum afirmațiile sale de atunci de când am povestit față în față, dar am să îmi permit, în același timp, să fac o pauza din scris, să fac un exercițiu de imaginație, să ajung cu gândul în locurile acelea frumoase enumerate de dragul meu prieten și cum spune chiar el.
„Fiecare locație din lume are atracțiile sale de la cele mai apreciate, precum Rio de Janeiro, Statuia lui Iisus Hristos și plaja Copacabana. Fiind două dintre cele mai importante obiective turistice din Rio, însă acolo poți vizita Pao de Acucar după o călătorie de 30 de minute cu telecabina, locul de unde poți admira un apus de soare spectaculos, servi masa sau să-ți faci poze cu maimuțele. Până la a merge și vizita zone mai puțin dezvoltate economic numite favelas. Toate aceste obiective oferă diferite embleme ale orașului, totul depinde de ceea ce vrei să vizitezi și ce imagine dorești să îți formezi despre RIO.”, spune Cătălin Burlacu.
Eu aleg să rămân cu ochii închiși deoarece Cătălin ne-a mai dat câteva recomandări de locuri superbe: Colibița, Româia, Key West, Florida și Iguazu Falls, Brazilia. Cine ridică mâna sus și ma însoțește în călătoria imaginară? Pe mine m-a convins că nu am văzut suficiente până la vârsta mea, chiar deloc, aș putea zice, și mai ales acum, când ne dă din casă spunându-ne că „până acum doi ani călătoream pe cont propriu și prin agențiile de turism, însă de când sunt membru în cel mai mare club de călătorii, având anumite garanții de preț, asistență 24/24 la nivel global, călătoresc doar prin intermediul clubului. Chiar am făcut 20 de vacanțe în 27 de luni.”
Eu am ales alături de el și prin intermediului clubului să nu îmi mai fac griji de bani, timp și gașcă. Tu ce alegi? Eu vreau să îmi scriu o poveste la fel de frumoasă ca a lui și să fiu o parte din tot ceea ce voi culege din drumul meu. În el s- au sădit multe sentimente frumoase, experiențe, și-a format amintiri, memorii și a venit din fiecare vacanță mai bogat. Tu, cititorule, ce alegi pentru sufletul tău?
Ema Tănase: Călătoriile în doi sunt mai de apreciat sau cele cu o gașcă nebun de frumoasă?
Cătălin Burlacu: Ambele moduri sunt plăcute, însă din punctul meu de vedere, trebuie îmbinate. Sunt destinații unde mergi cu partenera/partenerul și destinații unde neapărat trebuie să fii cu o gașcă de prieteni de acasă sau internaționali.
Ema Tănase: Care este cea mai plăcută amintire a ta dintr-o vacanță?
Cătălin Burlacu: Cea mai plăcută amintire dintr-o vacanță este din 2012, când am fost 3 săptămâni într-un road trip în California, Nevada și Hawaii. Faptul că nicio seară nu am avut cazarea asigurată, ci doar ne organizam când se înnopta. Acest sentiment de libertate este foarte plăcut, fără a fi condiționat că trebuie să ajungi în destinația X, chiar dacă nu ai terminat de văzut toate locurile din destinația Y. Și, în același timp, îți oferă și o adrenalină că nu ai totul organizat, nu știi unde dormi.
Ema Tănase: Eu sunt adepta adrenalinei, dar am și temere de apă, în același timp. Ești adeptul scufundărilor, mai ales că a venit anotimpul călduros care ne îndeamnă să stăm numai în apă?
Cătălin Burlacu: IUBESC ADRENALINA! Sunt adeptul scufundărilor, surfului, saltului cu parașuta și orice alte activități sportive în aer liber ce-ți oferă adrenalină. Consider că toți oamenii ar trebui să facă măcar o dată în viață o încercare, având în vedere că nu suntem nemuritori și la finalul vieții le vom avea pentru ce nu am făcut.
Mare adevăr grăiești, Cătălin! Și îmi tot repet: Da, nu suntem nemuritori! de aceea vreau să îl urmez pe prietenul meu că ceea face, face bine și din suflet pentru suflet, pentru el și pentru inima lui, pentru a-i râde inima de bucurie. Ne-a dat sugestii, ce mai așteptăm? Decolăm?
Amator de călătorii sau călător profesionist? Voi ce spuneți după câte ați auzit aici, azi? Cum s-ar caracteriza Cătălin, prin propriile vorbe? „Călător de profesie de când am început să îmbin călătoritul cu realizarea venitului din aceasta activitate. Nimic nu poate fi mai plăcut decât să mergi să călătorești, să povestești cu prietenii cum o făceam și până acum, să fii recompensat pentru asta pentru a merge și în alte vacanțe. Arăt și altor prieteni cum pot călători mai inteligent”, spune el.
Drum bun și ție, dragă călătorule, către orice destinație alegi sau vei alege să pornești! Dar, nu în ultimul rând, cu o îndrumare din partea celui care ne-a împărtășit mai sus câteva dintre întâmplările frumoase de care a avut parte. „Merită vizitată România din colț în colț. România este o țară fenomenal de frumoasă, făcând abstracție de infrastructură. Recomand din țara noastră cu maximă căldură două locații care încă nu sunt atât de comerciale și unde te poți relaxa, privi un colț de rai și de a te deconecta daca asta îți dorești: Colibița și Păltiniș! Putem atrage foarte mulți turiști printr-o promovare online corespunzătoare în funcție de ce doresc: Delta Dunării, Marea Neagră, munte etc.”
Distracție, libertate și împlinire promovează Cătălin, căruia îi mulțumesc personal pentru inspirație. Arată perseverență, determinare, voință. Ce poate fi mai frumos ca în viață să poți face cu iubire doar ceea ce dorești? El a ales pentru sufletul lui pentru că s-a ghidat în drumul său după 3 C: Changes, Choices, Chances. Orice inimă are o poveste. A lui se scrie atât de frumos!
sursa foto: arhiva personala Cătălin Burlacu