În seara zilei de 8 mai, în cadrul celei de-a XXV-a  ediții a Galei Premiilor UNITER, Teatrului Național Iași i-au fost decernate două premii importante.

Din partea Senatului UNITER, maestrului Dionisie Vitcu i-a fost decernat „Premiul pentru întreaga activitate”, în aplauzele calde ale oamenilor de teatru prezenți în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.  

Teodor Corban, în laudatio: „Domnule Dionisie Vitcu, am să vă fac azi o mărturisire: mi-ați schimbat destinul la un moment dat, în viață. Din copilul care culegea ghinde de sub stejarul lui Berthelot din curtea Teatrului, ați făcut un discipol. Astăzi sunt actor și datorită dumneavoastră. Și pentru toate astea, vă mulțumesc!”

 Cel de-al doilea premiu UNITER, „Premiul pentru cea mai bună scenografie”, i-a revenit lui Dragoș Buhagiar, pentru scenografia spectacolului „Cafeneaua” de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete.

Dragoș Buhagiar: Acest premiu îi aparține în egală măsură și domnului Silviu Purcărete. Spațiul teatral pe care l-am făcut împreună s-a developat normal, la repetiții, așa cum ar trebui să se întâmple la fiecare spectacol de teatru. N-am venit cu el la subraț de acasă. L-am descoperit împreună cu el, cu Vasile Șirli, cu trupa Teatrului Național din Iași, cărora le mulțumesc foarte mult și, în mod special, echipei tehnice, celei de pe scenă și celei din ateliere.”

 În această lună, publicul îl poate revedea pe maestrul Dionisie Vitcu în spectacolul „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, pe 19 mai, de la 19.00, la Sala Mare. Un spectacol de Mircea Cornișteanu.

Spectacolul „Cafeneaua” poate fi vizionat pe 21 mai, la Sala Mare, de la ora 19.00. „Cafeneaua” a participat la FNT – București 2016, Reuniunea Teatrelor Naţionale – Chişinău 2016, Festivalul Internaţional de Teatru Clasic – Arad 2016

*comunicat de presă al Teatrului Național Iași

Author