Asociația Prietenii Muzicii Moderne din Iași a implementat la începutul acestui an un proiect cultural internațional prin care se urmărește promovarea diferiților muzicieni români care activează în străinătate. Ateneul din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Consiliul Județean Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Centrul de Promovare Turistică și Școala de Muzică „Ina Cristea” sunt partenerii proiectului Muzicienii români cântă ACASĂ.
În luna februarie, invitatul primei ediții a proiectului a fost pianistul Ionel Streba, profesor de pian în Franța care, cu ocazia venirii în Iași a susținut un excepțional curs de artă pianistică, precum și două memorabile recitaluri de pian la Casa Balș și la Ateneul din Iași.
Aflat la cea de-a II a ediție, proiectul îl aduce pe scena ieșeană pe compozitorul, dirijorul, pianistul și profesorul Vlad Răzvan Baciu.
Invitatul nostru a obținut titlul de Doctor în Muzică, specializarea compoziție (2016) în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, cu prof. univ. dr. D.H.C. Dan Dediu. Tot în cadrul UNMB, a absolvit Masterul în dirijat orchestră (2015) cu maestrul Horia Andreescu și Masterul în compoziție clasică (2013), sub îndrumarea maestrului Dan Dediu. La vârsta de 15 ani a fost admis la Conservatorul „Katerina Maska” din Atena, secția interpretare pian, absolvindu-l cu distincția arista pampsifi (άριστα παμψηφεί). De-a lungul studiilor, a obținut numeroase burse naționale și internaționale în Germania, Olanda, Estonia, Grecia și Bulgaria. A dirijat Orchestra Națională Simfonică a Companiei Teleradio-Moldova din Chișinău, Orchestra UNMB, Ansamblul SonoMania, Corul HEART-CORE, precum și Orchestra OXIGEN înființată de însuși Vlad R. Baciu. Cu ocazia Jocurilor Olimpice din Grecia, a pregătit și dirijat Corul de Cameră AMADEUS, concert difuzat de Televiziunea BBC. Lucrările lui sunt interpretate de tineri virtuoși și de ansambluri renumite, precum: Orchestra Filarmonicii din Bacău, Corul Filarmonicii din Craiova, Astra Choir, Ansamblul Profil, Ansamblul SonoMania, ș.a. Lucrarea CARMIN pentru orchestră de cameră a fost inclusă în Fonoteca de Aur a Radioului Național, iar compoziția STRIGĂTUL KOGAIONULUI, bocet simfonic pentru big band și orchestră simfonică, scrisă în amintirea Regelui Mihai I, a obținut premiul I la Concursul „Carl von Ossietzky” în Germania. A participat la multe concursuri naționale și internaționale de compoziție, pian și pictură, unde a obținut numeroase premii. Din anul 2010 este președintele Asociației Culturale HEART-CORE, asociație implicată în diverse proiecte culturale, în special promovarea muzicii contemporane.
„Cred că avem datoria morală de a-i susține și promova pe cei care fac din România locul în care oamenii sunt onești, talentați, însetați de frumos… Prezența noastră în sălile de concerte ar putea fi un argument solid pentru ca artiștii români să se întoarcă măcar din când în când ACASĂ, dacă nu chiar definitiv!”, lect.univ.dr. Mihaela Gârlea (inițiator proiect).
Programul ediției a II a este următorul:
16 aprilie, orele 10-16 Curs de artă componistică la care participă studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice, coordonați de conf.univ.dr. Ciprian Ion.
17 aprilie, orele 9-13 Curs de artă componistică
17 aprilie, orele 13-14 Recital – prezentare lucrări participanți
18 aprilie, orele 19-20.30, la Ateneul din Iași, Concert Profil componistic – Oglinzi în creație. În program vor fi prezentate lucrări aparținând compozitorului Vlad Răzvan Baciu premiate la concursuri internaționale din lume în interpretarea unor renumiți muzicieni ieșeni, cu o activitate artistică impresionantă pe scenele lumii: Oana Severin – soprană, Emerich Ghercă – violoncel, Carmen Ivancia Scripcaru – vioară, Adina Alupei – pian, Alin Apetroaie – flaut, Edit Arva – pian, Paul Pintilie – pian și actorul Adi Afteni.
Vă așteptăm cu drag!