După prima ediție din luna iunie, festivalul „Getodava” debutează astăzi, de la ora 20, cu o paradă a torțelor a membrilor asociațiilor moldavo-italiene „Geto- dacii din Moldova” și „Terra Taurina” care va avea loc pe traseul pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt și piața Palatului Culturii. În weekend, cei care vor merge la Cucuteni, lângă Muzeul de sit arheologic, vor putea participa la diverse ateliere de curcuri de gherghef sau țesut, olărit, dar și la antrenamente de tir cu arcul sau fierărie. Nu vor lipsi demonstrațiile luptelor din acea perioadă, dar nici cele de dans specific timpurilor antice.

Mai multe specificații au făcut chiar organizatorii, pe pagina lor de Facebook:

„Vom avea 8 asociații de reconstituire istorică (7 din România și una din Italia)…peste 100 de daci și romani, două tabere militare, multe corturi, etc. Vom avea ateliere meșteșugărești interactive pentru copii, spectacole cu dansuri, teatru, demonstrații militare, lupte de gladiatori, bătălii între daci și romani, ritualuri, foc de tabără. Vom avea transport din Iași (parcare Carrefor, fost Billa) spre Cucuteni, atât sâmbătă cât și duminică, asigurat de microbuzele de la firma Filatur. Vom avea agenți comerciali care vor asigura apa, sucuri, băuturi alcoolice, mâncare preparată la ceaun, grătare, hamburgeri, înghețată, wafe, popcorn, porumb fiert, etc. Vom avea (ca și la prima ediție) pentru copii și o trambulină bungee. Vom avea din nou echipajul de la Ambulanța Dacomed, care vor face cursuri de prim ajutor pentru copii și adulți și vor fi pregătiți să ne ajute la nevoie. Sună bine? Dacă da, vă așteptăm atat la parada cu torțe cat și la Festivalul Getodava de lângă Muzeul Cucuteni din Comuna Cucuteni Jud. Iași.”, au scris aceștia pe Facebook.

Potrivit www.ziaruldeiasi.ro, „cea de-a doua ediţie a festivalului va începe pe 10 august, de la ora 12.00, în primele ore de la deschidere participanţii având ocazia să viziteze standurile meşteşugarilor şi să participe la diferite ateliere. Deschiderea oficială va avea loc de la ora 17.00, cu această ocazie urmând să se desfăşoare parada şi prezentarea asociaţiilor de reconstituire istorică, prezentarea de echipamente militare şi civile ale asociaţiilor de geto-daci, cât şi a celor de romani, urmând ca până la ora 20.00 se poată fi urmărite o serie de spectacole de dansuri antice, demonstraţii militare sau gastronomice. Seara, de la ora 20.00, va avea loc reconstituirea bătăliilor regelui Burebista împotriva celţilor şi bastarnilor, va fi prezentat ritualul de alianţă, dar şi bătălia triburilor aliate împotriva generalului Caius Hybrida şi a legiunilor romane şi momentul morţii lui Burebista. De la ora 21.00 va fi aprins „Rugul lui Zalmoxes”.”

sursa foto: pagina de facebook Festivalul Getodava

Author